Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

"Η αγορά πεινάει και προσπαθεί να βρεί τις ισορροπίες της"!!!!

Τα γράφαμε χθες (κλικ εδώ) και  ως ένα  βαθμό, παρά την  διαφορετική προσέγγιση  που έχουμε αμφότεροι στο θέμα, μας επιβεβαιώνει  με σημερινό άρθρο της η εφημερίδα « Το Βήμα» .

Τι λέει λοιπόν «Το βήμα»; Μεταξύ άλλων:
Νέο σκηνικό στήνεται στο χώρο της υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα, και την ανακωχή του... πολέμου μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας. Η διείσδυση ομίλων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο σύστημα υγείας, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και η ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, «υπόσχεται» καλύτερες τιμές και βελτίωση της προσφοράς των υπηρεσιών.

Παράλληλα, θα επιφέρει ανακατατάξεις στους παρόχους της υγείας κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί, μπροστά στον κίνδυνο να βάλουν «λουκέτο» στα ιατρεία τους, θα αναγκαστούν να επιλέξουν τη λύση των κοινοπραξιών. Πέντε, έξι επτά γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων μπορούν να στήσουν πολυϊατρείο για να παραμείνουν στο παιχνίδι, συνάπτοντας συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Την ίδια λύση αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετοί φαρμακοποιοί, λόγω της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

Ήδη, ορισμένοι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι είχαν μερική συνεργασία με το ΙΚΑ, έχουν χτυπήσει την πόρτα των υπουργείων Υγείας και Εργασίας εκφράζοντας την πρόθεσή τους να μπουν δυναμικά στο «παιχνίδι». Συγκεκριμένα, προσφέρουν εκπτωτικά «πακέτα» υπηρεσιών κατά 20% και 30% φθηνότερα από τις αρχικές τιμές. Σε ορισμένες δε, εξετάσεις δίνουν τιμές χαμηλότερες και απ΄αυτές των Προεδρικών Διαταγμάτων. Μάλιστα, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν προτείνει να αναλάβουν τις εργαστηριακές εξετάσεις όλων των Δημοσίων Νοσοκομείων της Αττικής με τιμές πολύ χαμηλότερες απ' αυτές που καταβάλλουν σήμερα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

«Η αγορά πεινάει και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της»…..


….Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλο, «είναι προφανές ότι θα υπάρξουν προτάσεις με χαμηλό κόστος και από τις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, οι οποίες θα κριθούν ανάλογα»