Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι μισές αλήθειες του Υπουργού Υγείας

Μισή αλήθεια = Ολόκληρο ψέμα. 

"Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καλησπέρα! Ο τομέας της υγείας στη χώρα μας θα βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια σε κίνηση, σε μία κίνηση πάρα πολύ έντονη, για να καταργηθούν οριστικά τα βάρβαρα κατάλοιπα του παρελθόντος".
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του χθές  στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος.
Τι εννοούσε  ο υπουργός ότι ο τομέας υγείας θα βρεθεί σε έντονη κίνηση;
Απλά το ξεχαρβάλωμα του πάλαι ποτέ Ε.Σ.Υ. και τη πλήρη ένταξη της λειτουργίας  του στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας, του κέρδους και της αγοράς.
Αυτό άλλωστε το διατύπωσε ορθά κοφτά ο Υπουργός
«Ένας μόνο τρόπος χρηματοδότησής μας υπάρχει. Ένας μόνο, κανένας άλλος: Η αυτοχρηματοδότησή μας».
Για να εξηγήσει γιατί έχει μείνει μόνο αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Κυρίες και κύριοι, ο Έλληνας και η Ελληνίδα πληρώνουν σήμερα ως εθνική δαπάνη 25 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την υγεία τους. Έχουν άραγε αντίστοιχες υπηρεσίες; Πόσο πληρώνουν οι άλλοι; Όσο πληρώνουν οι Αμερικάνοι ή οι Γερμανοί πληρώνουμε και εμείς. Είμαστε η έκτη χώρα στον πλανήτη σε εθνική δαπάνη για την υγεία. Είμαστε και η έκτη χώρα του πλανήτη, όμως, στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών; Δίνουμε στα χρήματα του φορολογούμενου, του Έλληνα και της Ελληνίδας, την αξία που αυτός δίνει όταν μας τα πληρώνει; Όχι και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Πονηρούλης όμως  ο πολιτευτής....
Γιατί απέκρυψε από το κοινοβούλιο και ορισμένα άλλα  επίσημα στοιχεία:
Ότι η χώρα μας  κατέχει τη θέση μετά το Μεξικό, από τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, στις άμεσες πληρωμές (από την τσέπη των πολιτών) των υπηρεσιών υγείας.
Ότι ο Δημόσιος Τομέας είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της Υγείας για όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Μεξικό! Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση της υγείας από το Δημόσιο φθάνει στα 42,8% των συνολικών δαπανών Υγείας , ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ! Το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης από το Δημόσιο στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 72,5%!  (κλικ εδώ)
Αυτό το γεγονός διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του "Λογιστή Υγείας" για υπέρογκες δημόσιες  δαπάνες  της χώρας μας για την υγεία και τον αφήνει ανεπανόρθωτα έκθετο στα μάτια της κοινής γνώμης για τις άγριες περικοπές των δημοσίων δαπανών στο χώρο της υγείας.


 Αλλά την αγρια περικοπή των δημοσίων δαπάνων για την Υγεία συναποφάσισε με τους  ομολόγους του του ΟΟΣΑ σε πρόσφατη σύνοδο(κλικ εδώ) και αυτή την πολιτική εφαρμόζει και στη χωρα μας.