Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Αυτοί κέρδη, κέρδη, κέρδη...εμείς χρέη , χρέη, χρέη!


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 2009 
Ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ οι κερδοφόρες επιχειρήσεις 
Και αύξηση 6,2% εμφανίζει η λειτουργική κερδοφορία, σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης. 
Συγκέντρωσαν πάνω από 55 δισ. ευρώ μέσα στην τελευταία 5ετία. 
Χρονιά μεστή σε κέρδη, αποδόσεις, ακόμη και με εντατικότερους όσο απόλυτα προκλητικούς ρυθμούς αποδείχτηκε και το 2009 για τη δράκα των ντόπιων μονοπωλίων και των άλλων ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων. Και για το 12μηνο του 2009 ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος, που με το μόχθο τους παράγουν οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συνέχισε να τους τροφοδοτεί, σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης, σε καταφανή όσο και αγεφύρωτη αντίθεση με την πραγματικότητα του λαού, την πολύπλευρη παραπέρα συμπίεση σε μισθούς, συντάξεις, σε δικαιώματα. 
Ο πλούτος είναι «εδώ». 
Συνεχίζει να συγκεντρώνεται στα θησαυροφυλάκιά τους, να μετατρέπεται σε νέα κέρδη και μερίσματα, να στηρίζει τις επιχειρηματικές επιλογές και την παραπέρα ανάπτυξή τους, δίνοντάς τους και νέες δυνατότητες επέκτασης σε ζωτικούς χώρους και αγορές, τέτοιες, που για την επόμενη φάση, υπόσχονται ακόμη περισσότερα.
Η όποια εμφανιζόμενη πτωτική τάση πάνω στο ποσοστό κέρδους, που έτσι κι αλλιώς συνεχίζουν και αποσπούν, στάθηκε υπεραρκετή, ώστε να κινητοποιηθούν όλα τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, οι κάθε μορφής μηχανισμοί τους, τα κέντρα και οι ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Μπόλικο κρατικό χρήμα, ενισχύσεις, εγγυήσεις ρέουν στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Μόλις πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε και το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ για τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου. Ετοιμα για άνοιγμα έχουν και τα πακέτα με τον πακτωλό από κρατικό χρήμα του ΕΣΠΑ, του νέου «βελτιωμένου» λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, του υπό ίδρυση «ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου», τις συμπράξεις ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες, τις παραπέρα μετοχοποιήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ κ.ο.κ. 
Τα «ελλείμματα» του προϋπολογισμού δεν τους στέκονται ούτε απλό εμπόδιο. Ετσι, για παράδειγμα, με το φορολογικό νομοσχέδιο, που αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή, τους χαρίζουν ακόμη 5 εκατοστιαίες μονάδες σε λιγότερο φόρο και από κοντά μια σειρά από άλλες και ιδιαίτερα προκλητικές «διευκολύνσεις». 
Χρήμα και πλούτος υπάρχουν. Το φανερώνουν και οι ισολογισμοί που έχουν δημοσιεύσει οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο όμιλοι και επιχειρήσεις. 
Με βάση και τα επίσημα στοιχεία για το 12μηνο του 2009 
*Τα λειτουργικά κέρδη για τις 210 κερδοφόρες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, για να φτάσουν στα 14,3 δισ. ευρώ.
*Τα λειτουργικά κέρδη συνολικά για τις 279 εισηγμένες επιχειρήσεις - μετά την αφαίρεση της ζημιάς που εμφάνισαν ορισμένες από αυτές - διαμορφώνονται στα 10,5 δισ. ευρώ, παίρνοντας από πάνω και αύξηση 6,2% σε σύγκριση με τις επιδόσεις τους για το 12μηνο του 2008!
Να σημειωθεί πως το «λειτουργικό κέρδος» είναι αυτό που προέρχεται από το «σκληρό» πυρήνα της επιχειρηματικής δράσης του κάθε κεφαλαιοκράτη. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κέρδος για το βιομηχανικό κεφάλαιο είναι το κέρδος από τα εμπορεύματα που πουλά, για τους τραπεζίτες τα ποσά που αρπάζουν κυρίως με τη μορφή τόκων κ.ο.κ.
* Η λειτουργική κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο για τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζει τα παρακάτω αποκαλυπτικά:
* 2005: 10,34 δισ. ευρώ
* 2006: 11,89 δισ. ευρώ
* 2007: 12,67 δισ. ευρώ
* 2008: 9,86 δισ. ευρώ
* 2009: Η τελευταία σοδειά φτάνει σε ακόμη 10,5 δισ. ευρώ!
Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών ας σημειωθεί ότι οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού (2010) για ασφάλιση - περίθαλψη - κοινωνική προστασία είναι στα 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που και αυτό κουτσουρεύεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, το εν λόγω κονδύλι του προϋπολογισμού φτάνει δε φτάνει στο μισό των επιχειρηματικών κερδών.
* Δηλαδή μόνο για την τελευταία 5ετία - και μόνο οι εισηγμένες - απέσπασαν πάνω από 55 δισ. ευρώ!
Όπως προκύπτει, το λειτουργικό κέρδος και μέσα στις χρονιές της καπιταλιστικής κρίσης σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τη μάζα των επιχειρηματικών κερδών που είχαν αποσπάσει στην προηγούμενη φάση. 
Τα κροκοδείλια δάκρυα της πλουτοκρατίας, και αυτό που κατά κόρον προβάλλουν διαχειριστές και παπαγαλάκια του εκμεταλλευτικού συστήματος, αφορά στην τελική μάζα της κερδοφορίας τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις συμπιέζεται από «παράπλευρες απώλειες» που δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον πυρήνα της επιχειρηματικής δράσης τους αλλά με άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα αυξημένες πληρωμές τόκων για το βιομηχανικό κεφάλαιο, από γυρίσματα μετοχών στα χρηματιστήρια κ.ά.
Σε τελική ανάλυση, ακόμη και η χασούρα που εμφανίζει κάθε ξεχωριστός κεφαλαιοκράτης μεταφράζεται σε πρόσθετους πόντους και κέρδη για κάποιες άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. 
Στο 12μηνο του 2009, τα τελικά καθαρά (μη λειτουργικά) κέρδη (μετά και από τους φόρους) στο σύνολο των εισηγμένων εμφανίζονται στα 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στα ακόμη 6 δισ. ευρώ που μάζεψαν στο 12μηνο του 2008.


* Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 77,7 δισ. ευρώ (από 88,9 δισ. το 2008).
* Από το σύνολο με 279 επιχειρήσεις οι 156 εμφανίζουν κέρδη έναντι 123 με λογιστικές ζημιές (μετά από φόρους).
* Παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας (σε συνέχεια του 2008) εμφανίζουν 45 επιχειρήσεις, ενώ ακόμη 87 από τις εισηγμένες εμφανίζουν μειωμένα κέρδη.
* Από την άποψη των λειτουργικών κερδών τα πρωτεία παίρνουν οι: ΟΤΕ (2,15 δισ.), ΔΕΗ (1,67 δισ.), Εθνική Τράπεζα (1,25 δισ.), Coca Cola (1 δισ.), ΟΠΑΠ (966 εκατ.). Οι παραπάνω 5 επιχειρηματικοί όμιλοι απέσπασαν λειτουργικό κέρδος πάνω από 7 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 66% του συνολικού λειτουργικού κέρδους των εισηγμένων επιχειρήσεων.
* Τράπεζες: Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται συμπιεσμένο, εξαιτίας των μεγάλων λογιστικών προβλέψεων που σχηματίζουν οι τράπεζες για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους. Οι συνολικές «προβλέψεις» των τραπεζών εκτοξεύτηκαν μέσα στο 2009 σε ποσοστό 69% και διαμορφώθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ. Η τακτική αυτή έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο για λόγους προστασίας των μεγαλομετόχων και τυχόν επίδοξων «επενδυτών». Τα καθαρά έσοδα που μάζεψαν από τόκους φτάνουν σε 12,7 δισ. ευρώ παίρνοντας και αύξηση 1% σε σχέση με το 2008.
* Εντυπωσιακά μέχρι και απόλυτα προκλητικά είναι τα ποσοστά αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας για εταιρείες όπως: Κυριακίδης (στον κλάδο μη μεταλλικά ορυκτά): 27.775%, Νίκας (τρόφιμα): 2.925%. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο:1.688%, Nutriat (κλάδος τροφίμων): 1654%, Fortnet (τηλεπικοινωνίες): 889%, Αθηνά (κατασκευαστική): 403%, ΔΕΗ: 388%, lavipharm (φάρμακα - καλλυντικά): 362%, Sprider (λιανικό εμπόριο): 136%, ΕΛΠΕ (διυλιστήρια): 57% κ.ά. Ολες οι παραπάνω πρόκειται για εταιρείες που ήταν κερδοφόρες και για το 2008 και που συνέχισαν να τα διογκώνουν παραπέρα και για το 2009.