Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Προαναγγελία συγχωνεύσεων μονάδων υγείας και νοσοκομείων και αυξήσεων των νοσηλίων


Ποιο σαφής δεν μπορούσε να είναι η Υπουργός Υγείας.
Η Κυβέρνηση δρομολογεί  συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μάλιστα φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ΄σχεδιο έχει και την έγκριση με βούλα του διδύμου ΕΕ-ΔΝΤ

Η πρώτη δόθηκε στις 19/4/2010 (κλικ εδώ) και είναι σημαντικό το παρακάτω τμήμα

Ε. ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ : Σας έκανε μια ερώτηση νωρίτερα η κα Σπαγαδώρου, εγώ ένιωσα ότι δεν πήρα απάντηση, εγώ πάντως δεν ικανοποιήθηκα από την απάντηση. Τέλος πάντων, εσείς η ίδια έχετε πει έχω ακούσει σε συνεντεύξεις σας ότι κάποιοι Οργανισμοί στο κομμάτι της Πρόνοιας μπορεί να συγχωνευτούν. Ποιοι, για ποιο λόγο και αν αυτό θα ισχύσει και για τα Νοσοκομεία. Σας ρώτησε το ίδιο πράγμα για τα Νοσοκομεία, αν θα κλείσουν. Για συγχώνευση, αλλά όταν συγχωνεύονται Οργανισμοί συνήθως… κάτι γίνεται, απολύονται υπάλληλοι. Δηλαδή οι δυο Οργανισμοί να συγχωνευτούν και να λειτουργούν όπως πριν, δεν έχει νόημα η συγχώνευση
ΥΠΟΥΡΓΟΣ :……Και ταυτόχρονα εμείς θα κάνουμε τον σχεδιασμό, αλλά βέβαια με μια μελέτη για τα προνοιακά, όπως και για τα νοσοκομεία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μια τέτοια συγχώνευση. Αυτό δεν είμαστε έτοιμοι να σας το πούμε τώρα, γιατί θέλει μια μελέτη, καταλαβαίνετε, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παρακαλώ πολλά θέματα.Αφ' ενός την εξυπηρέτηση των πολιτών για θέματα υγείας, γιατί μπορεί κάποια δομή υγείας να είναι μικρή, αλλά να είναι σε κάποια περιφέρεια που να είναι αναγκαία.
Αντίθετα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο περιθώριο, ενδεχομένως στο λεκανοπέδιο, όπου βλέπουμε πολλές σκόρπιες δομές όπου πραγματικά μπορεί να υπάρχει μια ενοποίηση, αποτελεσματικότητα και οικονομία κλίμακος.
Και ταυτόχρονα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουμε με μια συγκεκριμένη πρόταση ενοποίησης όσον αφορά και δομές υγείας και προνοιακές δομές. Αλλά επιμένω, το κριτήριο δεν μπορεί να είναι μόνο το οικονομικό. Είναι και το οικονομικό, αλλά είναι φυσικά και η εξυπηρέτηση των αναγκών της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θα υπάρξουν απολύσεις; Πόσα άτομα απασχολούνται εκεί; Να ξέρουμε και εμείς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Να αποσαφηνίσω και αυτό επειδή αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όταν μιλάμε για ενοποίηση δομών, εφ' όσον είναι δομές που εργάζονται με την οποιαδήποτε ιδιότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αυτονόητο ότι θα μεταφερθούν και θα λειτουργούν στη νέα ενιαία δομή. Και μάλιστα με αυτό τον τρόπο θα είναι και αποτελεσματικό. Δεν μπαίνει κάποιο άλλο θέμα γύρω από αυτό για να μην υπάρχει και καμία παρανόηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχει τέτοιο θέμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ήμουν σαφής. Δηλαδή ότι αν, λέμε θεωρητικά, ενοποιηθεί ένα μικρό νοσοκομείο με ένα μεγαλύτερο, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στη μικρότερη δομή υγείας θα ενσωματωθούν και θα ενοποιηθούν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο, θα το εμπλουτίσουν και θα το στηρίξουν.


