Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Βαθμός -2 !Πάμε για συνένωση -συγχώνευση;


Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του μνημονίου και της τρόικας και στις ζωτικές ανάγκες του ιδιωτικού κεφαλαίου για επενδύσεις.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το προτεινόμενο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων των νοσοκομείων από την επιτροπή Λιαρόπουλου,  παρά τις επί μέρους ορθές διαπιστώσεις που κάνει σε διάφορα  σημεία.
Και επειδή ένα σχέδιο δεν κρίνεται μόνο από τις διαπιστώσεις αλλά κυρίως από τη θέση που παίρνει στο «δια ταύτα»,  εμείς το κρίνουμε κυρίως από τη θέση που παίρνει για την «ταμπακέρα».

Αφού υποτίθεται λοιπόν  αξιολόγησαν με τα κριτήρια που ήθελαν τα νοσοκομεία,  παρά τα ελλιπή στοιχεία που όπως οι ίδιοι διατείνονται ότι είχαν στη διάθεσή τους, αντί να πάρουν μέτρα ενίσχυσης των "υστερούντων" μονάδων ( στελέχωση , υπηρεσίες,  νέες υποδομές, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός) , έβαλαν τους βαθμούς  τους και ετοιμάζουν τώρα τις προαποφασισμένες  συγχωνεύσεις, με μοναδικό στόχο να συρικνώσουν τις δημόσιες δαπάνες στα πλαίσια των συμφωνηθέντων με το μνημόνιο και τα επικαιροποιημένα προγράμματά του και να εξαφανίσουν... την ανάγκη  πρόσληψης προσωπικού.
Τα άλλα περί πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού   είναι για να εμφανίσουν πολυτελές περιτύλιγμα σε φθηνό περιεχόμενο.

Αλλά ας αρχίσουμε:

Όπως αναφέρεται στη έκθεση της επιτροπής τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για  την αξιολόγηση των νοσοκομείων που αναφέρονται και σαν κριτήρια Αναδιάθρωσης είναι:

    Το κριτήριο της συγκέντρωσης του πληθυσμού
    Το κριτήριο του μεγέθους
    Το κριτήριο της έντασης αξιοποίησης της νοσοκομειακής υποδομής
    Το κριτήριο της οικονομικής αποδοτικότητας
    Το κριτήριο της παλαιότητας

Τα νοσοκομεία βαθμολογούνται με -1, 0 ή +1 για κάθε κριτήριο και η συνολική τους βαθμολογία κυμαίνεται από -5 ως +5.

Το πληθυσμιακό κριτήριο αναφέρεται στο σύνολο του πληθυσμού που εξυπηρετεί το κάθε νοσοκομείο.
Το κριτήριο της συγκέντρωσης του πληθυσμού αναφέρεται στον συγκεκριμένο αριθμό των μονίμων κατοίκων που εξυπηρετεί το κάθε νοσοκομείο με την εισαγωγή της έννοιας της περιοχής αναφοράς (catchment area), δηλαδή της γεωγραφικής περιοχής στην οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι αναφέρεται το κάθε νοσοκομείο. Εδώ εισάγεται κατά κάποιο τρόπο το κριτήριο της προσπελασιμότητας και συγκρίνεται με το βαθμό στον οποίο το κάθε νοσοκομείο εξυπηρετεί μία περιοχή ευρύτερη από την πόλη στην οποία βρίσκεται.
-  Το κριτήριο του μεγέθους αναφέρεται στη γενική διαπίστωση ότι ένα μικρό νοσοκομείο δεν είναι πάντα σε θέση να καλύψει το σύνολο των αναγκών του πληθυσμού με επάρκεια και ποιότητα.
Το κριτήριο της έντασης της αξιοποίησης της νοσοκομειακής υποδομής αποτελεί ένα δείκτη του βαθμού στον οποίο αξιοποιούνται οι υποδομές και υπηρεσίες του νοσοκομείου για την εσωτερική νοσηλεία ασθενών.
Το κριτήριο της οικονομικής αποδοτικότητας της λειτουργίας του νοσοκομείου αναφέρεται στην οικονομική απόδοση σε σχέση με το συνολικό έργο του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένης και της νοσηλείας μίας ημέρας, τις υπηρεσίες ΜΤΝ κλπ.
Το κριτήριο της παλαιότητας των υποδομών

