Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΕΝΓΕ- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Συναντήθηκαν χτες το απόγευμα η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει ενημέρωση για το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε την προηγουμένη στους δημοσιογράφους.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στις εξής ενότητες:
1.- Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων, όπως αυτή περιγράφεται στο
κείμενο της συνέντευξης τύπου.
2.- Άρση της ανισοκατανομής στην περιφέρεια.
3.- Διευκρινήσεις για τη βαθμίδα του συντονιστή Διευθυντή
4.- Εφημεριακό, με στόχο όπως ανέφερε, να υπάρχει σταθερό κονδύλιο,σταθερή αμοιβή και σταθερός αριθμός εφημεριών.
5.- Στην κλαδική συμφωνία, για την οποία δεν διευκρίνισε εάν προτίθεται να την ανανεώσει με νέα διαπραγμάτευση, υλοποιώντας όσα περιλαμβάνει αυτή που λήγει και τύποις στις 11 Ιουνίου.

Ειδικά για το εφημεριακό μας έδωσε πρόταση η οποία έχει ως εξής (μεταφέρουμε το κείμενο αυτολεξεί):
Ι. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες κάθε μήνα (5 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 Αργία)
ΙΙ.Στην Γ΄ ζώνη όλοι οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Αργία) και σε 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινής.
ΙΙΙ.Στην Β΄ ζώνη οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 εφημερίες εκ των οποίων οι συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 4 ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι λαμβάνουν 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο και 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές.
IV.Στην Α΄ ζώνη οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 6 εφημερίες εκ των οποίων οι Διευθυντές 3 ενεργείς (1 καθημερινή, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 3 ετοιμότητας καθημερινές, οι δε υπόλοιποι ειδικευμένοι 4 ενεργείς (2 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία) και 2 ετοιμότητας καθημερινές. Οι συντονιστές Διευθυντές της Α΄ ζώνης λαμβάνουν επιπλέον 4 εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
V. Όλοι οι αγροτικοί γιατροί σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που αντιστοιχεί σε 7 ενεργείς εφημερίες (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 αργία).
Η υπουργός ανέφερε ότι το παραπάνω σχέδιο καλύπτει κατά τη γνώμη της το 90% των αναγκών εφημέρευσης και εάν κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον προσθήκη εφημεριών αυτές θα αποζημιώνονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου που προκύπτουν από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας επισήμαναν ότι:
1.- Η Ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων εξαναγκάζει τους γιατρούς να εκτελούν πέραν των εφημεριών και μεγάλο αριθμό απογευματινών ιατρείων προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους και ταυτόχρονα να μαζευτούν κονδύλια για να πληρωθούν οι εφημερίες που πραγματοποίησαν. Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων και σε εξόντωση των γιατρών.
2.- Το προτεινόμενο σχήμα εφημέρευσης συνιστά σαφέστατα επίδομα εφημέρευσης και μάλιστα δεν καλύπτει καθόλου τις ανάγκες των Νοσοκομείων. Επί παραδείγματι για να εφαρμοστούν όσα διαλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου στα Νοσοκομεία της Β΄ ζώνης θα πρέπει κάθε Τμήμα να διαθέτει 7 γιατρούς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κανένα Νοσοκομείο της Β΄ ζώνης. Ανάλογα προβλήματα θα ανακύψουν και στις άλλες δύο ζώνες και μόνος στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να προσαρμοστούν οι εφημεριακές ανάγκες στα 395 εκατ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει σταθερά τα επόμενα 3 χρόνια.
3.- Στο ζήτημα ης κλαδικής συμφωνίας τονίστηκε από πλευράς ΟΕΝΓΕ ότι από 11 Ιουνίου προκύπτει τεράστια αναστάτωση και αδυναμία των Νοσοκομείων να αναγκάσουν τους γιατρούς να εφημερεύουν πάνω από τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια απασχόλησης. Η υπουργός αντέτεινε ότι εάν με τις κινητοποιήσεις μας κλείσουμε τα Νοσοκομεία τότε θα είμαστε υπόλογοι στην κοινωνία!
Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στις 1μμ προκειμένου να σταθμίσει όλα τα παραπάνω και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας