Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η ερμηνεία του Υγειονομικού χάρτη

Όπως σωστά επισημαίνεται στην ιστοσελίδα ygeianet:

«Η κατάρτιση  του υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας, 28 χρόνια μετά την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου 1397/83 για το ΕΣΥ, είναι αντικειμενικά ένα σημαντικό γεγονός για τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.
Για ποια χρήση όμως;
Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης.
Ο χάρτης υγείας μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων – άμεσων και μακροπρόθεσμων – που επιδιώκουν  τη ποιοτική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για συγχωνεύσεις, περιορισμούς, καταργήσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων, που στοχεύουν την αναγκαστική προσαρμογή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στους κανόνες των δανειστών της χώρας, οι οποίοι είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ζητούν οριζόντιο ακρωτηριασμό των δαπανών υγείας στην Ελλάδα από 10% του Α.Ε.Π. στο 6%.Η Κυβέρνηση προφανώς έχει κάνει την επιλογή της κι αυτή είναι η τυφλή υποταγή στις ορέξεις των τοκογλύφων δανειστών.
Όσα δηλώνει ο «λογιστής» Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος περί περιορισμού των δαπανών χωρίς επιβάρυνση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, είναι «έπεα πτερόεντα». Άλλωστε υπάρχουν και ενδείξεις και αποδείξεις για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής υγείας: Κλινικές – Τμήματα – Μονάδες με 1 ή 2 γιατρούς, κλείσιμο Τμημάτων, ανεπαρκές και ανασφαλές σύστημα εφημεριών, τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού – υγειονομικού υλικού – αντιδραστηρίων – ογκολογικών φαρμάκων, περιορισμός χειρουργικών επεμβάσεων και εργαστηριακών εξετάσεων» .

Οι τρεις πίνακες που παραθέτουμε δείχνουν το πρόβλημα στον πρώην  νομό Πρέβεζας.




Αυτό που απομένει είναι άμεσα να δημιουργηθεί ένα  αγωνιστικο μέτωπο εργαζομένων , πολιτών, φορέων του νομού μας, που κόντρα στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης , των Μνημονίων και της τρόικας, θα αντιπαλέψει τα σχέδια τους και θα διεκδικήσει πλήρη αναβάθμιση των  δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας στο νομό μας, με την ανάπτυξη ενός ποιοτικού , επαρκούς και πλήρως οργανωμένου δημόσιου δικτύου  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την ανέγερση ενός νέου δημόσιου νοσοκομείου,  την πλήρη στελέχωση  του με υψηλής επιστημονικής επάρκειας προσωπικό, με τον εξοπλισμό του με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.
Κόντρα στην  απαξίωση.

Αν καθυστερήσουμε κι άλλο, τότε η τύχη των δομών και υπηρεσιών υγείας στην Πρέβεζα είναι προδιαγεγραμμένη. 


:Διαβάστε εδώ και εδώ δυο  από τις σχετικές παλιότερες  αναρτήσεις μας