Με βάση λοιπόν αυτά τα κριτήρια για την περιοχή Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας – Λευκάδας έχουμε την παρακάτω αξιολόγηση

ΕΠΩΝΥΜΙΑ
ΚΛΙΝΕΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

825
 2
Νοσοκομείο Ιωαννίνων
«Χατζηκώστα»
296
 0
Νοσοκομείο Άρτας
242
 1
Νοσοκομείο Πρέβεζας
115
-2
Νοσοκομείο-ΚΥ Φιλιατών
  96
-1
Νοσοκομείο Λευκάδας
  87
-4
Νοσοκομείο Γρεβενών
  84
 3
Νοσοκομείο Καστοριάς
127
 0
Νοσοκομείο Φλώρινας
129
-2
Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας
231
-1
Νοσοκομείο Κοζάνης
195
-2

Με βάση την αξιολόγηση και τα κριτήρια που έχει εισάγει η επιτροπή Λιαρόπουλου που αποτελούν και στην ουσία, όπως είπαμε,  τα κριτήρια αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων, αντί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για ενίσχυση των επί μέρους νοσοκομείων που «υστερούν», γίνεται εμφανές ότι στα πλαίσια της  πολιτικής συρρίκνωσης των μονάδων που ακολουθεί η κυβέρνηση με βάση και τις επιταγές των μνημονίων της τρόικας ,  στην εγγύς περιοχή μας θεωρείται πιθανή η πρότασή τους  για συνένωση –συγχώνευση των Νοσοκομείων Λευκάδας-Πρέβεζας-Άρτας, με επικεφαλής στο «κύκλο» το Νοσοκομείο Άρτας, που παίρνει βαθμολογία +1 σε αντιδιαστολή με το Νοσοκομείο Λευκάδας που παίρνει -4 και της Πρέβεζας που παίρνει -2!

Βεβαίως στις προτάσεις της επιτροπής   για την ανέγερση νέων νοσοκομείων αναφέρεται και η ανέγερση νέου Νοσοκομείου στη περιοχή Πρέβεζας-Ακτίου-Λευκάδας.

Αναφέρει το σχέδιο της επιτροπής :
"Με βάση την έρευνά μας για την καταλληλότητα και την παλαιότητα των υποδομών, η μελέτη μας κατέληξε σε πρόταση για «απόσυρση» νοσοκομειακών μονάδων και αντικατάστασή τους με νέα νοσοκομεία. Προτείνεται ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής, με βάση υφιστάμενα σχέδια που ανήκουν στο Δημόσιο, για την ανέγερση 8 νέων μονάδων 300-350 κρεβατιών σε διάφορα σημεία της χώρας, συνολικού κόστους 480 εκ €.
  
...Δυτική Ελλάδα
Η ανέγερση νοσοκομείου στο Άκτιο ή στην Πρέβεζα, αντί του σχεδιαζόμενου στη Λευκάδα, θα εξυπηρετούσε ολόκληρη την περιοχή".

Αλλά η ουσία της υπόθεσης κρύβεται στη παρακάτω παράγραφο σε σχέση με τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του προτεινόμενου νοσοκομείου.

"Η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από τραπεζικό δανεισμό  και από Project bonds της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η άμεση εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα έδινε σημαντική «ανάσα» στον χειμαζόμενο λόγω της κρίσης κατασκευαστικό κλάδο".

Και παρακάτω αναφέρεται για τα νέα νοσοκομεία
- Δυνατότητα σύναψης «επικερδών» συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε αναβαθμισμένες κλίνες νοσηλείας, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές των 2 μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων. Το 20% των  κλινών των νέων νοσοκομείων μπορούν να «πωληθούν» στην ιδιωτική ασφάλιση με υπερτίμημα σε σχέση με το νοσήλιο που χρεώνεται στους οργανισμούς Κοινωνικής  Ασφάλισης. Με υπερτίμημα €100/ημέρα νοσηλείας, το αναμενόμενο όφελος είναι 14 εκ. €...

ΥΓ:
θα επανέλθουμε με μια σειρά αναρτήσεων, που θα αφορούν παρατηρήσεις στα επί μερους θέματα που θίγει  το προτεινομενο επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθωσης των νοσοκομείων.