Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Έρχεται η σειρά του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων;


Το εφάπαξ για όσους δεν γνωρίζουν δεν είναι "δώρο" του κράτους προς τους υπαλλήλους κατά την συνταξιοδότηση τους, αλλά χρήματα του εργαζόμενου που του τα παρακρατούσε το κράτος καθ' όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου και του τα αποδίδει με κάποιον τόκο κατά την συνταξιοδότηση του.Το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγειται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων(ΤΠΔΥ).
Σκοπός του Ταμείου Πρόνοιας είναι η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στον αποχωρούντα ασφαλισμένο ή σε περίπτωση θανάτου αυτού, στα μέλη της οικογενείας του.
Με το Νόμο 3232 του 2004 και συγκεκριμένα από 12-2-2004 το εφάπαξ των Δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας δετίας.
Επειδή για τον υπολογισμό του Εφάπαξ λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες αποδοχές της τελευταίας διετίας που προηγείται του έτους εξόδου από την υπηρεσία, γι' αυτό και κάθε χρόνο το εφάπαξ αυξάνεται κατά 2500- 3000€ περίπου, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, και αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι και το 2010, αφού από το 2004 είχαμε νέο μισθολόγιο.Οι μήνες που παραμένει ο υπάλληλος στην υπηρεσία πέραν της 35ετίας υπολογίζονται κανονικά.

Προϋποθέσεις χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος
Δικαίωμα εφάπαξ βοηθήματος από το Τ.Π.Δ.Υ. έχουν οι ασφαλισμένοι που δικαιώθηκαν σύνταξης από το Δημόσιο, εφόσον είχαν χρόνο ασφάλισης στο Ταμείο τουλάχιστον 150 μηνών.
Εάν ο υπάλληλος απολυθεί από το Δημόσιο λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας, απαιτείται χρόνος ασφάλισης 100 μηνών.
Σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου δικαίωμα εφάπαξ βοηθήματος έχουν τα πρόσωπα της οικογένειας του θανόντος, που δικαιώθηκαν σύνταξης από το Δημόσιο, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης στο ταμείο 100 μηνών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πρόσωπα δικαιούμενα σύνταξης από το Δημόσιο, το εφάπαξ βοήθημα μπορούν να λάβουν ο, η σύζυγος και τα τέκνα του θανόντος ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Δικαίωμα επιστροφής εισφορών εντόκως έχουν οι μη δικαιούμενοι εφάπαξ βοηθήματος λόγω έλλειψης των ανωτέρω προϋποθέσεων, εφόσον έχουν συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 3 ετών.
Εάν ο υπάλληλος θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο Δημόσιο και θελήσει για προσωπικούς λόγους να εξέλθει της υπηρεσίας χωρίς να έχει το όριο ηλικίας, τη μεν κύρια σύνταξη θα την πάρει όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που απαιτείται, το εφάπαξ βοήθημα όμως θα το πάρει αμέσως, όταν εξέλθει της υπηρεσίας και βγει η κανονιστική πράξη από το Γ.Λ.Κ.
Δικαίωμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας με εξαγορά έχουν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής τους στην ασφάλιση του Τ.Π.Δ.Υ.

Ποια είναι τα νέα που μας ανησυχούν;

Από την ιστοσελίδα NewsIt.gr


"Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, φοβάμαι ότι...πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν εφάπαξ”.
Την αποκάλυψη-βόμβα έκανε ο διοικητής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Αυτιά “Καλημέρα”.
Όταν ρωτήθηκε πόσοι υπάλληλοι υπολογίζει ότι θα χάσουν το εφάπαξ, είπε πως σε 2 με 3 χρόνια θα ανέλθουν στις 140.000 !
Ο Διοικητής του Ταμείου είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, για την ικανοποίηση των οποίων απαιτούνται 900 εκατομμύρια.
“Προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια θα παραιτηθούν πάνω από 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι εισφορές βαίνουν μειούμενες και μπορούν να καλύπτουν μόνον το 20-30% των όσων φεύγουν”, είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΤΠΔΥ.
Το Newsit επικοινώνησε με τον διευθυντή του ταμείου που είναι υπεύθυνο για την πληρωμή των ΕΦΑΠΑΞ των δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος δήλωσε πως οι 20 χιλιάδες υπάλληλοι που ήδη έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 2 χρόνια για να λάβουν τα χρήματα τους.
Ο Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως η κατάρευση  του ταμείου οφείλετε στις πολιτικές που άσκησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή, σημειώνει, οι εισφορές προς το ταμείο μειώνονται συνεχώς αφού δεν προσλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι παρά μόνο συμβασιούχοι οι οποίοι δεν καταβάλουν εισφορές για ΕΦΑΠΑΞ
Τουλάχιστον 1 δις ευρώ είναι το έλλειμα αυτή την στιγμή στο ταμείο. Χρήματα που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.