Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σενάρια επί σεναρίων για την προετοιμασία της "κοινής γνωμης" για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια σχετικά με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων στη χώρα αλλά και την "απόσυρση" παλαιών και την ανέγερση νέων .
Προφανώς  στηρίζονται σε διαρροές του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης που αποσκοπούν:
*Είτε στη βολιδοσκόπηση αντιδράσεων των υγειονομικών ,των τοπικών κοινωνιών και της «κοινής γνώμης» συνολικά και την  κατάλληλη «προετοιμασία» τους, ώστε να καταπιούν αδιαμαρτύρητα το "χάπι"
*Είτε  στην  πρόκληση σύγχυσης.

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα των συγχωνεύσεων και  της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην περιοχή Λευκάδας-Πρέβεζας- ΒΔ Αιτωλοακαρνανίας.
Πριν από μερικούς μήνες είχε υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας απόφαση για ανέγερση νέου Νοσοκομείου στη Λευκάδα, με προοπτική μέχρι τα τέλη  Απρίλη να δημοπρατηθεί το έργο.
Μετά υπήρξε το περίφημο γράμμα του υφυπουργού υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη προς το Δήμαρχο Πρέβεζας με το οποίο τον ζητούσε παραχώρηση οικοπέδου στην περιοχή του Δήμου Πρέβεζας ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία ανέγερσης νέου Νοσοκομείου.
Μετά σε συνέντευξη σε τοπικό σταθμό  ανακοινώθηκε από το βουλευτή Λευκάδας του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Μαργέλη ότι η δημοπράτηση του νέου νοσοκομείου Λευκάδας θα καθυστερούσε ίσως επί δίμηνο με  προβλεπόμενο χρόνο τέλη του Ιούνη.
Ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που βασιζόμενο σε διαρροές της επιτροπής συγχωνεύσεων και του υπουργείου έθετε ζήτημα ανέγερσης του νοσοκομείου της Λευκάδας στο Άκτιο ή στην Πρέβεζα με στόχο να καλύψει την ευρύτερη περιοχή.
Ακολούθησε νέα τοποθέτηση του Λευκάδιου βουλευτή που τόνιζε ότι το νοσοκομείο της Λευκάδας θα προχωρήσει στη Λευκάδα.
Λίγες μέρες μετά υπήρξε τοποθέτηση του υφυπουργού υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη ότι το υπουργείο υγείας συναινεί στην κατασκευή νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα, σε μακροπρόθεσμο όμως ορίζοντα αφού αυτή την στιγμή το νέο Νοσοκομείο δεν εντάσσεται στα ώριμα έργα!

Μύλος…δηλαδή.
Πλήρης σύγχυση!
Τυχαίο;

Σήμερα δημοσιεύεται άρθρο στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» που ισχυρίζεται ότι από τα 158  νοσοκομεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα με την αναδιάταξη θα μείνουν 40, θα έχουν ενιαία διοίκηση, ελεγχόμενη αυστηρά διαχείριση, μηχανοργάνωση παντού, ενώ θα γίνει και ανακατανομή προσωπικού.
Μάλιστα στην Αθήνα  και ειδικά στον άξονα Βασιλίσσης Σοφίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μεγάλα νοσοκομεία συγχωνεύονται και δημιουργούνται 5 ομάδες υγειονομικών μονάδων και ανά δύο έως και 5 νοσοκομεία ενοποιούνται κάτω από μία διοίκηση. Έτσι 15 νοσοκομεία θα συγχωνευτούν σε πέντε.

Οι συγχωνεύσεις στην επαρχία θα ακολουθήσουν τον γενικό κανόνα ότι κάθε διοικητική περιφέρεια δεν θα διαθέτει πάνω από τρεις διοικήσεις νοσοκομείων. Ιδιαιτερότητες υπάρχουν επίσης στα νησιά, ενώ η Θεσσαλονίκη με 14 νοσοκομεία αποτελεί ειδική περίπτωση, που προτείνεται να αντιμετωπισθεί με τρόπο ανάλογο των Αθηνών και προβλέπονται από δύο έως τρεις διοικήσεις. Μεγάλες πόλεις που διαθέτουν νομαρχιακά, αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, θα έχουν μια διοίκηση για όλες τις δομές Υγείας της περιοχή

Μάλιστα,  σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ενιαία διοίκηση κάθε ομάδας νοσοκομείων θα μπορεί να «αξιοποιεί καλύτερα» το ανθρώπινο δυναμικό με εσωτερικές μετακινήσεις, όσες χρειάζονται να γίνουν για να καλύπτονται κενά. Ακόμη εξετάζονται τρόποι πώς θα μπορούν να γίνονται και εσωτερικές συγχωνεύσεις, σε μονάδες κλινικές και τμήματα, ώστε να «αξιοποιείται καλύτερα» το ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα, αν στο ίδιο νοσοκομείο ή σε δύο γειτονικές μονάδες υπάρχουν διαγνωστικά εργαστήρια που υπολειτουργούν και τα δύο, λόγω ελλείψεων προσωπικού ή υποδομών αυτά τα δύο συγχωνεύονται σε ενιαίο και επιπλέον ενισχύονται όπου χρειάζεται, για να αποτελούν μια μεγάλη συντονισμένη ομάδα, που εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο.