Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Οι αρχές του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου… σε διαβούλευση (3ον)





Το παρόν αποτελεί συνέχεια των δημοσιευμάτων (κλικ εδώ και εδώ)

Τα συγκεκριμένα μέτρα  των αντιδραστικών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού –συνταξιοδοτικού   είναι σαφέστατα  καθορισμένα  στα σημεία 4,5,6,7 και 8 των αρχών του νομοσχεδίου

Αναφέρει η κυβέρνηση:

 «Στόχος μας είναι επίσης ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής και η διεύρυνση της βάσης εσόδων του συστήματος. Οι παρεμβάσεις μας είναι συνεχείς και εξειδικεύονται στους εντατικούς ελέγχους, από μεικτά συνεργεία ελεγκτών».

Μα εδώ και χρόνια το σημερινό κυβερνητικό κόμμα είναι υπέρ της πριμοδότησης των επιχειρηματιών  από το κρατικό προϋπολογισμό(!)  των ασφαλιστικών εισφορών όσων ανέργων προσλάβουν  οι επιχειρηματίες  για απασχόληση.Μάλιστα αυτό ήδη το εφαρμόζει (κλικ εδώ).
Αυτό εννοούν όταν λένε ..."διεύρυνση της βάσης των εσόδων του συστήματος";

Στις αλλαγές που θα έχουν άμεση εφαρμογή αναφέρονται(κλικ εδώ) μεταξύ άλλων:
*απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015. Από 61.4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63.5. Να σημειωθεί πως το 2003 ήταν 62.7 αλλά η πολιτική των εθελουσίων εξόδων της Ν.Δ. κατέβασε τον μέσο όρο στα 61.4 έτη 
*κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
*αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης
*θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την τριακονταπενταετία, και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος)

Είναι προφανές ότι με τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προτείνει η κυβέρνηση έχει στόχο να προλάβει όσους εργαζόμενους  αποφασίσουν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης  μπροστά στην επερχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι σχεδόν τα 70 έτη, την ουσιαστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών   και τη υποχρεωτική εφαρμογή της 40ετίας παραμονής στην εργασία ή κάνοντας χρήση την ύπαρξη του θεσμού  των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Στην ουσία δηλαδή όλο το αντιασφαλιστικό πακέτο  εφαρμόζεται άμεσα, πέρα από τις ψεύτικες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου.   

Από το 2013 προχωρά και στην εξίσωση των ορίων ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών(κλικ εδώ) .

Από το 2018 διαλύει εντελώς τον κοινωνικό  χαρακτήρα της   ασφάλισης (κλικ εδώ)  με  το διαχωρισμό  της σε μια προνοιακού χαρακτήρα που θα είναι στα επίπεδα του ΕΚΑΣ και θα την λαμβάνουν όσοι συμπληρώνουν το 65 έτος της ηλικίας και σε μια ανταποδοτική η οποία άκουσον- άκουσον θα υπολογίζεται αρχικά με βάση τη δεκαπενταετία και αργότερα με βάση τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου ( άρα θα προκύπτει μια μεγάλη μείωση των συντάξιμων αποδοχών) ενώ καμιά εγγύηση δεν θα υπάρχει για το ύψος των αποδοχών καθώς όπως αναφέρει «θα καθορίζεται, δίχως η κυβέρνηση να διαθέτει διακριτική ευχέρεια, με όρους τιμαριθμικούς και με συνυπολογισμό των οικονομικών δυνατοτήτων των Φ.Κ.Α».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ; Ότι αν , όπως στο πρόσφατο παρελθόν, πάλι με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης, τα αποθεματικά των ταμείων γίνουν... αέρας κοπανιστός( απολεσθούν δηλαδή οι οικονομικές δυνατότητες των ΦΚΑ )   καμιά εγγύηση δεν θα υπάρχει ότι θα πάρουν οι συνταξιοδοτούμενοι σύνταξη!


Το επόμενο διάστημα πρέπει  να έχουμε ένα κυριολεκτικά τσουνάμι κινητοποιήσεων γιατί τούτη η Σταύρωση δεν προβλέπει... Ανάσταση !