Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Εργασία χωρίς δικαιώματα και "σύνταξη" σε ...υπερήλικες (οσοι επιζήσουν)!

Για όλα τα παρακάτω που αξίζει να μη τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί απο δώ και πέρα!




 Αναδημοσίευση από την "Ελευθεροτυπία"

Ηλικία τουλάχιστον 60 ετών ή 40 χρόνια συνεχούς εργασίας και ασφάλισης θα χρειάζονται από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Και γύρω από την εργασία δεν θα υπάρχει πλέον καμιά προστασία από την αυθαιρεσία του εργοδότη, ενώ η απόλυση δεν θα συνοδεύεται ούτε από σοβαρό επίδομα ανεργίας ούτε από μια αξιοπρεπή αποζημίωση.

Η νέα «μεταπολίτευση» που εγκαινιάζεται με παιάνες για την αποτροπή της χρεοκοπίας, όχι μόνο δεν σέβεται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά οδηγεί σε μαζική ανεργία και εργασία χωρίς κεκτημένα: Ούτε στον μισθό ούτε στη διασφάλιση της θέσης εργασίας. Σε μια νέα περίοδο... μετα-εργασίας, σε τέτοιο σημείο που οι ανασφάλιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, τις οποίες η ελληνική τάξη πραγμάτων παραχωρούσε στους αλλοδαπούς εργάτες που δεν είχαν «στον ήλιο μοίρα», να μοιάζουν τώρα επίζηλες. Οι δε απελπισμένοι μετανάστες να μετατρέπονται έτσι σε περιφερόμενη απειλή και εύκολος στόχος (και αποδιοπομπαίος τράγος) για την εκτόνωση από κάθε δυστυχία.

Τα αλλεπάλληλα μέτρα έχουν αφαιρέσει κάθε αναγκαίο στοιχείο εμπιστοσύνης μεταξύ ηγετών και εργαζομένων (πολιτών ή αρχομένων). Μάλιστα, τυχόν νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν αποδώσουν και τα χθεσινά (σ.σ.: λόγω ανικανότητας, διατήρησης στο απυρόβλητο των μεγαλοσχημόνων που απομυζούν το Δημόσιο και διαλυμένων κρατικών μηχανισμών) θα αποτελέσουν πράγματι «άλμα στο κενό». Τόσο για την πολιτική τάξη, η πλειονότητα της οποίας δεν θα τολμήσει να κατεβεί στις επόμενες εκλογές και θα κρύβεται στο ενδιάμεσο όσο και, κυρίως, για την οικονομία και τους πολίτες.

Ασφαλιστικό - αλλαγές

Τα νέα μέτρα σημαίνουν:

1 Το συνταξιοδοτικό όριο των 37 ετών για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας θα γίνει 40 έτη, αρχής γενομένης από το 2011 με την προσθήκη εξαμήνων. Τα υπόλοιπα, ενδιάμεσα όρια ηλικίας, θα ανέλθουν όλα στο 60ό έτος. Αλλά και πάλι δεν θα συμφέρει η συνταξιοδότηση αφού τα ποσοστά σύνταξης θα κυμαίνονται από 0,7% για κάθε χρόνο ασφάλισης κατά τα πρώτα 10 έτη ασφάλισης και έως 1,6% τον χρόνο για 37 έως 40 έτη ασφάλισης. Σε μέσα επίπεδα θα κυμαίνεται σε 1,2% από 2% για όλα τα έτη σήμερα.

2 Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίνεται με την έξοδο (συμβατικά όρια). Με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος υπολογίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) θα πέσει στα 64% (από 70% σήμερα) το 2018, αλλά με διαφορετική βάση υπολογισμού. Από την καλύτερη 5ετία η σύνταξη θα υπολογίζεται, μετά το 2018, με βάση τη 10ετία και στη συνέχεια το σύνολο του εργασιακού βίου. Αρα θα υπάρχει και άλλη μείωση στις συντάξεις.

3 Τα όρια ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν από το 2011 από 1 έτος έως 5 έτη κάθε χρόνο και μέχρι το 2013, οπότε επιβάλλεται πλήρης εξίσωση με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών (συν 5 έως 17 έτη). Ωστόσο, πολλά στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης φοβούνται ότι τα όρια μπορεί να αυξηθούν από φέτος. Και αυτό γιατί εάν αυξηθούν, τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενες ενδέχεται να υποβάλουν αίτηση εξόδου τον Δεκέμβριο. Ηδη, 2.000 εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης (απαιτείται και δεύτερη αίτηση εντός 15νθημέρου) το προηγούμενο τριήμερο (Τετάρτη 28/4 έως Παρασκευή 30/4), ενώ από την αρχή του χρόνου κατέθεσαν αιτήσεις πάνω από 4.500 άτομα.

4 Το συμβατικό όριο ηλικίας παραμένει στο 65ο, αλλά θα συναρτηθεί με το προσδόκιμο ζωής. Ετσι αν η μέση ηλικία ζωής αυξηθεί από το 80 όπου είναι σήμερα, θα αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησης προς το 67ο.

5 Διαγράφονται πολλά επαγγέλματα από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Οσα επαγγέλματα βγουν εκτός λίστας, τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν από 5 έως 7 χρόνια και θα μειωθούν οι συντάξεις λόγω κατάργησης των επιδομάτων έως 11%. 
6 Επιβάλλεται εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης) με ποσοστό 5%-10% για συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω.  
7 Αναθεωρείται το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων με στόχο να μειωθούν οι δικαιούχοι.  
8 Αυξάνεται από φέτος σε 6% τον χρόνο το πέναλτι πρόωρης εξόδου στο Δημόσιο (ισχύει στον ιδιωτικό τομέα), από 4,5% σήμερα. Το μέτρο αφορά κυρίως τις γυναίκες που θα σπεύσουν να φύγουν με 25 έτη και ανήλικο στα 50 έτη, ή με 20 έτη ασφάλισης και 3 παιδιά.

Εργασιακές σχέσεις

Ως προς τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις η κυβέρνηση αποδέχθηκε τα ακόλουθα μέτρα που υπέδειξε η τρόικα των επιτηρητών:

Α Το ποσοστό των απολύσεων θα αυξηθεί στο 4% τον μήνα, από 2% σήμερα, για τις εταιρείες πάνω από 200 άτομα (και 4 άτομα για τις μικρότερες, αλλά χωρίς όριο για επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα).

Β Θα μειωθούν οι αποζημιώσεις απόλυσης ώστε να συγκλίνουν με αυτές των εργατοτεχνιτών. Με 22 έτη εργασίας ο υπάλληλος λαμβάνει 18 μηνιάτικα αποζημίωση απόλυσης (συν 3 για τα δώρα και τα επιδόματα, σύνολον 21 μηνιάτικα), ενώ οι εργατοτεχνίτες για το ίδιο διάστημα μόλις 91 ημερομίσθια συν 15 για τα δώρα, ήτοι 4,5 μηνιάτικα.

Γ Σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθούν δραστικά και τα εφάπαξ, καθώς με τη συνταξιοδότηση ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει το 50% της νόμιμης αποζημίωσης (40% όταν ο δικαιούχος παίρνει και επικουρική σύνταξη).

Για τα δύο προηγούμενα μέτρα, το όριο απόλυσης και το ύψος της αποζημίωσης, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με εξουσιοδότηση του νόμου που θα περάσει την Πέμπτη στη Βουλή. Αρα υπάρχει έδαφος για πιέσεις και (μικρο)διορθώσεις.

Δ Διαλύονται τα κατώτατα όρια αποδοχών και έτσι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι δεν θα αμείβονται ούτε με τον κλαδικό μισθό, αλλά ούτε με τον εισαγωγικό της ΓΣΕΕ (Αντί για 740 μικτά σήμερα, περίπου 560).

Ε Οι ομοσπονδίες και τα ομοιοεπαγγελματικά σωματεία δεν θα έχουν την ευχέρεια προσφυγής στη διαιτησία του ΟΜΕΔ για να επιτύχουν μιας κάποιας μορφής αύξηση.