Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Για ένα κομμάτι ψωμί (2ον)

Δεν απέχουμε και πολύ από τη ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι θα δουλεύουν από ανατολής μέχρι δύσης ηλίου για... ένα καρβέλι ψωμί.



Όπως διαβάσαμε σήμερα  στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έχουν δρομολογήσει τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας
Μειώσεις μισθών ως 25%
Κατατέθηκαν 600 αιτήσεις δημιουργίας εργοστασιακών σωματείων στο Πρωτοδικείο

«Τσουνάμι» ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται τους επόμενους μήνες. Εκατοντάδες κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ετοιμάζονται» να θέσουν σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα συνομολόγησης με το προσωπικό τους ενός «κουρέματος των μισθών» δίδοντας ως «αντάλλαγμα» τη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανατρέψει πλήρως το καθεστώς των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα συμπαρασύροντας ομοειδείς επιχειρήσεις σε ανάλογες πρακτικές και επιφέροντας μειώσεις μισθών που ξεκινούν από 10% και φθάνουν ως και το 25%.

Την εικόνα αυτή καταγράφουν όλα τα στοιχεία που προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας, τα Εργατικά Κέντρα της χώρας αλλά και από τις δικαστικές αρχές. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται «έκρηξη των επιχειρησιακών συμβάσεων», γεγονός που θα προκαλέσει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις- όπου δεν θα υπάρξουν ανάλογες συμβάσεις- ένταση των πιέσεων προς το προσωπικό για την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων με τη «σύμφωνηγνώμη» του κάθε εργαζομένου.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με ένα εργατικό κίνημα υπονομευμένο,  ταξικά αποπροσανατολισμένο, μαύρες μέρες περιμένουν τους εργαζόμενους