Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μερικές πρώτες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου για τις"Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας".(1ον)

 Οι παρατηρήσεις είναι επί του κειμένου που δόθηκε στη δημοσιότητα εδώ

Κατ αρχήν σε γενικές γραμμές ισχύουν όσα αναφέρουμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα (εδώ, εδώ και εδώ).

Να τονίσουμε ότι και στο παρόν νομοσχέδιο  επιβεβαιώνεται η θέσπιση του συντονιστή Διευθυντή Γιατρού ως ξεχωριστή βαθμίδα ιεραρχίας των γιατρών!!!

Ορισμένες αλλαγές
1.Αφαιρέθηκε ο Οίκος Ναύτη από τη συμμετοχή του στον υπό σύσταση Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.

2.Στις αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΟΠΠΥ και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών προστέθηκαν κάποιες διευθύνσεις και ορισμένες επιπλέον αρμοδιότητες σε κάποιες από αυτές..
Επισημαίνουμε μόνο τούτη τη προσθήκη: Η διεύθυνση Οργάνωσης και Εποπτείας Υπηρεσιών Υγείας Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι αρμόδια για...

...Ββ) τη σύσταση, συγχώνευση, κατάργηση και διάρθρωση των μονάδων υγείας, τη σύσταση και κατανομή θέσεων προσωπικού καθώς και των αρμοδιοτήτων των μονάδων υγείας, όπως και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων

και αυτό συνδέστε το με ορισμένες αποκαλύψεις του  Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου στην  εφημερίδα  "Το Βήμα"!!!

3.Στα πολυτεκνικά επιδόματα δεν μπαίνει το πλαφόν των 40000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα

4.Σε σχέση με τους φαρμακοποιούς εισάγονται διατάξεις που προβλέπουν:
α. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.
β. Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης και το Σάββατο
γ. Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μέχρι χίλιους (1000) κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου.
Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό χιλίων ένα (1001) και άνω κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου ανά χίλιους (1000) κατοίκους.
Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.
δ. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.
ε. Ανά τρείς βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός (1) πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας
στ. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης. Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο ή αποθάνει ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του και στον παραμένοντα φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.

5.Καθιερώνεται η λειτουργία αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο μεγαλύτερο νοσοκομείο κάθε νομού, άρα σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο.

6.Προβλέπεται στα συγχωνευόμενα νοσοκομεία  όταν τα οι συνολικές κλίνες των ως άνω νοσοκομείων  είναι πάνω από 400, πέρα από το κοινό διοικητή να υπάρχουν και αναπληρωτές διοικητές ή αναπληρωτής διοικητής.

7.Στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και των αποκεντρωμένων μονάδων αυτών, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς και σε όλα τα νοσοκομεία του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα οποιαδήποτε νομικής μορφής παρέχεται η δυνατότητα είσπραξης των πάσης φύσεως εσόδων που προέρχονται από νοσήλια, ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και λοιπές ιατρικές πράξεις μέσω καρτών πληρωμών και όχι  μόνο πιστωτικών καρτών όπως αναφερόταν στο προσχέδιο