Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Καλή Χρονιά: να τη διεκδικήσουμε!


Είναι σαφές ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη εφαρμογής ενός καταστροφικού προγράμματος ”άφεσης” των πάντων στις αγκάλες της ελεύθερης και αμόλυντης αγοράς που πρεσβεύει το ΔΝΤ και η ΕΕ.
Με πρόσχημα και αιτία την οικονομική κρίση, χτυπιέται βάναυσα όποια κατάκτηση και δικαίωμα είχε απομείνει, μεταφέροντας την κοινωνία ολόκληρη σε επίπεδα προ του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: τότε που δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα υγείας, που η παιδική εργασία ήταν -όπως με τον πρόσφατο νόμο για το ασφαλιστικό- καθεστώς, που ο κόσμος πάλευε για ένα κομμάτι ψωμί όταν έβρισκε δουλειά, που μάθαινε γράμματα μόνο όποιος είχε να πληρώσει.
Η δουλική στις αγορές, τους ομολογιούχους και τους τοκογλύφους που ονομάζονται τράπεζες κυβέρνηση, βάλθηκε -με τη σπουδή του νεοφώτιστου νεοφιλελεύθερου μαθητή του Φρήντμαν και της σχολής του Σικάγο- να προχωρήσει στην κοινωνική ανατίναξη προκειμένου να ξεπληρώσει στο πολλαπλάσιο τα παράνομα χρέη που η ίδια και οι προηγούμενες σώρευσαν στις πλάτες του λαού. Οδηγώντας μας με βήμα ταχύ στη χρεοκοπία.
Το πρώτο πράγμα που καταρρέει με την πολιτική του Μνημονίου -παράλληλα με την αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία- είναι η υγεία στο σύνολό της κι όχι μόνο η δημόσια.
Ο νέος Υπουργός Υγείας, μετά την “επιτυχημένη” θητεία στο υπουργείο εργασίας, προωθεί με ταχύτητα μεγάλες αλλαγές στη διάρθρωση του ΕΣΥ και γενικά των παροχών υγείας:

1.                   Περικόπτει στο μισό τις ήδη πενιχρές για αναπτυγμένη χώρα δημόσιες δαπάνες για υγεία (προ Μνημονίου είχαν φτάσει το 43% -δεύτερη από τον πάτο για χώρα του ΟΟΣΑ). Στραγγαλίζεται εκ των πραγμάτων η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
2.                   Προετοιμάζει το ΕΣΥ για θεραπεία ΣΟΚ με τη συγχώνευση-κλείσιμο πολλών νοσοκομείων. Το golden boy που διόρισε σαν πρόεδρο της επιτροπής συγχωνεύσεων (Λ. Λιαρόπουλος) προ οκταμήνου είχε ισχυριστεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνο τα μισά νοσοκομεία από όσα έχει- το ίδιο άλλωστε εφάρμοσε το ΔΝΤ στα θύματα που επιβλήθηκε (Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία).
3.                   Καταρρέει η ανεπαρκής και πρωτόγονη Πρωτοβάθμια Φροντίδα με την αδυναμία λειτουργίας των ιατρείων του ΙΚΑ, των Κέντρων Υγείας Αγροτικού τύπου, τη στάση πληρωμών στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς από τα ασφαλιστικά ταμεία (με πρώτο τον ΟΠΑΔ). Με το νέο ν/σ που κατέθεσε στη “Βουλή” των Αγορών (sic) ενοποιείται η δημόσια και ιδιωτική παροχή πρωτοβάθμιας υγείας με άξονα την πληρωμή ΑΜΕΣΑ από την τσέπη των ασθενών.
4.                   Εθίζει την κοινωνία με την ιδέα της πληρωμής των πάντων: Ολοήμερη ιδιωτική λειτουργία των νοσοκομείων, 3ευρω που θα γίνει 5ευρω στα ΤΕΙ των ΚΥ και των ΕΙ. Εκχωρεί σε ιδιώτες νευραλγικούς τομείς των νοσοκομείων πέρα από τις εργολαβίες της ασφάλειας και της καθαριότητας: λογιστήρια, προμήθειες.
5.                   Προσφέρει το σύνολο του ιδιωτικού τομέα στους μεγάλους καρχαρίες του χρηματιστικού κεφαλαίου: Βγενόπουλος, Αποστολόπουλος, προγράμματα υγείας τραπεζών. Το παιχνίδι με την παραχώρηση του Ε. Ντυνάν δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν και με άλλα κοινωφελή ιδρύματα... Το ιατρείο της γειτονιάς, εκεί που εργάζεται το πλήθος των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, διαλύεται.
6.                   Καταργεί κάθε εγκατεστημένη, στοιχειωδώς αξιοπρεπή, συνθήκη εργασίας στα νοσοκομεία, προσιδιάζοντας συνθήκες άγριου ιδιωτικού τομέα: Μπλοκάρονται οι ελάχιστες ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρίζεται υπεργολάβος και προσλαμβάνει με διετείς συμβάσεις γιατρούς και νοσηλευτές για τα νοσοκομεία. Σε λίγο θα μας κοιτούν και στα δόντια..
7.                   Το φάρμακο, τα υλικά των νοσοκομείων, αφήνονται βορά στην απληστία των πολυεθνικών που -αφού βυσσοδόμησαν επί των ταμείων και με τη μίζα γι αυτούς που κυβερνούν σήμερα και χτες- δουλεύουν την κατάργηση της διατίμησης και τη χρέωση στους ίδιους τους δικαιούχους. Αλήθεια, πόσο πιο ανήθικη φαίνεται σήμερα η μη ύπαρξη κρατικής βιομηχανίας φτηνού και αξιόπιστου φαρμάκου και υλικών!

Η χρονιά που υποδεχόμαστε, μας επιφυλάσσει ακόμα χειρότερες στιγμές. Είναι στο χέρι μας, στο χέρι του Λαού -και σε ότι μας αφορά, στο Ζωντανό Στοιχείο της Υγείας- να αντισταθούμε. Να μη γίνουμε θύματα ενός οικονομικού πολέμου που δεν επιλέξαμε, που καν δε γνωρίζαμε.
Η Υγεία είναι Ζωτικής Σημασίας Δημόσιο Αγαθό και η Κοινωνία δεν πρέπει να το διαπραγματευτεί. Ας ξεφύγουμε μια φορά από τον ατομισμό και τη δήθεν επιστημονικότητα που μας έχει εντυπωθεί και ας αφουγκραστούμε την κοινωνία που βράζει. Να μαστε μαζί της, με τις Αγωνίες της. Να ξεπεράσουμε το φόβο...

Καλή χρονιά, με επιτυχημένους αγώνες για τη ζωή και το δίκιο.

Γιάννης Λύχρος, Πνευμονολόγος

Δημήτρης Κωστακιώτης, Ορθοπαιδικός

Τάσος Γιακουμής, Γενικός Γιατρός

 Αντιπρόσωποι της Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών (ΕΣΙ)

στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών