Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Και τώρα τι κάνουμε;

Ουδεμία  αμφιβολία υπάρχει ότι τα ζητήματα της Υγείας  βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μάτι του κυκλώνα.

Δεν αποτελούν όμως το μοναδικό επίδικο αυτής της περιόδου.
Εδώ έχει ανοίξει μια ατζέντα ανατροπών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει όλο  το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου .
Μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση,  συγκοινωνίες, διοικητική μηχανή του κράτους , παιδεία ,υγεία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Οι αναδιαρθρώσεις  στην Υγεία δεν αποτελούν  ξεκομμένο και μεμονωμένο γεγονός αλλά  ένα κρίκο σε μια αλυσίδα.
Και έχουν την ερμηνεία τους. 
Είναι ή ίδια για όλες τις επιχειρούμενες  αναδιαρθρώσεις.
Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια του κεφαλαίου στην Ελλάδα  και της ηγεμονεύουσας αστικής τάξης  και του κράτους της, να ξεπεράσει την οικονομική  κρίση με τις ελάχιστες απώλειες γι αυτό  , να μεταβιβάσει  τα βάρη αυτής της κρίσης και τις «ζημίες»  της στις δυνάμεις της εργασίας, να δημιουργήσει- μέσω της γενικής υποβάθμισης της συνολικής αξίας της εργατικής δύναμης  στη χώρα μας – τις προϋποθέσεις  για πιο κερδοφόρες  μελλοντικές επενδύσεις .
Στην ουσία δηλαδή, χωρίς πολλά λόγια,  αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στη χώρα μας,  προετοιμάζουν το έδαφος για απρόσκοπτη μελλοντική κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων.
Χτίζουν  συνολικά το νέο ελληνικό  καπιταλιστικό κράτος που έχει ανάγκη… ο καπιταλισμός της εποχής μας.

Και όσο και να φαίνεται σε ορισμένους παράξενο, όλες οι ανατροπές  που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο  στην υγεία και αυτές που ετοιμάζονται (γιατί δεν τελειώσαμε εδώ), είναι ενταγμένες σε αυτό το σχέδιο. Το οποίο παρεμπιπτόντως ήταν από χρόνια στα σκαριά , απλά όμως το ξέσπασμα της παρούσας κρίσης που διανύουμε, επιτάχυνε την εφαρμογή του.

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας;
Η μεταπήδηση από τη θέση «η Υγεία  στοιχειώδης υποχρέωση του Κράτους προς τους πολίτες», στη θέση «η Υγεία ατομική υποχρέωση του  πολίτη».
Όπως ακριβώς και με την ασφάλιση. (Γι αυτό και επιμέναμε από την αρχή, ότι δεν ήταν τυχαία ούτε και η  μεταπήδηση-τοποθέτηση του Α. Λοβέρδου στη θέση του Υπουργού Υγείας).
Αυτό πρακτικά  οδηγεί στο σχεδόν  μηδενισμό κάθε δαπάνης του καπιταλιστικού κράτους για την υγεία και την μεταβίβαση ολόκληρου του πακέτου χρηματοδότησης της, απευθείας στις τσέπες των εργαζομένων,των συνταξιούχων,  τελικά των πολιτών και στα ασφαλιστικά τους ταμεία, τα οποία και αυτά θα στηρίζονται πλέον αποκλειστικά  στις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων και των πολιτών. 
Σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικής  εντάσσονται και το 5ευρω του Λοβέρδου, και τα νομοσχέδιά του και τα σχέδιά του για ένα δήθεν σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας , οι συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών μονάδων, οι περικοπές μισθών, η υποστελέχωση των  δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας  κλπ κλπ.

