Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκε ο Υγειονομικός Χάρτης

 Η ιστοσελίδα του εδώ

Η αποτύπωση του υγειονομικού χάρτη ολοκληρώθηκε και η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας σε ειδική εκδήλωση με ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο.

Ο Υγειονομικός Χάρτης είναι ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και αναμένεται ότι θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

Το διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα συλλογής δεδομένων έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία (http://www.ygeianet.gov.gr ) και οι βασικές ενότητες πληροφοριών που περιλαμβάνονται στον Υγειονομικό Χάρτη είναι οι εξής:

Πόροι Υγείας και Πρόνοιας του δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και των μη κερδοσκοπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων: Υποδομές, στελέχωση, οργανωτική διάρθρωση, παρεχόμενες υπηρεσίες, βιοιατρικός και λοιπός εξοπλισμός, κλάδοι και ειδικότητες ανθρώπινου δυναμικού κλπ.

Χρήση υπηρεσιών: Υπηρεσίες ανά είδος επιλεγμένων περιστατικών και ανά φορέα παροχής, όγκος παραγόμενων υπηρεσιών και κόστος αυτών, έκβαση, αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και καταλληλότητα σε σχέση με τις προσδιορισμένες ανάγκες, κλπ.

Επιδημιολογικά στοιχεία: Θνησιμότητα, νοσηρότητα, προσδόκιμο επιβίωσης, τρόπος ζωής και συμπεριφοράς (π.χ κάπνισμα, χρήση τοξικών ουσιών, σεξουαλική συμπεριφορά, διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα) κλπ.

Περιβαλλοντικά στοιχεία: Μορφές και πηγές μόλυνσης του αέρα, του ύδατος, του εδάφους κλπ.

Δημογραφικά στοιχεία: Φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εισόδημα, οικογενειακές δαπάνες, επάγγελμα, τομέας απασχόλησης, ασφάλιση, ηλικία, εκπαίδευση, εθνικότητα, κ.λ.π.

Αναδημοσίευση από το Healthview.gr