Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ανοίγουν τώρα το δρόμο στα πιράνχας της ιδιωτικής ασφάλισης!


Για τα σχέδια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  όσον αφορά την ασφάλιση και συνταξιοδότηση έχουμε από καιρό  αναφερθεί και επαληθευθεί. Χαρακτηριστικά είναι μερικά από τα  αρχικά μας δημοσιεύματα (κλικ εδώ , εδώ και εδώ). Είχαμε γράψει  λοιπόν το 2007 ότι:
…οι ανατροπές στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό εντάσσονται σε μια ενιαία στρατηγική μετάβασης, που εκδηλώνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα, από αυτό που ονομάζουμε «Κράτος Πρόνοιας» στην «Αγορά Πρόνοιας».Μια μετάβαση από ένα καθεστώς που θεωρούσε την ασφάλιση κοινωνική υποχρέωση του κράτους προς τον πολίτη, σε ένα νέο καθεστώς που θεωρεί την ασφάλιση ατομική υποχρέωση του ίδιου του πολίτη, ο οποίος μετατρέπεται σύμφωνα με τους νεολογισμούς των νεοφιλελεύθερων κύκλων σε «άτομο-επιχείρηση», αναλαμβάνοντας μόνο του το κύριο βάρος της ασφάλισής του, της προστασίας της υγείας του, της εκπαίδευσης, της κατάρτισής του κλπ. Αυτό ακριβώς είναι και το πνεύμα όλων των συνόδων κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Λισσαβόνα και μετά.. Τα στρατηγικά βήματα για τη μετάβαση από το «Κράτος Πρόνοιας» στην «Αγορά Πρόνοιας», συμπυκνώνονται σε αυτό που ονομάστηκε τριφασικό σύστημα ή «Σύστημα Χιλής»

Τα γράφουμε αυτά γιατί αυτές τις ημέρες, αφού πρώτα αφαίρεσαν ενός αιώνα  κατακτήσεις  των εργαζομένων  στα ζητήματα της ασφάλισης και συνταξιοδότησης ,  έχουν θέσει  σε κίνηση την επόμενη φάση του σχεδιασμών τους για το ασφαλιστικό.
Πρόκειται για τη πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης ώστε αυτή να καταλάβει τα εδάφη  που αφήνει (της παραχωρεί)   το αστικό κράτος.
Διαβάσαμε λοιπόν σήμερα  ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα  Κατσέλη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία σε μία σειρά θεμάτων, προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, από το βήμα του Συνεδρίου «The Future of Insurance in Greece», που διοργάνωσαν οι Financial Times.
Ειδικότερα, η Κατσέλη πρότεινε τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους! Επιπλέον, πρότεινε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο επίπεδο του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών!!
 Η Υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει διάλογος και παροχή βοήθειας από τις ιδιωτικές εταιρείες στην προσπάθεια μείωσης του κόστους των δαπανών υγείας, όπως για παράδειγμα στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα!!!

Η πρόταση για διάλογο έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών!!!