Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Σ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


Η εξαγγελία της Υπουργού Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ γίνεται μέσα σε δυσμενέστατη και πρωτόγνωρη συγκυρία όπου η οικονομική επιτήρηση και το ΔΝΤ σηματοδοτούν την νέα πραγματικότητα επανασχεδιασμού των οικονομικών και επαναπροσδιορισμού του συστήματος παγκόσμιας κατανομής της εργασίας. Τα νέα φαινόμενα όπως η «δομική ανεργία», η φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων οδηγούν σε σύνθλιψη των αδύναμων, επανεμφάνιση του οικονομικού φόβου της ασθένειας, κατάρρευσης αξιών, αύξηση της επιθετικότητας αλλά και απόγνωση που καταλήγει στον ψυχικό θάνατο πριν τον βιολογικό. Η εικόνα αυτή και οι συνέπειές της δεν αντιμετωπίζονται πλέον με τις παλιές μεθόδους και μηχανισμούς. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό κράτος Πρόνοιας και μια ενισχυμένη κοινωνία της Αλληλεγγύης. 
Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα και ανεξάρτητα από το ποιοι ευθύνονται για αυτή, πρέπει το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας να υπάρξει, να στηριχθεί και συγχρόνως να αναβαθμιστεί. 
Οι κάτοικοι της χώρας – και ακόμη περισσότερο σήμερα μέσα σε αυτή τη δεινή οικονομική συγκυρία – έχουν απόλυτη ανάγκη ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους όταν θα τις έχουν ανάγκη. 
Για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία σήμερα αξιόπιστα, απαιτείται η εξασφάλιση δύο τουλάχιστον προϋποθέσεων: 
1.     Να εξασφαλίζεται κάθε φορά το ποσό για την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Δηλαδή των εφημεριών που ο κάθε γιατρός καλείται να κάνει ώστε να εφημερεύει το νοσοκομείο με ασφάλεια. 
2.     Να συμφωνήσουμε στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης – Συμφωνίας, ώστε να υπάρχει και η νόμιμη δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω εφημεριών όπου και από όποιους θα χρειάζεται να γίνουν. 
Εάν δεν εξασφαλίζονται οι δυο αυτές προϋποθέσεις, τότε η λειτουργία των νοσοκομείων γίνεται επισφαλής αφού οδηγούμαστε σε εφημεριακό κραχ. 
Αντιπαρερχόμαστε τις αρχικές εξαγγελίες της Υπουργού, μη θεωρώντας ότι είναι δεσμευτικές και συναινούμε σε διαπραγμάτευση για Συλλογική  Σύμβαση – Συμφωνία. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου θεωρούμε ότι: 
Δεν θα μειωθούν οι κλίνες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 
Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας και συγχρόνως αξιόπιστα θα προχωρήσουν οι 2000 προσλήψεις νέων γιατρών που έχουν προβλεφθεί. 
Να διατηρηθεί απαρέγκλιτα το θεσμικό κομμάτι της Συλλογικής Σύμβασης και του νόμου 3754 που την κύρωσε. 
Συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κινητοποίηση των εργαζομένων προκειμένου: 
Να αποδοθούν ευθύνες 
Για να ανατραπεί το συγκεκριμένο Σταθεροποιητικό πρόγραμμα 
Να απαλλαγούμε από το ΔΝΤ.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