Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Φλερτάρουμε επικίνδυνα με το φασισμό


“Μόνο γενόσημα φάρμακα στους άπορους και τους ανασφάλιστους”
(δηλώσεις του υπουργού υγείας)


   Του Πέτρου Γ. Λαζαρίδη

Όταν πριν μερικά χρόνια ανεβάζαμε με το θεατρικό του ΜΕΑΣ Λήμνου ‘Την εβραία”, μία από τις 24 σκηνές του έργου του Μπ. Μπρεχτ “Τρόμος και αθλιότητα του Γ’ Ράιχ” είχα αναρωτηθεί αν άξιζε τον κόπο και πόσο επίκαιρο θα μπορούσε να είναι ένα έργο γραμμένο πριν απ το 1940 για τη Γερμανία του Χίτλερ και τι σχέση θα μπορούσε να έχει με την σημερινή Ελλάδα. Δυστυχώς σήμερα, αρκετά χρόνια μετά διαψεύστηκα. Όχι μόνο  έχει σχέση αλλά είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας κι αν όταν ανεβάζαμε το έργο αναρωτιόμασταν πως ήταν δυνατόν οι γιατροί του Γ’ Ράιχ να δεχόντουσαν τέτοιες πρακτικές (δε μιλάμε για τους ναζί για τους υπόλοιπους λέμε) σήμερα παίρνουμε εντολές να κάνουμε τα ίδια και μάλιστα δεν το καταλαβαίνουμε καν, μας φαίνονται όλα τόσο φυσιολογικά.
 ΠΡΟΣΟΧΗ μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Όταν ο γιατρός δε συνταγογραφεί λαμβάνοντας υπόψη του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ιατρικά κριτήρια, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά ανάλογα με τις επιταγές της πολιτικής εξουσίας, κάτι δεν πάει καλά.
Όταν τα “καλά φάρμακα” είναι για τους έχοντες, ενώ για τους υπόλοιπους τα “άλλα” και ο γιατρός το δέχεται και συμμετέχει στο παιχνίδι, τότε φλερτάρουμε επικίνδυνα με το φασισμό.
Όχι θα πουν ορισμένοι τα “γενόσημα” είναι εξ ίσου καλά, μόνο που είναι πιο φτηνά. Δε θα διαφωνήσω, δεν έχω τίποτε με τα φάρμακα, με τη λογική που μας επιβάλουν τα έχω. Να τα δίνουμε, να τα δίνουμε όμως σε όλους έτσι και οικονομία θα κάνουμε και δε θα υποχρεώνεται ο γιατρός πριν τη συνταγογράφηση να ελέγχει το πορτοφόλι ή αργότερα το “πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων” του αρρώστου.
Θέλουν να κάνουν τους γιατρούς συνένοχους, σήμερα είναι οι άποροι κι οι ανασφάλιστοι, αύριο οι μειονότητες, μεθαύριο οι αριστεροί. Η λογική όσο κι αν ακούγεται παρατραβηγμένη είναι η ίδια, επιλογή  όχι με ιατρικά κριτήρια. Σήμερα τα “γενόσημα” αύριο τι;