Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ:Το ξεθεμελίωμα της δημόσιας υγείας είναι η πραγματικότητα που επιβάλουν η τρόικα και η κυβέρνησή της.


ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 994470
WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr


Αρ. Πρωτ.: 57 / 06-12-2010                                                                    Πάτρα, 6 Δεκεμβρίου 2010
Προς
       Μ.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέρα με τη μέρα γίνεται σαφές ότι το ξεθεμελίωμα της δημόσιας υγείας είναι η πραγματικότητα που επιβάλουν η τρόικα και η κυβέρνησή της.
Αρκεί και μόνη η τρομακτική περικοπή που επιβάλλει ο προϋπολογισμός του 2011 στις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συρρίκνωσης που θα υποστεί το δημόσιο σύστημα υγείας στους επόμενους μήνες. Ως γνωστόν οι γκαουλάϊτερς της τρόικα ζήτησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση λεπτομερές χρονοδιάγραμμα εξοικονόμησης πόρων στον τομέα της υγείας με περικοπές 9 δις. ευρώ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και ο Υπουργός Υγείας συνεμορφώθη ασμένως στις υποδείξεις. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011 περιορίζει στο μισό τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων, οι προσλήψεις μηδενίζονται, οι μισθοί ακρωτηριάζονται, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών μπαίνουν στον «Προκρούστη» της καθηλωμένης πίστωσης. Ως να μην αρκούσαν τα παραπάνω προαναγγέλθηκε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ότι οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και ΚΥ αποτελούν παρελθόν.
Την οικονομική καχεξία θα συνοδεύσει η μεθοδευμένη συγχώνευση Τμημάτων με «εφημερίες τομέα», ακόμη και η κατάργηση ολόκληρων Νοσοκομείων, στήνοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό ερημοποίησης του ΕΣΥ.
Τα νοσοκομεία οδηγούνται πλέον σε φάση ραγδαίας ιδιωτικοποίησης μέσω της επονομαζόμενης Ολοήμερης διαδικασίας, η οποία λειτουργώντας σαρωτικά θα θέσει δεκάδες εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας και ταυτόχρονα θα εγκαταστήσει συνθήκες εργασιακής γαλέρας  στο ΕΣΥ.
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αποκόπτεται από το ΕΣΥ προετοιμαζόμενη για ιδιωτικοποίηση και διάλυση μέσω μεταφοράς της στους καλλικρατικούς δήμους.
Είναι πλέον εμφανές πως η πολιτική της κυβέρνησης παρασύρει ταχύτατα την ελληνική κοινωνία σε κάτι πιο βαθύ από μια συνηθισμένη οικονομική κρίση. Τη σέρνει σε ανθρωπιστική κρίση. Συσσίτια, άστεγοι σε κάδους σκουπιδιών, άνθρωποι-σκουπίδια, πολλαπλασιασμός της επαιτείας και της εγκληματικότητας τραυματίζουν ήδη την καθημερινότητα και αποτελούν σήμα κινδύνου. Όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερους αγκαλιάζει ο φόβος, ότι μπορεί αύριο και οι ίδιοι να βρεθούν στα κοινωνικά σκουπίδια.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συμπαραταχθούμε στον αγώνα για απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο της οικονομικής κατάρρευσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ερήμωσης. Οι εργαζόμενοι της χώρας δεν χρωστούν και δεν πρέπει να πληρώσουν για τα χρέη που συσσώρευσε  το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού, η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου, το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, η ηγεμονία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κρίνουμε πως στην παρούσα φάση, η έκφραση αντίστασης των πολιτών απέναντι στο ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν για την πλειοψηφία του εργαζόμενου κόσμου πρέπει να είναι παρούσα:
Η πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ για εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είχε τεράστια κοινωνική απήχηση. Έφερε στο προσκήνιο την άλλη στρατηγική για το ΕΣΥ που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία την περίοδο της έκρηξης της φτώχειας, της ραγδαίας αύξησης της προσέλευσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ, προς όλους τους κατοίκους της χώρας. Έδωσε ταυτόχρονα  το μήνυμα της κοινωνικής ανυπακοής σε μέτρα και πολιτικές που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, αλλά και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Όλο και πιο πολύ γίνεται φανερό ότι η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι ένα καθήκον που ξεφεύγει από τη δυνατότητα των εργαζομένων σ’ αυτό για να το υπερασπιστεί. Ούτε οι γιατροί μόνοι τους αρκούν να υπερασπιστούν τη Δημόσια Υγεία, ούτε οι εκπαιδευτικοί τη Δημόσια Παιδεία. Χρειάζεται καθολική κοινωνική κινητοποίηση για να αποτραπούν οι πολιτικές καταστροφής που ορίζουν οι σύγχρονοι κατακτητές και οι συνεργάτες τους. Και δεν είναι ανίκητοι.
Η απεργία της 15ης Δεκεμβρίου γίνεται  σε ένα κλίμα οργής και φόβου συνάμα. Η αβεβαιότητα για το αν θα υπάρχει δουλειά αύριο για την πλειοψηφία των εργαζομένων θρέφει το φόβο. Το αδιέξοδο –όμως- δε μπορεί να καλυφθεί από την καθημερινή κοροϊδία που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Κι αυτό θρέφει την οργή.
Όλο και πιο πολύ γίνεται φανερό ότι μόνο μαζικοί ενωτικοί αγώνες μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εξακολουθούν να παίζουν άσχημο ρόλο σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσκυνάει κρυφά και φανερά τους εργοδότες και την κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα θλιβερά της προνόμια. Η καταδίκη αυτού του εξευτελισμού από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα είναι επιβεβλημένη εν όψει της απεργίας της 15ης Δεκέμβρη. Η ΑΔΕΔΥ μετά από χρόνια αδράνειας και ανυποληψίας δυσκολεύεται –όταν αποφασίσει- να κινητοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Λογικές τεχνητού διαχωρισμού και χωροταξικής αντίληψης αγώνα που εκφράζεται από μερίδα συνδικαλιστών, αντικειμενικά χαλαρώνει την πίεση που μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση.
Η επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης είναι όρος για να εμψυχωθούν οι εργαζόμενοι και να δοθεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε νομιμοποιείται στην πολιτική εξευμενισμού των αγορών και κοινωνικής διάλυσης που εφαρμόζει.