Έτσι με αυτο τον τρόπο  και το καπιταλιστικό κράτος πετά από πάνω του ένα βαρίδι- σε καιρό αυξημένων ελλειμμάτων  του- και  ταυτόχρονα καθώς αυτό αποχωρεί , ανοίγει το δρόμο στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς  ομίλους για κερδοφόρες επενδύσεις στο χώρο.
Με ένα σμπάρο- δυο τρυγόνια!
Και είναι γνωστό,  για ευνόητους λόγους, ότι ο χώρος της υγείας είναι ένας χώρος που πάντα έχει αυξημένα ποσοστά κέρδους για τους καπιταλιστές.
Είναι αυτό που λέμε μαγαζί –γωνία.  

Στην εκστρατεία  αυτή το σύστημα  δίνει τα ρέστα του.
Είναι για εκείνο, στην παρούσα φάση που διέρχεται ο παγκόσμιος καπιταλισμός , ζήτημα ζωής και θανάτου η επιβολή όλων αυτών των αναδιαρθρώσεων.
Αξιοποιεί κάθε μέσο για να συναντήσει όσο το δυνατό λιγότερες αντιστάσεις και να κάμψει και αυτές που συναντά .
Με αιχμή του δόρατος τα επίσημα και ανεπίσημα ΜΜΕ έχει επιδοθεί σε  ένα γκεμπελικής σύλληψης ιδεολογικό πογκρόμ , με στόχο να διαιρέσει τη κοινωνία, να καλλιεργήσει  τον "κοινωνικό αυτοματισμό", να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα , τη μια κοινωνική κατηγορία ενάντια στην άλλη ( θυμηθείτε: αγρότες , ναυτεργάτες, φορτηγατζήδες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, γιατροί,κλπ κλπ ) .

Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου  αξιοποιεί τις υπαρκτές αδυναμίες και την ανάγκη αλλαγής που έχουν διάφοροι τομείς στη χώρα μας, για να εμφανιστεί σαν καινοτόμο, σαν ριζοσπαστικό , σαν αυτό που θα δώσει  ριζικές λύσεις σε καρκινωματώδεις καταστάσεις, τις οποίες- και εδώ είναι το οξύμωρο- εκείνο ακριβώς τις δημιούργησε και τις εξέθρεψε!

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο Τομέα στη χώρα μας;
Ναι ! Αλλά σε ποια κατεύθυνση;
Στην κατεύθυνση της πλήρους διαπλοκής του με το  κεφάλαιο και τις  αγορές  ή στην κατεύθυνση της ολοκληρωτικής δράσης και λειτουργίας του προς το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των εργαζομένων;
Και πώς είναι δυνατόν οι πολιτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ –ΝΔ) που βαρύνονται με σωρεία  τεράστιων οικονομικών- κοινωνικών -πολιτικών σκανδάλων ( τα οποία με αναίσχυντο τρόπο κουκούλωσαν)  τουλάχιστον την τελευταία 30ετία, να εμφανίζονται  τιμητές αυτού του Δημόσιου Τομέα  που οι ίδιες δημιούργησαν και μάλιστα να έρχονται τώρα σαν επίδοξοι  Ηρακλειδείς που θα καθαρίσουν την  κόπρο του Αυγείου;

Χρειάζονται ριζικές τομές στο χώρο της Παιδείας;
Αναμφίβολα ναι! Αλλά σε ποια κατεύθυνση;
Στη κατεύθυνση της πλήρους υποδούλωσης του εκπαιδευτικού συστήματος  στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των αγορών και του κεφαλαίου όπως θέλουν  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ  και στην παραγωγή λοβοτομημένου  εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού  ή  σε μια κατεύθυνση που θα ανοίγει το δρόμο για την πολύπλευρη ελεύθερη και πλήρη ανάπτυξη της κάθε ανθρώπινης  προσωπικότητας;
Στην κατεύθυνση  οικοδόμησης παραπέρα ταξικών φραγμών, που δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να  γευτούν τους χυμούς του –ιδιαίτερα της ανώτατης βαθμίδας του- ή  στην κατεύθυνση όπου κάθε παιδί, οποιουδήποτε βρίσκεται σ΄ αυτή τη χώρα, να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα στην επιστημονική μέθεξη;
Και πώς είναι δυνατόν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις , το ίδιο πολιτικό προσωπικό που οδήγησε συνολικά την εκπαίδευση στη χώρα μας σε αυτό το τέλμα, να μοστράρονται  τώρα σαν ευαγγελιστές και αρχάγγελοι της κάθαρσης;

Θέλει ριζικές ανατροπές συνολικά   το σύστημα Υγείας στη χώρα μας;
Μα φυσικά πρώτοι εμείς το  διαλαλούμε σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της χώρας!
Ναι! θέλουμε ένα άλλο ΕΣΥ , αποκλειστικά και καθολικά Δημόσιο ( σε έναν εντελώς   Διαφορετικό Δημόσιο Τομέα) που θα παρέχει υψηλότατου επιπέδου , δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλο τον πληθυσμό.
Από τη πρόληψη ,την πρωτοβάθμια φροντίδα , τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη ,  μέχρι τη μετανοσοκομειακή περιθαλψη και φροντίδα.
Με δομές  και υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες με υψηλότατου επιστημονικού  και ηθικού επιπέδου προσωπικό ,  παντού όπου διαμένει , σπουδάζει, εργάζεται, ψυχαγωγείται και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της χώρας.
Έχουν  κάποια σχέση αυτά ,με την εκστρατεία της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας για πλήρη αποδόμηση οτιδήποτε «δημόσιου» υπάρχει στο χώρο της Υγείας και την πλήρη παράδοση του χώρου στα αρπακτικά του επιχειρείν  ;
Και είναι ποτέ δυνατόν αυτοί που  συστηματικά απαξίωσαν με τις πολιτικές τους και με τις δοσοληψίες τους και με κρυφές συμφωνίες- με κάθε λαμόγιο εντός και εκτός του συστήματος υγείας-ολόκληρο το σύστημα υγείας , που κομμάτι κομμάτι το μετέτρεψαν από  κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα  , να έρχονται τώρα σαν «Οι φίλοι του λαού»;

Είναι προφανές τι θα συμβεί, αν ευοδωθούν τα σχέδια του κεφαλαίου , της κυβέρνησης και του Λοβέρδου,  σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από τεράστιες ανισότητες  εισοδημάτων, που χαρακτηρίζεται από τη μια μεριά από τεράστιο πλούτο για σχετικά λίγους και από την άλλη από μεγάλη  φτώχεια για τους πολλούς. Από μια κοινωνία που  όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού περνά  το κατώφλι ακόμα και αυτής της επίσημης φτώχειας, σύμφωνα και με τις επίσημες ευρωπαϊκές στατιστικές , σε μια κοινωνία που συνεχώς παράγει και αναπαράγει ανεργία, σε μια κοινωνία που σπρώχνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού στο περιθώριο , στην εξαθλίωση.
Όλο και περισσότεροι πολίτες  θα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όλο και περισσότεροι πολίτες και ιδιαίτερα τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού (άνεργοι , ημιαπασχολούμενοι, υποαπασχολούμενοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες  κλπ)  θα τίθενται σε ένα ιδιότυπο αποκλεισμό.
Το πολύ πολύ να υπάρχει ένα ελάχιστο και ανεπαρκές «δωρεάν» πακέτο παροχών- και αυτό με το σταγονόμετρο χορηγούμενο- για να μη γεμίσει η χώρα …με πτώματα.

Γι αυτό  κι επιμένουμε ότι ο αγώνας για  αποκλειστικά Δημόσια, υψηλής ποιότητας, καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών όλων των βαθμίδων υγείας πρέπει να είναι μόνιμη επωδός  όχι μόνο του υγειονομικού αλλά ολόκληρου του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Πρέπει άμεσα να πάρει καθολικά χαρακτηριστικά.Να γίνει αίτημα και άμεση διεκδίκηση όλου του κινήματος.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το το παρόν νομοσχέδιο του Λοβέρδου.
Η Ρόδος είναι μπροστά μας.
Ας αποδείξουμε   ώς υγειονομικοί αλλά και συνολικά ως λαϊκό  κίνημα ότι είμαστε ικανοί  και  για το.. πήδημα!