Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Αυτά υπέγραψαν…


Όσο και να θολώνει τα νερά ο Λοβέρδος τα γραπτά και οι υπογραφές αποκαλύπτουν την αλήθεια .
Τι υπέγραψε η κυβέρνηση στο περίφημα μνημόνιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ;

Από 1/1/2011 καθορίζεται για όλα τα Ταμεία ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Οι γυναίκες στο δημόσιο θα επιφορτιστούν  με  5 έως 15 χρόνια εργασίας επί πλέον  από το 2011 μέχρι το 2013.
Καταργείται η 35ετία με όριο ηλικίας και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2015, για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς εργασίας.
Από την 1/1/2011 κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φεύγει στη σύνταξη πριν το 60ό έτος. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ακόμα και οι εργαζόμενοι που έχουν 40 χρόνια εργασίας.
 Τα παραπάνω αφορούν όλους τους εργαζόμενους και αυτούς που είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993.
Όσοι συνταξιοδοτούνται μεταξύ του 60ού και 65ου έτους ηλικίας (πριν το ανώτερο όριο) για κάθε έτος θα τους επιβάλλεται μείωση κατά 6%. Δηλαδή στην πενταετία, η μείωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με το 65ο έτος. Η πραγματική μείωση βέβαια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού είναι σχεδόν αδύνατο στο 60ό έτος να έχει κάποιος 40 χρόνια εργασίας, που απαιτούνται πλέον για πλήρη σύνταξη.
Μειώνεται και το ανώτερο όριο συντάξεων.
Καταργούνται τα ΒΑΕ, αφού η νέα λίστα δε θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής λίστας του ΙΚΑ.
Συρρικνώνονται οι αναπηρικές συντάξεις με την «εισαγωγή αυστηρότερων όρων», αλλά και «τακτική επανεξέταση» της πλήρωσης των νέων προϋποθέσεων.
Τροποποίηση της απονομής της σύνταξης με δραστική μείωση των συντάξεων μέσω της μείωσης του συντάξιμου μισθού (θα υπολογίζεται σε όλο τον εργάσιμο βίο αντί στην πενταετία) και μέσω της μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης από το 2% κάθε χρόνο στο 1,2% μέσο ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης από το 70% στην 35ετία θα μειωθεί στο 48%  (1,2%Χ40)στην 40ετία. Η κατακόρυφη μείωση του ύψους της σύνταξης θα υποχρεώνει σε παραμονή στην εργασία στα 40 έτη, που είναι και η νέα προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη.

Για το συγκεκριμένο μνημόνιο και τι σχετικά προβλέπει  ανατρέξτε στο ιστολόγιο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (κλικ  εδώ και εδώ ) από το διαδικτυακό τόπο της "Καθημερινής"