Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ψυχραιμίααααα!

Όταν κάποιος τοποθετείται, έστω και με τα κομματικά  κριτήρια σαν επικεφαλής σε μονάδα  υγείας ή πρόνοιας οφείλει να συνειδητοποιήσει όσο πιο σύντομα μπορεί μερικά βασικά πράγματα.
Ανάμεσα σε αυτά:
Κατ αρχήν να κατέχει (και λίγο)  το αντικείμενο!
Να σεβαστεί και να συνεργαστεί με τους ανθρώπους που εργάζονται και επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο στη συγκεκριμένη μονάδα.
Να  συμπεριφέρεται και να ενεργεί  με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί τo κατάλληλο κλίμα, που θα προδιαθέτει τους εργαζόμενους να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στο τομέα τους.
Αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτά τα ελάχιστα  δεδομένα , τότε ο άνθρωπος δεν κάνει γι  αυτή τη θέση και καλύτερα είναι να απομακρύνεται πριν αποδιοργανώσει πλήρως τη μονάδα και τη λειτουργία της.

Γιατί τα γράφουμε αυτά , αφού είναι αυτονόητα;
Γιατί μια τέτοια  ιδιαίτερη μονάδα είναι και το Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  Πρέβεζας , το γνωστό και ως  ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ λοιπόν  σκοπό έχει :
α. Την έγκαιρη διάγνωση, τη συμβουλευτική στήριξη και αντιμετώπιση βιοψυχοκοινωνικών αναγκών των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους.
β. Την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική στήριξη των ΑΜΕΑ καθώς και την πληρέστερη και ισότιμη κοινωνική ένταξη σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, άθληση, κ.α.).
γ. Την προεπαγγελματική κατάρτιση των ΑΜΕΑ , τη λειτουργική τους αποκατάσταση και την υποστήριξη για ένταξη στον κοινωνικό ιστό.
δ. Την έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους σε θέματα που συνδέονται με την αναπηρία.
ε. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα ΑΜΕΑ.
στ. Την παραπομπή των ΑΜΕΑ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.
ζ. Την ανάπτυξη μεθόδων, τεχνικών που βοηθούν στην επίλυση θεμάτων ΑΜΕΑ
η. Την έρευνα για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για θέματα ΑΜΕΑ.

Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ  συνήθως στελεχώνονται με εξειδικευμένο προσωπικό όπως: ψυχολόγοι, ιατροί με ειδίκευση στην παιδοψυχιατρική, παιδαγωγοί Ειδικής Αγωγής, φυσίατροι, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες Υγείας, ειδικοί στον επαγγελματικό προσανατολισμό, κ.α

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν μπαίνουν στις διοικήσεις τους, άνθρωποι που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και στο ρόλο τους.
Μάθαμε λοιπόν ότι ο νεότευκτος πρόεδρος,( διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) της συγκεκριμένης μονάδας Πρέβεζας , δημιουργεί προβλήματα σε προσωπικό της μονάδας. 
Μάλιστα χωρίς καμία ευαισθησία αντιμετωπίζει και εργαζομένους που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι καθώς και μέλη της οικογένειάς τους σοβαρά προβλήματα υγείας .
Ο λόγος ; Μάλλον  γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τολμούν να  διεκδικούν τα δικαιώματά τους , ή...υπάρχει και κάτι άλλο;
Θα πρέπει λοιπόν αυτοί που τον διόρισαν, να ενημερώσουν το συγκεκριμένο κύριο στο ποια είναι ακριβώς  τα καθήκοντά του και οι αρμοδιότητές του .
Εμείς  απλά θα του  συνιστούσαμε περισσότερη ψυχραιμία και ... να κρατήσει μακριά τα χεράκια του από τους εργαζόμενους  .

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με πιο συγκεκριμένα στοιχεία.