Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ


Μετά την έγκριση των πρόσθετων κονδυλίων καταβάλλονται οι εφημερίες Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2010 στα Νοσοκομεία Χατζηκώστα Ιωαννίνων και Φιλιατών. 
Στο ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών σήμερα ήρθε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για το πρόσθετο κονδύλι για τις εφημερίες Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου2009 προκειμένου να πληρωθούν.
Στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων λείπουν 70000 Ε και στο ΓΝ Άρτας 17000 Ε. Οι ενέργειες των Διοικήσεων στρέφονται στο να πληρωθεί ο Ιανουάριος. 
Στο ΓΝ Πρέβεζας, μετά και τις περικοπές που έκανε ο εκτελών μέχρι σήμερα χρέη Διοικητή στο πρόγραμμα εφημερίας των ΚΥ ανακοινώθηκε ότι οι εφημερίες Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου θα πληρωθούν μαζί με τις εφημερίες Μαρτίου γιατί ο Ιανουάριος ξεπερνά το ποσό του δωδεκατημορίου.
Στη Λευκάδα, πριν οι γιατροί του παθολογικού τομέα αναγκαστούν σε παραίτηση λόγω της περικοπής του προγράμματος εφημερίας κάτω από τα όρια ασφαλείας, ο εκτελών χρέη Διοικητή Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, είχε αφήσει αχαρακτήριστες τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες Δεκεμβρίου 2009– Φεβρουαρίου 2010, δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση και φυσικά δεν ζήτησε
πρόσθετα κονδύλια από το Υπουργείο. Η ΕΙΝΗ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εδώ και ένα μήνα, αλλά το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να μην μπορούν να πληρωθούν.
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας μετά την υποβολή των παραιτήσεων των γιατρών του παθολογικού τομέα, πραγματοποιήθηκε συνάντησή τους με την Διοικήτρια που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα εντός των προσεχών ημερών και τον εκτελούντα χρέη Διοικητή σήμερα. Ζητήθηκε από τους γιατρούς να υποβάλλουν πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης μετά από παρέμβαση του ΓΓ του Υπουργείου. Παρ’ όλο ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του περικομμένου προγράμματος, οι υπό παραίτηση γιατροί του νοσοκομείου καλύπτουν την εφημερία του νοσοκομείου, θα υποβάλλουν πρόγραμμα εφημερίας Μαΐου βασισμένο στην απόφαση του ΕΣ του Νοσοκομείου και περιμένουν την προέγκρισή του από τη νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου ώστε να κριθεί στη πράξη η αξιοπιστία του Υπουργείου και της Διοίκησης περί ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης του Νοσοκομείου.
Σε συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΗ με τον νέο Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στο αίτημα να παρέμβει η νέα Διοίκηση στο να συμπληρωθεί το ελλιπές κονδύλι Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αλλά και να λυθεί έγκαιρα και το πρόβλημα πληρωμής των εφημεριών Μαρτίου – Απριλίου,ο νέος Διοικητής χαρακτήρισε παράνομες τις εφημερίες Μαρτίου γιατί υπερβαίνουν το διατιθέμενο κονδύλι του προϋπολογισμού (!!!) αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα περικοπούν ανάλογα οι πραγματοποιηθείσες εφημερίες!
Κατόπιν τούτου, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μετά από αποφάσεις των ΓΣ οι γιατροί στα Νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Το ΔΣ της ΕΙΝΗ και οι ΓΣ των Νοσοκομείων αποφάσισαν να προτείνουν και να διεκδικήσουν άμεσα πρότυπα ασφαλούς εφημέρευσης των νοσοκομείων της περιφέρειας (2 της Α΄ ζώνης, 3 της Β’, και 1 της Γ΄) σε συνεργασία με τα ΕΣ ,Διευθυντές τμημάτων και Ιατρικής Υπηρεσίας «εξορθολογίζοντας» τα προγράμματα εφημέρευσης των νοσοκομείων.
Εν όψει των καταιγιστικών αλλαγών που θα προσπαθήσει να επιβάλλει η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ξεκινούμε εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής μας, συνεργασίας και συντονισμού με τους υγειονομικούς, αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστικούς κ.ά. φορείς σε κάθε πόλη με κορύφωση την 6η Μάη , που ορίστηκε από την ΟΕΝΓΕ σαν ημέρα Υγείας, με διοργάνωση ανοιχτών συγκεντρώσεων σε κάθε πρωτεύουσα νομού.

Τάκης Νικολόπουλος
Πρόεδρος ΕΙΝΗ