Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγές στα χρηματικά ποσά εγγραφής και ετήσιας εισφοράς των νοσηλευτών στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Είχαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα κατακρίνει την ΕΝΕ για το γεγονός ότι παρανόμως παρακρατούσε στις εγγραφές και στις ανανεώσεις εγγραφών των νοσηλευτών ποσά μεγαλύτερα από αυτά που προέβλεπε ο σχετικός νόμος.(κλικ εδώ).

Μάλιστα οι διοικούντες στην ΕΝΕ παρέπεμπαν τους διαμαρτυρόμενους νοσηλευτές στον νομικό τους σύμβουλο!!

Τα ποσά αυτά (εγγραφής και ετήσιας εισφοράς) αλλάζουν και πάλι μετά την ψήφιση χθες  από τη Βουλή του νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» (κλικ εδώ για τον ψηφισθέντα νόμο)

Συγκεκριμένα στο άρθρο 53, παράγραφοι 7-8-9 αναφέρονται:

"7. Το εφάπαξ ποσό που καταβάλλεται με την αίτηση εγγραφής που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 3252/2004 επανακαθορίζεται στα πέντε ευρώ.
8. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν. 3252/2004 (ΦΕΚ 132 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του  ν. 3868/2010, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ο νοσηλευτής που έχει εγγραφεί στο μητρώο Περιφερειακού Τμήματος της Ε.Ν.Ε. υποχρεούται κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να υποβάλλει, στο Περιφερειακό Τμήμα όπου ανήκει, δήλωση, η οποία θα περιέχει τα εξής στοιχεία: το όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, τόπο γέννησης, ιθαγένεια, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας μαζί με το αντίγραφο της άδειας άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτή και δήλωση πραγματικής άσκησης του επαγγέλματος. Το έντυπο της δήλωσης αποστέλλεται σε όλα τα Μέλη από το Περιφερειακό Τμήμα της Περιφέρειάς τους. Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε. μπορεί με απόφασή του να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει τη μορφή της δήλωσης. Μαζί με την ετήσια δήλωση ο νοσηλευτής υποχρεούται να καταβάλει και την ετήσια εισφορά στην Ε.Ν.Ε. που ορίζεται στα σαράντα (40) ευρώ. Για τα μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, όπως επίσης και για τους ανέργους, η ετήσια εισφορά ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ. Τα επίτιμα μέλη δεν υποχρεούνται στην καταβολή ετήσιας εισφοράς και εξόδων εγγραφής.»
9. Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ν. 3252/2004 (ΦΕΚ 132 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«3. Τα ποσά της εγγραφής και της ετήσιας εισφοράς μπορούν να αναπροσαρμόζονται μόνο από τη συνέλευση των αντιπροσώπων της Ε.Ν.Ε. με απόφαση των 2/3 του συνόλου των αντιπροσώπων.»

Επομένως και πάλι παράνομη είναι η διοίκηση της ΕΝΕ, που εξακολουθεί να αποστέλλει έγγραφα στους νοσηλευτές και να ζητά μεγαλύτερο και από το νεοψηφισθέν ποσό ετήσιας εισφοράς.