Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Εργασία είλωτα από τους αγροτικούς γιατρούς στη Λέσβο

Κινητοποίηση σήμερα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Σε είλωτες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχουν μετατραπεί οι 50 αγροτικοί γιατροί στο Νομό Λέσβου καθώς δουλεύουν χωρίς ρεπό και με απειλές για περικοπές απ' τη Διοίκηση του Βοστάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο υπάγονται τα τέσσερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα 30 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) που υπηρετούν.
Σήμερα οι αγροτικοί γιατροί έχουν στάση εργασίας (11 πμ - 1 μμ) και στις 12 το μεσημέρι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Στους αγροτικούς γιατρούς συμπαραστέκεται το Σωματείο του Βοστάνειου Νοσοκομείου και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στα Κέντρα Υγείας - με καλυμμένες 70% των θέσεων των γιατρών - εργάζονται και 12 αγροτικοί γιατροί. Για να καλύψουν τις ανάγκες των ΚΥ κάνουν εφτά εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι δύο είναι συνεχόμενες το Σάββατο και την Κυριακή. Δηλαδή ένας αγροτικός γιατρός δουλεύει απ' το Σάββατο το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Με άλλα λόγια, δουλεύουν κοντά στις 56 ώρες συνεχώς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γιατροί να θεωρούν τους εαυτούς τους επικίνδυνους για τους ασθενείς.
Στα ΠΙ υπηρετούν οι υπόλοιποι 38 αγροτικοί γιατροί και είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην υπηρεσία της περιοχής που καλύπτουν όλο το 24ωρο. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι αγροτικοί γιατροί στα ΠΙ συνυπηρετούν με δεύτερο συνάδελφό τους. Δηλαδή δουλεύουν χωρίς ανάπαυση ολόκληρο το μήνα! Και όταν κάποιοι απ' τους γιατρούς πήραν ρεπό, δέχτηκαν τις απειλές της Διοίκησης ότι θα γίνουν περικοπές των μισθών ή ότι τα ρεπό θα καταχωρηθούν ως άδειες. Την αυθαιρεσία της η Διοίκηση του νοσοκομείου την αντλεί από μια προφορική εντολή της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι στο νόμο 3754/2009 - με τον οποίο θεσμοθετούνται οι κοινοτικές οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δεν αναφέρεται ρητά ότι δικαιούνται ρεπό οι αγροτικοί γιατροί, όπως αναφέρεται για τους νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς.
Τα εξαντλητικά ωράρια των αγροτικών γιατρών έρχονται να συμπληρώσουν τα τεράστια κενά σε υποδομές. Ετσι τα ΚΥ, που θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες, δε διαθέτουν ασθενοφόρα στις εφημερίες ή λείπουν πιεσόμετρα, στηθοσκόπια, καρδιογράφοι και αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης. Οι αγροτικοί ζητούν την άμεση κάλυψη αυτών των αναγκών και να μη εφαρμοστεί η πληρωμή των τριών ευρώ για επισκέψεις στα ΚΥ και τα ΠΙ, όπως αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση.