Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ενημερωτικό σημείωμα από τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας


Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ανάμεσα στην Εκτελεστική Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο τέθηκαν ως βασικά ζητήματα συζήτησης:
1.- οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων
2.- η μεταβίβαση των υπηρεσιών υγείας στον Καλλικράτη και
3.- το εφημεριακό
Προϋπολογισμοί Νοσοκομείων
Από πλευράς μας επισημάνθηκε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων
κατάρτισαν προϋπολογισμούς λειτουργικών δαπανών για το 2011 οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στα 3,5 δις ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας επέβαλε περικοπή τους κατά 1 δις. Τούτο θα οδηγήσει σε τεράστια λειτουργικά προβλήματα, ακόμη και σε κλείσιμο Τμημάτων. Δεδομένης της κατά 30% αύξησης στην προσέλευση ασθενών στα Νοσοκομεία η ΟΕΝΓΕ θεωρεί επιβεβλημένο να χρηματοδοτηθεί με επάρκεια το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε ν΄ ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση χωρίς να προκαλείται περιθωριοποίηση και οικονομική επιβάρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Επισημάνθηκε στον υπουργό πως οι σημερινές ελλείψεις βασικών υλικών στα Νοσοκομεία και ΚΥ, θα μετατραπούν σε μόνιμο βρόχο μετά τις περικοπές των προϋπολογισμών και θα οδηγήσουν το ΕΣΥ σε ασφυξία, ενώ οι ελλείψεις σε υλικά χειρουργείου ακυρώνουν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας από τα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι σε Νοσοκομεία της Αθήνας παρατηρείται πλέον έλλειψη σε χαρτί υγείας και καθαριστικά υλικά, πράγμα που δημιουργεί τριτοκοσμικές συνθήκες.
Εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών στην επιβολή εισιτηρίου στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά και κάναμε γνωστό πως θα προσπαθήσουμε να δραστηριοποιήσουμε την κοινωνία κηρύσσοντας την εβδομάδα από 22-28 Νοεμβρίου ως εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των
πολιτών στα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας απαντώντας επικαλέστηκε την περιοριστική πολιτική του Μνημονίου και αναφέρθηκε σε «ορφανές δαπάνες» 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 150 σε περίθαλψη ανασφάλιστων μεταναστών, ποσό το οποίο αμφισβητήθηκε από πλευράς μας. Δήλωσε ότι με νοικοκύρεμα μπορούν να τα βγάλουν πέρα τα Νοσοκομεία, για ορισμένα εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι όντως ζητήθηκε λανθασμένα υπερβολική περικοπή προϋπολογισμού,
όπως πχ στο ΑΧΕΠΑ, για το οποίο θα υπάρξει επανόρθωση.
Επίσης έγινε εκ μέρους μας αναφορά στη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην οποία αναφέρθηκε 23 φορές με απαξιωτικό τρόπο στους γιατρούς, στοχοποιώντας τους ως μοναδική πηγής διαφθοράς στον τόπο, ενώ σε προχτεσινές δηλώσεις του απέδωσε την επιτήρηση και το Μνημόνιο στην υπερσυνταγογράφηση των γιατρών! Επισημάναμε ότι τέτοιου είδους δυσανάλογες κατηγορίες επιφέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και εν πάσει περιπτώσει δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε ως κλάδος ρόλο αποδιοπομπαίων τράγων.
Ο υπουργός δεν έδωσε καμιά απάντηση.
Μεταβίβαση των υπηρεσιών υγείας στον Καλλικράτη
Υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΟΕΝΓΕ και υπουργού ότι θα είναι ολέθρια τυχόν μεταβίβαση των υπηρεσιών υγείας στον Καλλικράτη. Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι όσο είναι ο ίδιος υπουργός Υγείας δεν θα επιτρέψει να μεταφερθεί καμία υπηρεσία υγείας στην αυτοδιοίκηση.
