Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας


Η Ε.Ι.Ν.Α. εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγωνία της για τις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται στη Δημόσια Υγεία από την πολιτική της τρόικα και της κυβέρνησή της:
Με καταιγισμό νομοσχεδίων που ετοιμάζονται και ακολουθούν το τερατούργημα της ιδιωτικοποίησης της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
1.     Απεντάσσεται από το ΕΣΥ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συγχωνεύεται όχι μόνο με τα ιατρεία των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) αλλά απ' ευθείας με τον ιδιωτικό τομέα. Σύντομα, με την εφαρμογή του Καλλικράτη θα κλείσουν πολλά Κέντρα Υγείας.
2.     Ετοιμάζονται μαζικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσοκομείων που θα σημάνει την ελάττωση (έως παύσης) των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό πολλών περιοχών.
3.     Υλοποιείται η στάση προσλήψεων και στην υγεία που έχει -με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί χρόνια τώρα- οδηγήσει στο άδειασμα των ιδρυμάτων από το απαραίτητο προσωπικό. Πολλές μονάδες κλείνουν ήδη λόγω της έλλειψης προσωπικού.
4.     Το εισιτήριο ανεβαίνει στα 5 ευρώ για μια απλή εξέταση που θα οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της προσβασιμότητας στα νοσοκομεία στους έχοντες απόλυτη ανάγκη λόγω της οικονομικής ένδειας.
5.     Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην επιχειρηματική κερδοφορία του μεγάλου ιδιωτικού τομέα με πολιτικές fast track, με φοροαπαλλαγές, με συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού που οδηγούν σε περαιτέρω καταλήστευση του δημόσιου χρήματος. Συνθήκες γαλέρας από την επέκταση των εργολαβιών στα δημόσια νοσοκομεία που οδηγούν σε αποτρόπαιη εκμετάλλευση το εργατικό δυναμικό των νοσοκομείων και των εργολαβιών. Ιδιωτικοποιούνται κομβικοί τομείς των νοσοκομείων: λογιστήρια, προμήθειες. Ξεπουλιέται η περιουσία των νοσοκομείων.
6.     Εξισώνονται -προς τα κάτω- οι παροχές υγείας των ασφαλισμένων με τη συγκεκριμένη ενοποίηση των κλάδων υγείας των ταμείων που έχουν ήδη λεηλατηθεί οικονομικά. Εντάσσουν την πιστωτική κάρτα στην ..αποπληρωμή των χρεών των ασθενών προς τα νοσοκομεία κατά τη νοσηλεία τους. Μπαίνουν από την πόρτα οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σύναψη συμβολαίων με τον οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα νοσοκομεία.

Δυστυχώς, η Ε.Ι.Ν.Α. επαληθεύεται μέρα με τη μέρα. Οι εκτιμήσεις της για τον Αρμαγεδδώνα που θα χτυπούσε τη Δημόσια Υγεία το πρώτο εξάμηνο του εγκληματικού Μνημονίου βγήκαν αληθινές:

1.     Τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά να λειτουργήσουν. Αδειάζουν από γιατρούς και προσωπικό.
2.     Αδυνατούν να εφημερεύσουν λόγω των περικοπών στις εφημερίες των γιατρών και των υπερωριών των λοιπών εργαζομένων.
3.     Το πάρτι των υπερκοστολογήσεων και του φακελακίου συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και επί Λοβέρδου όσο και των προηγουμένων και όλοι τους θα πίνουν στην υγειά των κορόιδων (επιχειρηματίες, προμηθευτές, φαρμακοβιομήχανοι, μεγαλογιατροί, πολιτικοί των δυο κληρονομιών κομμάτων.
4.     Τα προνοιακά ιδρύματα που υπάγονται στο ΥΥΚΚΑ έχουν καταδικαστεί να περικόψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά 30%. Ούτε χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχουν να προμηθευτούν πολλά από αυτά.
5.     Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση έμεινε στα χαρτιά. Δεν διατίθενται χρήματα ούτε για την αποασυλοποίηση ούτε και για απλή νοσηλεία των ψυχιατρικών ασθενών. Οι δομές κοινωνικής πρόνοιας οδηγούνται στο άμεσο κλείσιμο (Βοήθεια στο Σπίτι) ή στο μαρασμό (Μονάδες απεξάρτησης). Οι εργαζόμενοι σ' αυτές στην ανεργία.
6.     Συνεχίζεται και εντείνεται η αναξιοπρεπής και επικίνδυνη νοσηλεία ασθενών σε ράντζα, διαδρόμους, πτέρυγες άσχετες με την ειδικότητα. Συνεχίζεται η δολοφονική ανυπαρξία οργανωμένων ΤΕΠ, η διάλυση του ΕΚΑΒ, η μη λειτουργία κλινών εντατικής θεραπείας.

Οι καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία 20ετία δένουν με τις εντολές των κατακτητών, των οικονομικών δολοφόνων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Κατάργηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, επικράτηση των νόμων της “ανόθευτης” αγοράς όπως επιτάσσουν τα αμιγή νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Η Ε.Ι.Ν.Α. καλεί τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, το λαό της περιοχής μας και όχι μόνο να αντισταθούν μαζικά:

       Να πουν ΟΧΙ στον εξανδραποδισμό μέσω της κατάργησης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα από τους εργαζόμενους εδώ και 100 χρόνια.
       Να πουν ΟΧΙ στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, το αποκούμπι του καθενός που σέβεται τη δουλειά και θέλει να ζει με αξιοπρέπεια.
       Να πουν ΟΧΙ στην παραγωγική διάλυση της πατρίδας μας και το ξεπούλημά της για να κερδοφορήσουν από τη δυστυχία μας οι “αγορές”, οι τοκογλύφοι και οι σύγχρονοι ραγιάδες μαυραγορίτες της κοινωνίας μας.
       Να πουν ΟΧΙ σε κάθε συνδικαλιστή τύπου Παναγόπουλου που ξεφτιλίζει αυτούς που αντιπροσωπεύει κάνοντας πλάτη στην “κυβέρνηση” και τ' αφεντικά της.

Η απεργία της 15ης Δεκεμβρίου ν' αποτελέσει μια αρχή αντίδρασης και ελπίδας για το μέλλον.  Να μην τους το χαρίσουμε!

       Μαζική ανυπακοή
       Η υγεία είναι δικαίωμα
       Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω
       Να φύγει η συμμορία της τρόικας και του μνημονίου

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 15/12/10, 10.30 στην Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Όλγας)


                                            Για το Δ.Σ.



  Ο Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

 Τερζής Στάθης                             Γιαννάκενας Κων/νος