Η δεύτερη δόθηκε σήμερα στο Ρ/Σ "Θέμα 98,9"(κλικ εδώ) και επισημαίνουμε το παρακάτω απόσπασμα:
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παράλληλα προχωράτε και την ιστορία των συγχωνεύσεων οργανισμών οι οποίοι δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν. 
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι αλήθεια αυτό και εντάσεται σε μία συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ξέρετε, υπάρχει μια σειρά από φορείς που είτε είναι στα χαρτιά, είτε υπολειτουργούν. Και εδώ μία συγχώνευση δεν είναι μόνο το ότι φέρνει εξοικονόμηση, αλλά καθιστά και πιο αποτελεσματική τη λειτουργία. Γιατί, είναι αλλιώς να είναι 5 εργαζόμενοι σε έναν υποβαθμισμένο φορέα και αλλιώς να τους ενοποιήσεις με έναν άλλο φορέα. Και έτσι να έχεις και το προσωπικό, γιατί εμείς μιλάμε φυσικά ότι θα μεταφερθεί και το αντίστοιχο προσωπικό, δε μιλάμε ότι…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όλο το προσωπικό; 
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εκεί που υπάρχει το προσωπικό αυτό, είναι εξειδικευμένο, το οποίο μάλιστα μπορεί να βοηθήσει κιόλας. Και σίγουρα θα έχουμε και μία μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τα λειτουργικά έξοδα. Γιατί, τα λειτουργικά έξοδα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το μεγαλύτερο κόστος πολλές φορές. 
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ξέρετε, γιατί σε άλλο επίπεδο ο κ. Πάγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι όπου υπάρξουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, εκεί πια δεν θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.   
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μην ξεχνάτε ότι ο χώρος της υγείας και της πρόνοιας έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι ένας χώρος που μάλλον έχουμε έλλειμμα προσωπικού. Και γι’ αυτό το λόγο είμαστε και ο μόνος τομέας που έχουμε ειδική μεταχείριση για τις προσλήψεις. Ξέρετε ότι παρά την τόσο δύσκολη συγκυρία συνεχίζουμε το πρόγραμμα προσλήψεων. Ιδιαίτερα για νοσηλευτές, για εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, γιατί αναγνωρίζεται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε εμάς. 
Στην  συνέντευξη της 19/4/2010  προαναγγέλεται στην ουσία η αύξηση των νοσηλίων:

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ : Το ζητούμενο αν κατάλαβα καλά είναι τα νοσοκομεία να πάψουν να συσσωρεύουν παθητικό και ει δυνατόν να παρουσιάσουν και κάποια στιγμή κερδοφορία. Σας ρωτώ, λοιπόν, κατά πόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο αύξησης των νοσηλίων, κάτι που ακούγεται ότι ίσως ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και επιπρόσθετα να ρωτήσω, τελικά είναι τα χρέη των νοσοκομείων αυτά που ανάγκασαν τον κ. Πάγκαλο να βάλει τόσο χαμηλή βαθμολογία στο έργο του Υπουργείου Υγείας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Να ξεκινήσω με το τελευταίο και να πω, ότι με βάση και με το κείμενο που έχει βγει σε σχέση με το πώς προχωρά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ξέρετε πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που σας παρουσιάζουμε σήμερα, ήταν ρυθμίσεις που είχαν δεσμευτεί να ολοκληρώσουμε μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010. Αυτή, ήταν η πρόβλεψη και πιστεύουμε ότι είμαστε όχι απλώς συνεπείς, αλλά ερχόμαστε και νωρίτερα. Και είναι και ένας από τους λόγους του επείγοντος που δεν περιμέναμε να έρθουμε με ένα συνολικό νομοσχέδιο, που θα έρθει το επόμενο διάστημα, για το χώρο της υγείας. Γιατί, φυσικά υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζεται να δούμε. Ακριβώς, γιατί επείγει αυτές οι αλλαγές να εφαρμοστούν άμεσα και όσον αφορά το φάρμακο και όσον αφορά τις προμήθειες στο χώρο της υγείας, αλλά και βέβαια όλες αυτές τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Τώρα όσον αφορά το ζήτημα του νοσηλίου επειδή όπως σας είπα, πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση στο ασφαλιστικό με την οποία θα προβλέπεται ότι οι κλάδοι υγείας περνάνε στο Υπουργείο Υγείας, αυτή θα είναι μια ρύθμιση γενική, που στη συνέχεια θα πρέπει εμείς να έρθουμε και να επεξεργαστούμε συγκεκριμένη νομοθεσία. Εκεί, λοιπόν, θα τα δούμε όλα κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, καθώς πλέον οι κλάδοι υγείας θα είναι κάτω από μια ενιαία εποπτεία, εκεί θα δούμε και συνολικά το ζήτημα του ΕΣΥ και των Κλάδων Υγείας.
Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ : Αν ζητηθεί από το ΔΝΤ δεν αποκλείεται, λοιπόν, να προχωρήσουμε. Αυτό έχει συμβεί σε όσες χώρες έχει  
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Κατ’ αρχάς θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι αυτή τη στιγμή είναι η Κυβέρνηση η οποία παρουσιάζει την πολιτική της και σας λέμε με σαφήνεια ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε.