Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


   Η Αριστερή Παρέμβαση Δήμου Πρέβεζας θεωρεί πολύ σημαντική την ύπαρξη ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, άθλησης  και παιχνιδιού μέσα στην πόλη και στις άλλες περιοχές του Δήμου. Θεωρούμε δικαίωμα του κάθε παιδιού, του κάθε νέου, του κάθε ανθρώπου να ζει σε μια πόλη που δεν θα κατακλύζεται από το τσιμέντο, από την κερδοσκοπία και τις εμπορικές χρήσεις όλων των χώρων. Βαρεθήκαμε να πληρώνουμε για τα πάντα, αρνούμαστε να ζούμε σε χώρους συνειδητά υποβαθμισμένους και σε πλήρη εγκατάλειψη. Γνωρίζουμε πως ο στόχος τους είναι το ξεπούλημα των πάντων, της παραμικρής σπιθαμής ελεύθερου χώρου σε επιχειρηματίες και ιδιώτες. Ταυτόχρονα συναισθανόμαστε την μεγάλη ευθύνη που όλοι φέρνουμε σε περιόδους  εκποίησης όλων των δικαιωμάτων μας.
   Αναζητούν το συμβιβασμό μας με τη λογική πως αν δεν πληρώσεις το μόνο που σου αξίζει είναι  ένα περιβάλλον  γεμάτο μπάζα και σκουπίδια, μια παιδική χαρά με κούνιες ξεχαρβαλωμένες κοκ. Αυτή ακριβώς  είναι η εικόνα  που συναντάμε σε όλους τους δημόσιους χώρους. Σε αυτήν τη μιζέρια μας  καταδικάζουν καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να καλλιεργήσουν  την αντίληψη πως η μόνη λύση είναι αυτή των ιδιωτικοποιημένων και επί πληρωμή υπηρεσιών και να δημιουργήσουν το ιδεολογικό υπόβαθρο εκποίησης των πάντων –χώρων και υπηρεσιών.
   Ενώ ο Δήμος δείχνει τρομερή ανικανότητα στα θέματα των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος εξαντλεί όλη του την ενεργητικότητα για να επιβάλλει τρομερές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, να προωθεί την ελεγχόμενη στάθμευση και να εναρμονίζεται πλήρως με την άθλια κυβερνητική πολιτική,  που βυθίζει στη φτώχεια το λαό και τη νεολαία.
   Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και  των πολιτικών δυνάμεων που  τη στηρίζουν είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Μας μιλούν για πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα. Με τέτοιες αρλούμπες γίνονται τουλάχιστον γελοίοι αν νομίζουν πως είμαστε κορόιδα που μπορούν να μας δουλεύουν «ψιλό γαζί». Ταυτόχρονα όμως και τρομερά επικίνδυνοι αφού με την πολιτική των fast-track, που έχουν να θράσος να ονομάζουν αντιγραφειοκρατική πολιτική,  προχωρούν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα (ξεπούλημα του Ελληνικού και αναρίθμητα άλλα) .
 Οι ντόπιοι τοποτηρητές τους έχουν την ίδια λογική και αργά ή γρήγορα, προσχηματικά ή απροσχημάτιστα θα επιχειρήσουν αντίστοιχες πολιτικές (όπως ήδη έκαναν με τα δημοτικά τέλη). Για όλους αυτούς που υπηρετούν τη λογική του συστήματος  το μόνο που έχει αξία είναι το καπιταλιστικό κέρδος και σε αυτήν τη λογική υποτάσσουν και τους ελεύθερους  χώρους.  
  Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην  ανάπτυξη ενός μαζικού και διεκδικητικού κινήματος των από κάτω (πολιτών και πολιτιστικών φορέων) που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει συγκεκριμένα αιτήματα:
 Την παραχώρηση των κάστρων και των πρώην στρατοπέδων  που βρίσκονται στην πόλη στους πολίτες  αφού μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης  με ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση σε όλους.  Δεν θα επιτρέψουμε οι χώροι αυτοί να γίνουν τα φιλέτα που θα καταλήξουν στα χέρια επιχειρηματιών και εργολάβων, ούτε θα από θα αποδεχτούμε τη σημερινή τους εγκατάλειψη.
 Την απομάκρυνση των αποθηκών καυσίμων και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων από το στρατόπεδο που βρίσκεται  στην περιοχή του νοσοκομείου, αφού η ύπαρξη των καυσίμων σε αστικό χώρο  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους από ενδεχόμενη έκρηξη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
   Τη συντήρηση των παιδικών χαρών  που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
  Δραματική εικόνα εγκατάλειψης υπάρχει και σε άλλους χώρους  όπως το Αισθητικό Άλσος  Νικόπολης και για την οποία βαρύτατη ευθύνη φέρνει το Δασαρχείο στο οποίο ανήκει. Η περιοχή αυτή είναι απείρου φυσικού κάλλους και μπορεί να αποτελεί ένα περιαστικό άλσος.