Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΑΣΟΝΟΠ)


Δύο διαδοχικές συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Λοβέρδο πραγματοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων 
Στις συναντήσεις αυτές, δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός "από πρώτο χέρι" τόσο για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Δημόσια νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της Πολιτικής που ασκείται, όσο και για τα πάγια αιτήματα του Κλάδου.
Ο Υπουργός, εμμένοντας στην υπεράσπιση της Πολιτικής του μνημονίου, παρουσίασε τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει θέσει και αφορούν κυρίως στην περιστολή των δαπανών. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, αποσαφήνισε ότι αυτές θα αφορούν κυρίως το Διοικητικό επίπεδο και το σύστημα των εφημεριών των κλινικών και των νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό, προχωρά στη σύσταση Επιτροπής "Σοφών" που θα κληθούν να υποβάλουν  πόρισμα στο τέλος Μαρτίου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα δεχθεί και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η ΠΑΣΟΝΟΠ  έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των προσλήψεων και επεσήμανε την αυτοδιάψευση του κ. Λοβέρδου σχετικά με την υπαγωγή και του Νοσηλευτικού προσωπικού στο γενικότερο κανόνα του 1/5, γεγονός που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός αρνούνταν κατηγορηματικά! Το θετικό που προέκυψε, είναι η δέσμευση ότι οι θέσεις που θα αναπληρώνονται από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού όλων των άλλων Υπηρεσιών, θα αφορούν μόνο Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι λοιπές θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού θα καλυφθούν από μετατάξεις λοιπών φορέων του Δημοσίου.  
Στις προτάσεις μας για ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και δημιουργία Κλάδου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση, αφρού πρώτα μελετήσει τα σχετικά υπομνήματα.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα υποστεί περεταίρω μισθολογικές απώλειες, καθώς, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για εργαζόμενους που ήδη υποαμείβονται. Στην έντονη φημολογία για κατάργηση του νοσοκομειακού επιδόματος, απάντησε πως  ακόμα και αν αυτό καταργηθεί ως επίδομα, θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.
Τέλος, στο αίτημά μας για ένταξη στα ΒΑΕ απάντησε θετικά, εκφράζοντας τη βούληση να παρέμβει προσωπικά αν χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η υπαγωγή του Κλάδου στη νέα λίστα Βαρέων & Ανθυγιεινών επαγγελμάτων που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο.