Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Με αφορμή μια συνέντευξη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας(1ον)

Όποιος διαβάζει τη συνέντευξη (κλικ εδώ) της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πείθεται ότι οι συγχωνεύσεις είναι δεδομένες και «αδιαπραγμάτευτες» (άρχισαν ήδη στα νοσοκομεία των Αθηνών) και απλά μένει η πρόταση για το ποια ακριβώς θα είναι  τα νοσοκομεία που θα συγχωνευθούν και ποια θα κλείσουν.
Πρόκειται για ένα μέτρο που από ότι φαίνεται   θα λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας (όπως ακριβώς και σε όλες τις χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ) και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι  πραγματικές λαϊκές υγειονομικές ανάγκες κάθε περιοχής. Οι μόνοι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη είναι το πόσο μειώνονται οι δημόσιες δαπάνες (λειτουργικά έξοδα, εφημερίες  υπερωρίες προσωπικού κλπ) και βέβαια η δυνατότητα αξιοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού στα ενιαία trust των συγχωνευόμενων νοσοκομείων.
Παρά το ότι ο υπουργός  κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα της διαχείρισης του προσωπικού των συγχωνευόμενων νοσοκομείων και  παρέπεμψε τη συζήτηση   στη περίοδο που θα συζητηθούν συνολικά οι συγχωνεύσεις (Απρίλιο), είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι  των συγχωνευόμενων μονάδων δεν θα είναι πλέον εργαζόμενοι που θα ανήκουν στη κάθε νοσοκομειακή μονάδα αλλά  θα ανήκουν  οργανικά στο trust.
Έτσι μαζί με τη σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων θα δοθεί η ευκαιρία  στο υπουργείο να «διαχειριστεί» τα τεράστια κενά στελέχωσης που θα προκύπτουν, καθώς οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κλπ) θα συνεχιστούν με  αμείωτο ρυθμό ενώ  έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των… μηδενικών προσλήψεων.

Όμως θλιβερή είναι η εικόνα για τη δράση των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων και ιδιαίτερα της  πλήρως εκφυλισμένης πλέον ΠΟΕΔΗΝ.
Στην ουσία η, ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και  από τη ΝΔ, δευτεροβάθμια οργάνωση των εργαζομένων (πλην ιατρών)  στα νοσοκομεία έχει μετατραπεί,  με τη χρήση τεχνικών  της μυστικής διπλωματίας, σε σύμβουλο του Υπουργού Υγείας και μάλιστα σιγοντάρει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
Δεν φθάνει  που ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν αντέδρασε στα αντιδραστικά μέτρα  αλλά δίνει και προτάσεις στον Υπουργό, στη κατεύθυνση υλοποίησης της πολιτικής του.
Χαρακτηριστικό  είναι το απόσπασμα από τη συνέντευξη της ηγεσίας του ΥΥΚΑ για το ζήτημα των συγχωνεύσεωνκαι το  "ξεμπρόστιασμα" που έκανε ο Λοβέρδος στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ :
«..Με την ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη εβδομάδα εδώ συζητήσαμε επί μακρόν , βέβαια είναι έτοιμη, η ΠΟΕΔΗΝ είναι έτοιμη, τους παρακάλεσα να μας πουν.
Και μάλιστα ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Κουτσουμπέλης είπε, δηλαδή το θυμάμαι καλά και τον ρώτησα αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω, ότι συγχώνευση σημαίνει, ό,τι λειτουργεί καλά το κρατάμε και το βοηθάμε να αναπτυχθεί, ότι δεν λειτουργεί καλά το μετασχηματίζουμε. Αυτή είναι μια δική του φράση. Τους παρακάλεσα και αυτούς να είναι έτοιμοι την 1η Απριλίου. Όλα τα άλλα τώρα...»
 Όχι λοιπόν  να ψάξουμε να βρούμε τα αίτια που οδηγούν  μια μονάδα στο να μη λειτουργεί καλά (αλήθεια τι εννοούν με το «λειτουργεί καλά»;) και με διορθωτικές κινήσεις να την κάνουμε να  λειτουργήσει  καλά,όχι να δούμε τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες  υγείας σε κάθε περιοχή  αλλά να…τα   μετασχηματίσουμε!

Αλήθεια εσείς μάθατε το περιεχόμενο της συζήτησης ΥΥΚΑ -ΠΟΕΔΗΝ;
Εσείς έχετε μάθει τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για το θέμα αυτό;
Πότε και μέσα από ποιές διαδικασίες του κινήματος τις διαμόρφωσαν;
Μα , ούτε καν ανακοίνωσαν ότι συναντήθηκαν!!!

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πρέπει να πάρουν απόφαση ότι με αυτή την ΠΟΕΔΗΝ …δεν έχουν μέλλον.Δεν μπορούν να περιμένουν οτιδήποτε θετικό.
Μόνο με την δραστηριοποίηση και τον συντονισμό  των πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία σε ταξική κατεύθυνση και την αναγκαία συνεργασία και κοινή δράση με το υπόλοιπο  κίνημα των εργαζόμενων μπορούν να σταματήσουν τη καταστροφική πολιτική κυβέρνησης –τρόικας- κεφαλαίου.

ΥΓ: Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε και  "επίσημα" νέα και για το …μέλλον του Νοσοκομείου της Πρέβεζας στα πλαίσια των συγχωνεύσεων.