Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι ευεργεσία και δεν είναι …πλειστηριασμός.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι πρωτοβουλίες  έκφρασης κοινωνικής αλληλεγγύης στους αδυνατούντες  συνανθρώπους μας από διάφορους φορείς στη χώρα και μάλιστα είναι αρκετές οι περιπτώσεις που τέτοιες πρωτοβουλίες παίρνουν εκτός των άλλων και υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, μαίες κλπ).Άλλες φορές πάλι την  πρωτοβουλία παίρνουν Δημοτικά Συμβούλια ή και Δημοτικές παρατάξεις , κινήσεις πολιτών κλπ.
Μέχρις εδώ καλά.
Αρκεί να μη μένουν οι σχετικές πρωτοβουλίες μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για  να "κερδίσουμε για δικούς μας λόγους" τη σχετική συμπάθεια της κοινωνίας και τις εντυπώσεις. Και να μην μένουν σε ένα στείρο "σαμαρειτισμό" ("την κάναμε πάλι την καλή πράξη μας σήμερα").
Εξ άλλου εμείς έχουμε μια δική μας οπτική γωνία επί του θέματος την οποία και αποτυπώσαμε μέσα από μια προηγούμενη ανάρτηση.(κλικ εδώ).Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει ταυτόχρονα να δίδουν και κοινωνική διέξοδο, κοινωνική  και πολιτική προοπτική.Αλλιώς μοιάζουν πολύ  τοσο με τον "εθελοντισμό" που θέλει να περάσει ο Γ. Παπανδρέου( να μεταβιβάσει δηλαδή βασικές υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες , σε εθελοντικές ομάδες πολίτων)    όσο και με  τις περίφημες  ΜΚΟ!
Δυστυχώς όμως ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές  με τον τρόπο που οργανώνονται , δημοσιοποιούνται και προβάλλονται και με το χαρακτήρα που τους δίδουν, χάνουν πλήρως  όποια κοινωνική  αξία έχουν.
Έχουμε στο νου μας μια  τέτοια πρωτοβουλία που πήρε ένας δήμος της ελληνικής περιφέρειας.Μάλιστα απευθύνθηκε και σε μέλη του τοπικού ιατρικού συλλόγου ζητώντας  την εθελοντική στήριξη και  ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.
Με έκπληξη λοιπόν σήμερα διαβάσαμε στο σχετικό τοπικό τύπο δημοσιευμένη μια δεκάδα ονομάτων γιατρών μελών του τοπικού ιατρικού συλλόγου και δίπλα από τα ονόματά  τους : δυο επισκέψεις προσφορά την εβδομάδα ο ένας,  πέντε επισκέψεις  προσφορά ο άλλος , δέκα ο μεθεπόμενος, 3 ακτινογραφίες και τρείς  υπερήχους προσφορά την εβδομάδα ένας άλλος, δυο σφραγίσματα την εβδομάδα  προσφορά ένας οδοντίατρος , δυο εξετάσεις    σακχάρου, ουρίας, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων την εβδομάδα κλπ κλπ.
Και αμέσως μας ήλθε στο νου  η εικόνα  που βλέπουμε σε ορισμένους ναούς όπου στο νάρθηκα (ή πρόναο) είναι αναρτημένα επιδεικτικά  σε πινακίδες τα ονόματα των μικρών ευεργετών του ναού  αριστερά και των μεγάλων ευεργετών του ναού δεξιά!
Ή η εικόνα σε κάποια πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικών όπου η εταιρεία παραγωγής, στα πλαίσια της διαφημιστικής της προβολής (εταιρική  κοινωνική ευθύνη λέγεται αυτό στη γλώσσα της διοίκησης επιχειρήσεων), αναφέρει ότι με κάθε αγορά μιας φιάλης νερού η αναψυκτικού προσφέρεις  10 λεπτά του ευρώ που  πηγαίνουν πχ  για την αγορά εμβολίων για παιδιά φτωχών χωρών!

Ε , ας μην το ξεφτιλίζουν λοιπόν το πράγμα οι  τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι και οι διοργανωτές τέτοιων πρωτοβουλιών!
Λίγη σεμνότητα δεν βλάφτει.
Όποιος θέλει να βοηθήσει και να προσφέρει εθελοντικά σε τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι ανάγκη να το κάνει …βούκινο.
Εθελοντές ψάχνουν όχι...  εθνικούς ευεργέτες!