Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ


και   "συνταγματικά" κατοχυρωμένη η ΑΙΩΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ!

ΕΕ: Ενσωμάτωση κανόνων για βιώσιμα δημοσιονομικά στις Εθνικές νομοθεσίες
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011 12:01
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1938803




Την πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών της ευρωζώνης κανόνων για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών τους, εισηγείται η ΕΕ στο προπαρασκευαστικό της έγγραφο ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου.

Το τετρασέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ενισχυμένος Συντονισμός Οικονομικής Πολιτικής στην Ευρωζώνη», το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, έχει συνταχθεί από τα επιτελεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων, το έγγραφο αναφέρει ότι κάθε κράτος θα επιλέξει τις δικές του λύσεις. «Η ακριβής διατύπωση των κανόνων θα πρέπει να αποφασιστεί από κάθε χώρα (π.χ. θα μπορούσε να λάβει τη μορφή "φρένου χρέους", κανόνων για πρωτογενή πλεονάσματα ή όρων για τις δαπάνες).»

«Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης... θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της επιλογής του συγκεκριμένου (νομοθετικού) μέσου που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα είναι επαρκώς δεσμευτικό», αναφέρει το έγγραφο.

Οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο έγγραφο και στηρίζονται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου για τη συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Πριν τις όποιες αλλαγές για το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), το Βερολίνο ζητά από τους εταίρους του να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία κανόνες για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους.

Μία άλλη πρόταση του εγγράφου, που αποσκοπεί στην αποφόρτιση των δημοσιονομικών πιέσεων, είναι να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης και να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής. Προτείνεται επίσης η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, μέτρο στο οποίο αντιδρούν η Αυστρία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Το έγγραφο της ΕΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να παρακολουθείται στενά το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Σε χώρες όπου παρατηρείται συνεχόμενη αύξησή του, το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κάθε χώρα θα αποφασίζει η ίδια πώς θα ελέγχει το κόστος εργασίας σύμφωνα με τις παραδόσεις στις εργασιακές της σχέσεις, αναφέρει το έγγραφο.

Η ΕΕ εφιστά πάντως την προσοχή των κυβερνήσεων στην ανάγκη να αποδυναμωθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να υπάρχει «μηχανισμός σύνδεσης» των μισθών με την παραγωγικότητα.

Καλεί επίσης τις χώρες να υιοθετήσουν νόμους για την εξυγίανση των τραπεζών - άλλη μια ιδέα που έβαλαν στο τραπέζι στις 4 Φεβρουαρίου η Γερμανία και η Γαλλία.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζεται, πάντως, να υλοποιηθούν άμεσα. 
«Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν σε ανώτατο επίπεδο πάνω σε μία δέσμη συγκεκριμένων στόχων που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός 12 μηνών», αναφέρει το κείμενο. «Η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής προς υλοποίηση θα παραμένει ευθύνη κάθε χώρας», αναφέρει το έγγραφο.

Πηγή: Reuters

Να διώξουμε κυβέρνηση -ΕΕ-ΔΝΤ και κάθε επίδοξο διαχειριστή της πολιτικής τους!
Ξεσηκωμός ΤΩΡΑ  Παλλαϊκός Πανελλαδικός και Πανευρωπαϊκός!