 Αποφασίζουμε
*  να συμμετάσχουμε στην Πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων της χώρας που έχει προκηρυχτεί για την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου καλώντας τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και θέτοντας ως πλαίσιο τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, την ολοκλήρωση των προσλήψεων, το εφημεριακό και την αποτροπή των σχεδιασμών για περικοπή μισθών και επιδομάτων και κατάργηση νοσοκομειακών μονάδων και αποκοπής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον κορμό του ΕΣΥ.
* Να προβούμε σε διενέργεια Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 14/12, στις 9.00 πμ –στάση εργασίας 8.00 ως 12.00-. Στις 8.00 πμ της ίδιας μέρας καλούμε συναδέλφους, φοιτητές, εργαζόμενους να επαναλάβουμε τη δράση μας για ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες των νοσοκομείων παρευρισκόμενοι μαζικά στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων. Καλούμε και μ’ αυτό τον τρόπο τους συνοδούς, τους επισκέπτες να λάβουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 15ης Δεκέμβρη. Συνεχίζουμε την υπεράσπιση της ΔΩΡΕΑΝ πρόσβασης όλων των ανθρώπων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τα νομιμοποιητικά έγραφα που διαθέτουν. Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι  και δεν θα επιτρέψουμε να δοθεί το δημόσιο σύστημα υγείας βορά στους ρατσιστές και τα αρπακτικά. 
* Καλούμε τους συναδέλφους σε μαζική καθημερινή αντίδραση και οργάνωση συντονισμένων και δυναμικών κινητοποιήσεων αν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και της ΥΠΕ πραγματοποιούν αυθαίρετες περικοπές ή μετατροπές εφημεριών. Καλούμε τους συναδέλφους να καταθέτουν εφεξής προγράμματα εφημεριών μέχρι του σημείου που είναι εξασφαλισμένη η αμοιβή τους, αρνούμενοι μετατροπές ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας αντιδρώντας σε επισφαλή και επικίνδυνα προγράμματα εφημέρευσης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ασθενών και γιατρών.
* Δε θα δεχτούμε καμιά μεταφορά του Αγίου Ανδρέα χωρίς να εξασφαλίζεται η επιστημονικά και πρακτικά η ασφαλής του λειτουργία.
 Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας


Τερζής Στάθης                            Γιαννάκενας Κων/νος