Εφημεριακό
Ο υπογράφων επανέλαβε την απόφαση που έχει λάβει κατ΄ επανάληψη το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, ότι οι ρυθμίσεις του νόμου 3868/10 είναι καταστροφικές για την εφημέρευση των Νοσοκομείων της Β και Γ ζώνης, ενώ στην Α΄ ζώνη δημιουργούν συνθήκες πλασματικότητας, θέτοντας τους συναδέλφους στο στόχαστρο ελέγχων από Διοικήσεις και Επιθεωρητές.
Επιπλέον το κοστολόγιο εφημέρευσης έχει εκτιναχθεί κατά 20% και θα κινηθεί ανοδικά σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι 3500 διορισμοί που εκκρεμούν.
Ζητήθηκε λοιπόν κατάργηση του ν. 3868 και αντικατάσταση από σύστημα εφημέρευσης βάσει προτύπων, για τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση. Ζητήθηκε επίσης άμεση πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών, των εφημεριών Αυγούστου καθώς και όσων είναι ανεξόφλητες μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός είπε ότι όντως έχει ξεφύγει η δαπάνη και οι εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο ανησυχεί ότι βρίσκονται στον αέρα. Επίσης ομολόγησε ότι εισπράττει κατά τις περιοδείες του την έντονη δυσαρέσκεια γιατρών και Διοικήσεων της Β και Γ΄ ζώνης, οι οποίοι μάλιστα του καταγγέλλουν ευθέως ότι το σύστημα εφημεριών του ν. 3868 φτιάχτηκε με υπόδειξη Λαοπόδη, προκειμένου να βολέψει τους πράσινους και γαλάζιους
της Αθήνας.
Δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα συγκαλέσει σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας για το εφημεριακό και ζήτησε η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ που έχει οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη1.
Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση
1.- Προσλήψεις: Ζητήσαμε να μας δοθούν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία
των προσλήψεων, η οποία είναι κοινή πεποίθηση πως δεν πάει καλά.
O υπουργός δήλωσε ότι υπογράφει όλες τις προσλήψεις που φτάνουν στο Γραφείο του, ενώ για την τροπολογία που θα επιταχύνει τη διαδικασία εισηγήσεων είπε πως την έχει υποβάλλει στο Προεδρείο της Βουλής.
2.- Ζητήθηκε να υπάρξει παράταση της θητείας επικουρικών και αγροτικών γιατρών, όπου η παραμονή τους κρίνεται αναγκαία. Ο υπουργός δήλωσε πως αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ζήτημα. Στις λίστες επικουρικών που ανακοινώθηκαν ζητήθηκε να υπάρξουν διορθωτικές προσθήκες για Νοσοκομεία όπως της Ζακύνθου, όπου ενώ υπάρχει οξύτατο πρόβλημα η Διοίκηση κατέθεσε εκπρόθεσμα σχετικό αίτημα.
3.- Ζητήθηκε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και κατά το 2011 η εξέλιξη των υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ με το νόμο 3754/09. Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει αλλαγή στο νόμο και συνεπώς θα συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις κανονικά.
4.- Ζητήθηκε να ανακληθεί η πρόσφατη εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τα Επιστημονικά Συμβούλια, διότι αντίκειται στο νόμο και προκαλεί δεκάδες προβλήματα στα νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε να μελετήσει το ζήτημα και να μας απαντήσει.
5.- Ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ: συμφωνήθηκε ότι οι γιατροί του ΙΚΑ πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που υφίστανται για τους γιατρούς ΕΣΥ.
6.-Άρνηση υποβολής «πόθεν έσχες» από τους Πανεπιστημιακούς Διευθυντές Κλινικών: από πλευράς μας θεωρείται απαράδεκτη ως πρακτική και ζητήθηκε από τον υπουργό να ενεργοποιήσει τις διατάξεις κυρώσεων για όσους εμμένουν στην άρνηση.
7.- Ηλικία συνταξιοδότησης: επαναλάβαμε την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή η ΟΕΝΓΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιανδήποτε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας