Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τι έκανες στην απεργία, γιατρέ;(Έχουν και...οι συντεχνίες τα βάσανά τους...)


 Αναδημοσίευση από "Το Ποντίκι"

Το παραμύθι έχει γίνει λίγο - πολύ κλασικό. Λαμόγια - γιατροί, λευκές ρόμπες ξεκούμπωτες, βολεμένα μέλη συντεχνιών... σαμποτάρουν κάθε τόσο τις ευγενείς προσπάθειες του Λοβέρδου, της κυβέρνησης και της κυβέρνησης της κυβέρνησης (δηλαδή της τρόικας) για τη συνολική εξυγίανση του χώρου της Υγείας και την ταυτόχρονη βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Τις περασμένες μέρες ο ιατροφαρμακευτικός κλάδος δικάστηκε επίμονα με κριτήριο κυρίως τον υποτιθέμενο πρότερο ανέντιμο βίο του από την αφρόκρεμα των τηλεδημοσιογράφων (είπαν οι γάιδαροι τους πετεινούς κεφάλες)... Η τεχνική της τσουβαλοποίησης έδωσε και πήρε.

Οι εμφραγματίες, πρόωρα γηράσκοντες και επιρρεπείς στο σύνδρομο burn out γιατροί βάρδιας, αυτοί που εξετάζουν χωρίς διακρίσεις τους στοιβαγμένους ασθενείς των προθαλάμων, έγιναν ένα με τις νοσοκομειακές μούρες των υψηλών αμοιβών ή τους ολίγους επίορκους που έχουν κατά καιρούς υποπέσει σε ποικίλα σφάλματα.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άλλωστε – στην καθ’ υπόδειξη προσπάθειά τους να θεμελιώσουν άλλοθι για τις ανασκολοπίσεις στην Υγεία – δεν αφήνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό καμιά ευκαιρία σπίλωσης να πάει χαμένη. Μέχρι και αποκαλύψεις διασπάθισης νοσοκομειακού χρήματος με πειραγμένα νούμερα (συγκεκριμένα: πειραγμένες ποσότητες δισκίων) έβγαλαν προσφάτως στη φόρα για να τονώσουν τις λαϊκές προκαταλήψεις.

Ύποπτες ιδιοτέλειες;

Κατά πόσο όμως είναι αλήθεια ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις των γιατρών ήταν κατευθυνόμενες και υπάκουαν σε ύποπτες ιδιοτέλειες; Ο καθένας μπορεί να το συμπεράνει μόνος του, αφού πρώτα αξιολογήσει κάποια από τα δεδομένα που προκύπτουν κατόπιν της ψήφι­σης και της εφαρμογής του πολυνομοσχεδίου:

O Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα εξυπηρετεί το 92% των ασφαλισμένων. Μόνο το 8% θα εξυπηρετείται από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες που θα επιλέξουν τελικά να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα αμείβονται όπως ακριβώς οι συμβεβλημένοι του ΟΑΕΕ (οι οποίοι υπήρξαν ανέκαθεν οι πλέον κομήτες... με την έννοια ότι τους αρκούσε μία σύντομη γνωριμία με το Ταμείο για να πάρουν το στηθοσκόπιό τους και να φύγουν), δηλαδή θα λαμβάνουν 650 ευρώ μικτά.

Γενικώς, οι μισθοί του ΕΣΥ, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου, μειώνονται σημαντικά.

Εκτός από λιγότερα χρήματα, οι γιατροί του ΕΣΥ θα διαθέτουν και λιγότερα μέσα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ενδεχομένως θα χρεώνονται προσωπικώς την ελλειμματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Με μισούς προϋπολογισμούς και ασφυκτική οικονομική επίβλεψη τα νοσοκομεία ήδη υπολειτουργούν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των γιατρών (ή μήπως για εργασιακό ξεζούμισμα εκείνων που δεν έχουν εμπειρία και απαιτήσεις παλαιάς κοπής;) θα προτιμηθούν οι νεότεροι σε ηλικία επιστήμονες. Οι παλιοί γιατροί είτε θα προσχωρήσουν – κατόπιν κρίσεως – στο ΕΣΥ με μισθό της τάξεως των 1.000 ευρώ το πολύ ή θα εκλείψουν. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα απορροφηθούν όλοι. Η διαπίστωση της τρόικας, άλλωστε, ότι μας περισσεύουν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν εξαιρεί τον τομέα της Υγείας.

Οι συγχωνεύσεις θα φέρουν νέα υγειονομικά μορφώματα (υπερνοσοκομεία, οργανισμούς κ.λπ.), στο εσωτερικό των οποίων οι θέσεις δεν θα είναι εξασφαλισμένες.

Αντιθέτως, για τους «συντονιστές διευθυντές» διασφαλίστηκε δυνατότητα επ’ αόριστον παραμονής στη θέση.

Όσο για τους καθηγητές - μεγαλογιατρούς που θα καταστήσουν προσοδοφόρα την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αυτοί εξασφάλισαν εμμέσως δυνατότητα ταυτόχρονης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος και εκτός ΕΣΥ.

Η πολυθρύλητη Πρωτοβάθμια Φροντίδα απογυμνώθηκε από όλες εκείνες τις εξαγγελμένες πολυτέλειες. Θα περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών στο πλαίσιο των συγχωνευμένων νοσοκομειακών παραρτημάτων ή των συμβεβλημένων γιατρών.

Η μέγιστη καινοτομία ωστόσο σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι η δυνατότητα που δίνεται στους ιδιώτες να την παρέχουν με το αζημίωτο.

Γενικώς η σύσταση υγειονομικών επιχειρήσεων δεν θα απαιτεί πλειοψηφική συμμετοχή γιατρών. Φτάνει να υπάρχουν τα κεφάλαια...

Δεδομένης της εργασιακής συγκυρίας είναι απολύτως προβλέψιμη η θέση και η κατοχύρωση των ιατρών - υπαλλήλων στους κόλπους των επιχειρήσεων αυτών.

Ας μην διαρρηγνύουν λοιπόν κάποιοι τα ιμάτιά τους για την πανιατρική σύρραξη. Έχουν και οι... συντεχνίες τα βάσανά τους...