Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Κρίσεις προϊσταμένων: Οι καθαρές λύσεις είναι και οι ορθότερες

Είχαμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας (κλικ εδώ)  αναφερθεί για τις κρίσεις προϊσταμένων . Η ανάρτηση αυτή αφορούσε και το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Για όσους δεν το γνωρίζουν: τα κριτήρια , οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα  για τις κρίσεις προϊσταμένων καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία .(νόμος 3839/2010)
Παρά την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία,  εδώ και 5 περίπου χρόνια (ίσως και περισσότερο) δεν έχουν γίνει κρίσεις προϊσταμένων  στο Νοσοκομείο από υπηρεσιακά συμβούλια  και η μεγάλη πλειοψηφία των προϊσταμένων   ασκούν τα καθήκοντά τους  με αναθέσεις από τις εκάστοτε διοικήσεις του Νοσοκομείου. Προφανώς πρόκειται για  σαφέστατη και παρατεταμένη παρέκκλιση από τη νομιμότητα. Γιατί η ανάθεση καθηκόντων προϊσταμένων είναι μια έκτακτη κατάσταση, που όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις της έδιναν  χρονικό ορίζοντα ενός μηνός, ενώ εδώ φαίνεται να έχει γίνει σύστημα με  αόριστο χρονικό ορίζοντα.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι επανειλημμένα οι εργαζόμενοι στο παρελθόν  είχαν υποβάλλει  και στις διοικήσεις και στην αντίστοιχη διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας το αίτημα των κρίσεων για τις θέσεις των προϊσταμένων .
Δεν εισακούστηκαν.
Έχουμε λοιπόν,  για κάποια έτη, εξέλιξη  αριθμού στελεχών στο Νοσοκομείο  , χωρίς να έχουν  ποτέ κριθεί από υπηρεσιακά συμβούλια με βάση τις κείμενες διατάξεις και τις μοριοδοτήσεις , παρά μόνο από αποφάσεις διοικήσεων.
Θεωρούμε ότι αυτό πλέον άμεσα πρέπει να λάβει τέλος.
Οφείλει το νοσοκομείο, με διαφανείς προς όλους τους εργαζόμενους  και νόμιμες διαδικασίες,  να προχωρήσει στη διαδικασία των κρίσεων για τις θέσεις προϊσταμένων,  εφαρμόζοντας και  ερμηνεύοντας ορθά  τις μεταβατικές διατάξεις  του νόμου  ν.3839/ 2010  .
Μια τέτοια διαδικασία θα είναι προς όφελος της λειτουργίας του .