Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

«Σοφές» κουβέντες

Οι σοφοί της Ελληνικής αρχαιότητας ήταν ως γνωστόν επτά.
Πάντα μου  άρεσαν ορισμένα αποφθέγματα , ορισμένες φράσεις τους.
Ακόμα τις θυμάμαι.

Λχ  από τον Βία τον Πριηνέα (από την Πριήνη της Ιωνίας)  το :
*Των θανάτων κακός ἐστιν ὁ ἀπὸ τῶν νόμων ἐπαγόμενος.- Απὸ τους θανάτους κακός είναι εκείνος, ὁ οποίος προκαλείται από την επιβολή του Νόμου.

Ή από το Χίλωνα τον Λακεδαιμόνιο τα:
*Γνῶθι σαὑτόν.- Να γνωρίζεις τον εαυτό σου.
*Γλῶττα μὴ προτρεχέτω τοῦ νοῦ.-Να μην προτρέχει ἡ γλώσσα της σκέψης.
*Χρόνου φείδου.-Να κάνεις οικονομία στον χρόνο σου.

Ή από τον Σόλωνα τον Αθηναίο το:
*Μηδένα πρὸ τοῦ τέλους μακάριζε-Κανένα να μην καλοτυχίζεις πριν να δεις το τέλος της ζωής του.


Όμως πέρασαν τα χρόνια ,  πέρασαν οι αιώνες , πέρασαν  οι χιλιετίες και τελευταία… αυξήθηκε λίγο ο αριθμός τους και  έγιναν   11!

Κρίναμε σκόπιμο σήμερα να ασχοληθούμε με ορισμένες απόψεις που εξέφρασε εις εκ των 11 αυτών "σοφών".

«Στη σημερινή συγκυρία τόσο ο δημόσιος τομέας ( εννοεί υγείας) όσο και ο ιδιωτικός αντιμετωπίζουν σοβαρά, αλλά αντίθετα, προβλήματα. Ο δημόσιος τομέας έχει πρόβλημα, αφ’ ενός μεν, χρηματοδότησης και αφ’ ετέρου ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση, που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Η κρίση έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τον ιδιωτικό τομέα που αντιμετωπίζει πρόβλημα σχολάζουσας δυναμικότητας. Οι πιθανές συνέπειες είναι αυξημένη κοινωνική ένταση λόγω της αδυναμίας του δημόσιου τομέα να ανταποκριθεί και επιπτώσεις στην ανεργία αν ο ιδιωτικός τομέας υποχρεωθεί σε απολύσεις. Μία λύση στο δίδυμο αυτό πρόβλημα θα ήταν η αναζήτηση συνεργασιών μεταξύ του δημοσίου και το ιδιωτικού τομέα. Σε πολλές περιπτώσεις, η σχολάζουσα δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να ικανοποιήσει δημόσια ζήτηση, με την προϋπόθεση αμοιβαία επωφελών τιμών και συμβάσεων.»

Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας

Τι λέει ο καθηγητής με απλά λόγια;
Ο Δημόσιος τομέας  Υγείας έχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης και έχει αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, καθώς στην παρούσα συγκυρία ένα μεγάλο μέρος  πολιτών που έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας, λόγω οικονομικής τους «απίσχνασης», αντί για τον ιδιωτικό τομέα που πιθανά επέλεγαν   παλιότερα, τώρα  επιλέγουν το δημόσιο τομέα υγείας.
Όμως ο Δημόσιος  τομέας  κατά τον   καθηγητή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση γιατί δεν χρηματοδοτείται και… δεν στελεχώνεται επαρκώς.( το τελευταίο δεν το λέει ευθέως  αλλά το εννοεί σαφώς)
Μήπως προτείνει  τελικά ο καθηγητής Λιαρόπουλος να μεταφερθούν  ένα μέρος από τα κονδύλια των δισεκατομμυρίων που πάνε στους τραπεζίτες, στο Δημόσιο τομέα υγείας για να ορθοποδήσει οικονομικώς  και να στελεχωθεί επαρκώς  ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη  ζήτηση υπηρεσιών υγείας;

Ά πα πα πα! Αυτές δεν είναι «σοφές» κουβέντες
Αυτά τα λένε οι… Αριστεροί!

Και πιο είναι το απόσταγμα της «σοφίας»;
Κοιτάξτε, η ζήτηση στο ιδιωτικό τομέα υγείας έχει πέσει , οι άνθρωποι αυτοί (οι επιχειρηματίες)  δεν έχουν τα υπερκέρδη που είχαν και  επειδή δεν θέλουν να χάσουν ούτε σεντ του ευρώ από τα κέρδη τους, θα αρχίσουν να απολύουν εργαζόμενους .
Οι μελλοντικοί  απολυμένοι αποδίδονται από το κ. καθηγητή με ένα πολύ ανατριχιαστικό  όρο  της  αστικής οικονομικής επιστήμης  :σχολάζουσα δυναμικότητα ή ορθότερο, σχολάζον δυναμικό!!!
Για να μην απολυθούν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι και αυξηθεί η ανεργία ( εδώ έχουμε  έρπουσα απειλή)  προτείνει ,μέσω συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μεταφερθεί ένα  μέρος της ζήτησης υπηρεσιών υγείας του δημόσιου τομέα … στον ιδιωτικό τομέα!
Αυτό κι αν είναι  «σοφό»… deal!

Πάμε παρακάτω (στο ίδιο δημοσίευμα)

«…Μία άλλη μορφή συνεργασίας θα μπορούσε να προέλθει από την μερική αναθεώρηση κανόνων λειτουργίας του δημόσιου τομέα που φαίνεται ότι έχουν ξεπερασθεί από τις εξελίξεις. Τέτοιος είναι ο θεσμός του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά όχι μόνο. Η θέσπιση του Γιατρού-Συμβούλου, με μερική απασχόληση στους τρεις τομείς (παθολογικό, χειρουργικό, εργαστηριακό) στις εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία, θα συμπληρώσει ελλείψεις σε ειδικότητες και υποειδικότητες με μικρότερο κόστος για το νοσοκομείο και, ταυτόχρονα, θα βελτιώσει κατά πολύ τις δυνατότητες των επαρχιακών νοσοκομείων. Οι γιατροί αυτοί, που ταυτόχρονα θα ασκούν και την ιδιωτική ιατρική, θα έχουν το κίνητρο να εργασθούν στην επαρχία και έτσι, θα αποφευχθεί το συνηθισμένο φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης που παρουσιάζεται σήμερα

Ε δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω σχολιάζοντας αυτό το κομμάτι.
Για αυτό και αφήνω μόνο τις υπογραμμίσεις.
Για δικές σας σκέψεις.
…Και για τις αποφάσεις σας.

Διότι ως γνωστόν σε τέτοιες «σοφές» κουβέντες θα πατήσει η κυβέρνηση , ο Λοβέρδος και η Τρόικα το προσεχές διάστημα...

Είδατε πόση “σοφία” κυκλοφορεί στο Υπουργείο Υγείας;