Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Διαβεβαιώσεις για πληρωμή εφημεριών αλλά και για «εξορθολογισμό»


Με αφορμή τις επισχέσεις των γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας αλλά  και συζήτηση στη Βουλή(κλικ εδώ) μετά από  ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έκτορα Νασιώκα η Υπουργός διαβεβαίωσε για πληρωμή των εφημεριών μέχρι και Φεβρουάριο, ενώ ζήτησε και πάλι «εξορθολογισμό» του συστήματος των εφημεριών .
Η "σπόντα" της Υπουργού για συζήτηση του θέματος (του"εξορθολογισμού") τόσο με την ΟΕΝΓΕ αλλά και στη Βουλή, μάλλον μας οδηγεί σε σκέψη ότι ετοιμάζεται σχετικό  νομοθέτημα. Ή μήπως είμαστε πολύ καχύποπτοι;

Σχετικό απόσπασμα της απάντησης της Υπουργού:
«…Για το δεύτερο θέμα που θέσατε και αφορά τις εφημερίες, θέλω καταρχάς να δηλώσω στο Σώμα -και είχα την ευκαιρία και σε άλλες περιπτώσεις να πω- ότι είχαμε επανειλημμένες συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ. Παρότι περνάμε μια τόσο δύσκολο οικονομική συγκυρία, έχουμε κατορθώσει ό,τι λέμε να το κάνουμε πράξη. Δηλαδή, είπαμε στην ΟΕΝΓΕ -και κάθε φορά αυτό το μήνυμα βγαίνει και νομίζω ότι τελικά πρέπει να είμαστε όλοι καλόπιστοι και αυτό αναφέρεται φυσικά και στους γιατρούς που δουλεύουν και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας- ότι τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν. Ήμασταν συνεπείς και για τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου και για κάποια που είχαμε βρει κληρονομιά πριν τις εκλογές και επίσης του Ιανουαρίου είναι ήδη σε φάση πληρωμών.
Άρα, λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι η προσπάθεια από την πλευρά μας, παρά την τόσο δύσκολη συγκυρία, ήταν να είμαστε συνεπείς. Πιστεύω λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε καλόπιστοι. Ξέρω ότι και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου πρόκειται να έρθει στη Λάρισα. Σαφώς εγώ είμαι πάντα ανοιχτή να τους συναντήσω και ευχαρίστως να έρθω και η ίδια κάποια στιγμή στη Λάρισα, παρότι έχουμε υποχρεώσεις στη Βουλή αυτή την εβδομάδα με τις τροπολογίες, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω -να το μεταφέρετε και εσείς, το μεταφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας σε κάθε επαφή- ότι τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα πληρωθούν κανονικά. Υπάρχει μια διαδικασία την οποία την γνωρίζουν, ότι πάντα τον τρίτο μήνα πληρώνεται η εφημερία. Αυτή η διαδικασία θα γίνει και τώρα. Από τη Μεγάλη Δευτέρα έχουν υπογραφεί οι εφημερίες.
Θα ήθελα να πω όμως και κάτι άλλο: Χρειάζεται να γίνει και μια προσπάθεια, μέσα όμως από διάλογο, όχι προς Θεού με επιβολή -γιατί και οι γιατροί από τη δική τους πλευρά πολλές φορές ανταπεξέρχονται με πατριωτισμό- να εξορθολογήσουμε το σύστημα εφημεριών. Αυτή είναι μια συζήτηση, να κάτσουμε να την κάνουμε, να την κάνουμε φυσικά και στη Βουλή, να την κάνουμε και με την ΟΕΝΓΕ. Αυτό το έχουμε ήδη πει, γιατί εμείς θέλουμε ασφαλείς εφημερίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοσοκομείων. Είμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, αλλά επαναλαμβάνω, τα δεδουλευμένα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου –γιατί η επίσχεση αφορά δεδουλευμένα- όχι απλώς έχουν υπογραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν πάρει πια και ΦΕΚ και είναι σας είπα για πληρωμή.
Θα ήθελα να παρακαλέσω να μεταφέρετε και εσείς αυτό το μήνυμα».