Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου Ρεθύμνου

                                                                ΡΕΘΥΜΝΟ  18.01.2011

Η υγεία του λαού δεν μπαίνει σε ζυγαριά, ούτε και σε ισολογισμούς λογιστικούς .
Ποσοστά και απόδοση είναι όροι χρηματιστηρίου και χυδαίας οικονομίστικης θεώρησης της ζωής και της αρρώστιας.
Το ΥΥ αποφάσισε να εξοικονομήσει εις βάρος των ασθενών, τα χρήματα πού σπαταλήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις ευλογίες και τις υπογραφές των ίδιων ανθρώπων, που σήμερα νομοθετούν υπέρ της εθνικής σωτηρίας. Αντί να απαιτεί να επιστραφούν τα χρήματα του φορολογούμενου,  απαιτεί να πληρώσει ξανά ο ίδιος τον λογαριασμό.

Η παράνομη και αντισυνταγματική θεσμοθέτηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, η περικοπή εφημεριών από τα περιφερειακά νοσοκομεία, η εξαφάνιση υγειονομικού υλικού και πρωτότυπων φαρμάκων από τα νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα έχουν μετονομαστεί  ''μείωση των λειτουργικών δαπανών'', στην αρένα ανταγωνισμού των διοικητών των νοσοκομείων για την διατήρηση της καρέκλας.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας σε όλους τους τόνους και επί πέντε μήνες, να καταργηθεί ο άδικος ισοπεδωτικός και τελικά επικίνδυνος τρόπος εφημέρευσης που επέφερε ο νόμος 3868/2010, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς
και τους ασθενείς, εφευρίσκοντας κάθε τόσο λογιστικές αλχημείες, προκειμένου να συμπιέσει ακόμη περισσότερο το ανεπαρκέστατο κονδύλι των εφημεριών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην υγεία των πολιτών.
 Η σύσκεψη της Υ.Π.Ε Κρήτης στις 14.01.2011 κατέδειξε ολοφάνερα την αδυναμία της περιφέρειας να προτείνει αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν επιλύθηκε με την μεταφορά του περιβόητου 9% από το νοσοκομείο στην Υ.Π.Ε.
 Οι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου
·         καταγγέλλουν και παραδίδουν στην κρίση της κοινωνίας, την κυνική, ανάλγητη και παγερά αδιάφορη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μπροστά στην εφημεριακή κατάρρευση των νοσοκομείων της περιφέρειας και την επακόλουθη έκθεση σε κίνδυνο, ανθρώπινης ζωής.
·         Δηλώνουν ότι εξετάζουν χωρίς εισιτήριο και καλούν τους ασθενείς να μη περνούν από το ταμείο του νοσοκομείου.

 Η γενική συνέλευση απαιτεί σαν ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του προβλήματος και ανεύρεσης λύσης τα κάτωθι:
·         Δέσμευση της διοίκησης του νοσοκομείου για πλήρη εξόφληση των επιπρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
·         Από  κοινού διοίκηση νοσοκομείου και Υ.Π.Ε, να απαιτήσουν από το ΥΥ την μεταφορά του περιβόητου  9% σε επίπεδο επικράτειας, ώστε με ασφάλεια να καλύπτονται οι εφημερίες των νοσοκομείων.

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε παράνομη μετατροπή εφημεριών στα πλαίσια του ''αντιστοιχεί'', ούτε αυταρχικού τύπου επιβολή απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Οποιαδήποτε τέτοιου είδους απόπειρα θα πυροδοτήσει δυναμικές αντιδράσεις επιτείνοντας το δραματικό αδιέξοδο στο ήδη δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας.
Καλύπτουμε πλήρως και στηρίζουμε τους γιατρούς της ψυχιατρικής κλινικής, οι οποίοι εξάντλησαν σήμερα τις προβλεπόμενες εφημερίες, καταδεικνύοντας το αδιέξοδο και την επικινδυνότητα του παράλογου εφημεριακού συστήματος.
Στηρίζουμε δυναμικά την Πανιατρική απεργία της Πέμπτης 20.01.2011 από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου και τον Σύλλογο γιατρών του ΙΚΑ.
Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα  24.01.2011

Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ                         ΕΛΕΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