Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: Διεθνής τοκογλύφος-παγκόσμιος μαυραγορίτης


Η απόφαση για την ίδρυσή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)  πάρθηκε  στις 22 Ιούλιου 1944 στη συνδιάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. 
Στις 27 Δεκεμβρίου 1945 εγκρίθηκε το καταστατικό του και την 1η Μάρτη του 1947 αρχίζει και επίσημα τη λειτουργία του.
Αρχικά συμμετείχαν κυβερνήσεις από  39 χώρες ,που τότε εκπροσωπούσαν περίπου το 80% του κεφαλαίου στις ιμπεριαλιστικές χώρες.
Έδρα του ορίστηκε η Ουάσιγκτον ως η πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα αποθεματικά του ταμείου που δημιουργήθηκε ,της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι χώρες που συμμετείχαν πρόσφεραν ένα ποσό σε εγχώριο νόμισμα και χρυσό  , παίρνοντας τους αντίστοιχους ψήφους στη λήψη των αποφάσεων.
Μέσα από το ΔΝΤ και την  Παγκόσμια Τράπεζα , οι βασικοί ιμπεριαλιστικοί κύκλοι ήθελαν να προετοιμάσουν και να ελέγξουν το μεταπολεμικό οικονομικό σκηνικό, καθιστώντας το δολάριο παγκόσμιο νόμισμα.
Η λειτουργία του οργανισμού στηριζόταν στη διευρυμένη πλειοψηφία: Για  την είσοδο μιας νέας χώρας ή για τη χρηματοδότηση ή για οποιαδήποτε άλλη απόφαση χρειαζόταν πλειοψηφία 85%.Αφού όμως από την ίδρυσή του οι ΗΠΑ κατείχαν το 16,77% , είναι αυταπόδεικτό πως καμιά πρόταση δεν μπορούσε να υιοθετηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη  των ΗΠΑ.
Το ΔΝΤ έχει σήμερα 186 χώρες μέλη, κατά κανόνα πρόεδρος είναι προσωπικότητα από κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και ο πρόεδρος της Παγκόσμια ς Τράπεζας είναι πάντα Αμερικανός
Η 9 πλουσιότερες χώρες συγκεντρώνουν το 50%  των ψήφων ενώ οι 150 φτωχότερες , όλες μαζί, το 25%.Αυτό συμβαίνει γιατί το ποσοστό  κάθε χώρας εξαρτάται από την οικονομική εισφορά της στον οργανισμό.
Μάλιστα το 2001 αρνήθηκαν να αυξήσει η Κίνα την οικονομική της εισφορά –άρα και το ποσοστό των ψήφων της.

Συμμετοχές χωρών στο ΔΝΤ και ψήφοι που έχουν επί τοις %
Χώρα -μέλος
Ψήφοι επί τοις %
ΗΠΑ
16,77
Ιαπωνία
  6,02
Γερμανία
  5,88
Γαλλία
  4,85
Αγγλία
  4,85
Κίνα
  3,66
Ιταλία
  3,20
Σαουδική Αραβία
  3,17
Καναδάς
  2,89
Ρωσία
  2,70
Ολλανδία
  2,34
Βέλγιο
  2,34
Ινδία
  1,89
Ελβετία
  1,57
Αυστραλία
  1,47
Μεξικό
  1,43
Ισπανία
  1,39
Βραζιλία
  1,38
Ν.Κορέα
  1,33
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 167 ΧΩΡΕΣ
29,99

Από όπου πέρασε το ΔΝΤ αντί να ανορθωθεί η οικονομία και να ανασάνει η περιοχή , βυθίστηκε ακόμα παραπέρα, ειδικά με τη μορφή του χρέους, υποθηκεύοντας την οικονομία ή ακόμα και καταστρέφοντας ολόκληρους τομείς της οικονομίας ,όταν αυτό επιβαλλόταν  για την εισβολή των πολυεθνικών .
Τα περίφημα προγράμματα « διαρθρωτικής προσαρμογής», που ήταν ένα προαπαιτούμενο για να δοθεί «βοήθεια» από το ΔΝΤ, ανατίναζαν την οικονομία της χώρας που ζητούσε βοήθεια και κυρίως τον πρωτογενή τομέα και στη συνέχεια επιβαλλόταν ένα άγριο πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.

Η συνταγή
Πρώτο Βήμα που απαιτείται από το ΔΝΤ είναι η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών εταιρειών.
Δεύτερο η πλήρης απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών
Τρίτο η κατακόρυφη ‘αύξηση των τιμών  σε μια σειρά από βασικά προϊόντα για την επιβίωση των λαϊκών μαζών , με παράλληλη άρση κάθε μορφής  επιδότησης. Αύξηση του ΦΠΑ. Περικοπές στις δαπάνες , σε υγεία , παιδεία , συντάξεις. Πάγωμα και περιορισμό των μισθών.
Μερικά παραδείγματα.
Το 2003 η Αιτή πλήρωσε στο ΔΝΤ για τόκους το ποσόν των 57 εκατομμυρίων δολαρίων , ενώ η βοήθεια ήταν 39 εκατομμύρια.
Το 1995 , το ΔΝΤ πρόσφερε την «τεχνογνωσία» του εξαναγκάζοντας την Αϊτή να μειώσει τους δασμούς στο ρύζι από 35% σε 3%,και ενώ η χώρα έκανε εξαγωγή ρυζιού , μέσα σε 10 χρόνια έφτασε να εισάγει 3 στα 4 κιλά ρύζι κυρίως από τις ΗΠΑ!
Η μείωση στις δαπάνες στις ανατολικές χώρες , που επέβαλε το ΔΝΤ οδήγησε σε εξάπλωση της φυματίωσης σε πρωτόγνωρα επίπεδα με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι.
Σε 20 χώρες στις οποίες παρέμβηκε το ΔΝΤ είχαμε θανάτους από φυματίωση κατά 17%
Στη Λετονία η παραγωγή έπεσε κατά 24%, ενώ από τα 1000 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα τα 100 έχουν κλείσει , από τη στιγμή που παραδόθηκε η χώρα στο ΔΝΤ. Ολόκληρα χωριά έχουν κυριολεκτικά αφανιστεί οικονομικά .Το ΔΝΤ  επέβαλε  παράλληλα τη μείωση των δημοσίων  υπαλλήλων κατά 20 % και των δαπανώ για τα νοσοκομεία κτά 40%
Στην Ουγγαρία η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση προσέφυγε στο ΔΝΤ στο τέλος του 2008 .Ζήτησε και πήρε ως κράτος μέλος της ΕΕ ένα «διπλό δάνειο» 12, 5 δις. Ευρώ από το ΔΝΤ και 6,5 δις ευρώ από την Κομισιόν. Επιτηρητής του δανείου ορίστηκε το ΔΝΤ , που παρακολουθεί  την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ελέγχει τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών.
Πρακτικά επέβαλε πάγωμα μισθών για δυο χρόνια, κατάργηση 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων. Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κατά 3 χρόνια με παράλληλη μείωση της σύνταξης. Αύξηση του ΦΠΑ σε 25% και στα είδη  βασικής ανάγκης 18%. Μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης .
Αποτέλεσμα :Πτώση του ΑΕΠ κατά 17%.
Στη Ρουμανία είναι υπό απόλυση , κατά επιταγή του ΔΝΤ, 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι –περίπου το 8% του ενεργού πληθυσμού.

 Στην  Ελλάδα; κλικ στην εικόνα

Πηγή στοιχείων : Εφημερίδα « δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»