Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Για την ένταξη των Υγειονομικών στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Όπως είναι γνωστό, από 01/01/2011 όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι Δημόσιοι Υπάλληλοι σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, θα υπάγονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει και την αυτόματη υπαγωγή του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού  των νοσοκομείων και ΚΥ ( κυρίως νοσηλευτών, εργαστηριακού προσωπικού κλπ) σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών , όπως ισχύει σήμερα και για τους αντίστοιχους εργαζομένους  του Ιδιωτικού Τομέα.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους κλάδους είναι αδύνατον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά τα 55 χρόνια οι γυναίκες και τα 58- 60 οι άνδρες όπως «προβλέπει» ο νέος  αντιασφαλιστικός νόμος. Κάτι τέτοιο θα έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και στην υγεία των εργαζομένων στα επαγγέλματα αυτά.
Ένα λοιπόν ζήτημα που πρέπει  να θέσουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και ΚΥ είναι να  μην αποχαρακτηριστούν τα Υγειονομικά επαγγέλματα από τον κατάλογο των ΒΑΕ του ΙΚΑ. Να ισχύσουν τα επιδημιολογικά κριτήρια για την παραμονή των επαγγελμάτων στα ΒΑΕ και όχι οι πολιτικές σκοπιμότητες για δραστικό αποχαρακτηρισμό και μείωση των ενταγμένων στα ΒΑΕ. Να επεκταθούν οι ρυθμίσεις στους εν ενεργεία  εργαζομένους που θα παραμείνουν στο ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου.