Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις.

Όταν διαβάζεις μια συνέντευξη, πχ ενός υπουργού,  συνήθως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι ερωτήσεις που υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι μετά την εισηγητική τοποθέτηση  και οι απαντήσεις που τους δίδονται ή …δεν τους δίδονται.
Από τις ερωτήσεις αυτές,   αρκετές είναι διευκρινιστικές πάνω συνήθως σε θέματα που έχει θίξει με την εισηγητική του ομιλία ο εκάστοτε υπουργός.
Είναι  όμως βρε παιδί μου  και μερικές ερωτήσεις που λειτουργούν σαν… κωδικούς που ανοίγουν χρηματοκιβώτιο.
Έτσι και ξεκινήσεις  να απαντήσεις μια τέτοια ερώτηση μπορεί να αποκαλύψεις τα εσώψυχά σου .Τις πιο απόκρυφες προθέσεις σου και σχεδιασμούς σου.
Γι αυτό και οι πολιτικοί και κυρίως οι υπουργοί εν Ελλάδι εξασκούνται στο σπορ του «στρίβειν δια του αρραβώνος»  ή "άλλα λόγια  για να αγαπιόμαστε".
Ο Λοβέρδος το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί τέτοιες επιτυχημένες ερωτήσεις και συνήθως είτε απαντά περί οτιδήποτε επιστητού   πέρα από αυτό για το οποίο ρωτήθηκε είτε …δεν απαντά καθόλου.
Και πολλές φορές αυτή η σιωπή  αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από μια απάντηση.
Σήμερα λοιπόν δόθηκε μια κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και  του υπουργού ΥΕΘΑ. Ευάγγελου Βενιζέλου για θέματα συνεργασίας των δύο υπουργείων, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σε κάποια στιγμή λοιπόν, ο υπουργός Υγείας αναφέρεται και στο στόχο, που έχει το υπουργείο, να τεθούν σε συνεχή εφημερία  όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης , όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα  τα περιφερειακά  νοσοκομεία της χώρας.

Α.Λοβέρδος:…    Εμείς έχουμε για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τη φιλοδοξία μέχρι το 2013 να έχουμε καταφέρει συνεχή εφημερία όλων των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία μας σε όλη τη χώρα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
 Όμως, για να φτάσουμε εκεί χρειάζονται προηγούμενες παρεμβάσεις διαρθρωτικές και οργανωτικές και μέχρι τότε ζητάμε συνδρομή.(εννοεί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.)...
Δ. Ευθυμιάδου (δημοσιογράφος) : Κύριε Υπουργέ, αν μου επιτρέπουν οι συνάδελφοι, να μας διευκρινίσετε κάτι. Είπατε ως το 2013 θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία καθημερινά; Το κατάλαβα;
Α. Λοβέρδος: Σας είπα για το 2013. Αυτός είναι ο πιο μεγάλος και αισιόδοξος στόχος μας.
Δ. Ευθυμιάδου : Ναι, επειδή υπάρχει ένα θέμα των κονδυλίων των σημερινών εφημεριών που δεν μπορούν να πληρωθούν.

Κατάλαβε την ερώτηση –κλειδί-υπονοούμενο  ο Λοβέρδος-(σου λέει  ,  τώρα που δεν εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία καθημερινά  και τα κονδύλια  για τις εφημερίες δεν επαρκούν , αν μπουν και όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας-Πειραιά-Θεσσαλονίκης σε καθημερινή συνεχή εφημερία , πού θα βρεις τα κονδύλια;)- και τήρησε… σιγή ασυρμάτου.

Ποιος ξέρει τι σκαρφίζεται πάλι…