Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Επιστολή των εργαζομένων στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου της Πρέβεζας πρός όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Εργαζόμενοι στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα
του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας
Πρέβεζα 2 Ιουνίου 2011

         Προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
                          
Λαμβάνοντας υπόψη την τροπολογία η οποία καταργεί τις διατάξεις, με τις οποίες προβλέπονταν εδώ και 50 χρόνια άδεια ακτινοπροστασίας – προφύλαξης σε εργαζόμενους στα ιατρικά τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών έχουμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω.

Η κατατεθείσα τροπολογία  στερείται επιστημονικής βάσης και δε λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες λειτουργίας των τμημάτων, καταστρατηγώντας τις βασικές αρχές ακτινοπροστασίας για τους εργαζόμενους. Στηρίζεται  στο μέγιστο ετήσιο  όριο (20 mSv ) δόσης ακτινοβολίας που ορίζει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας για τα  τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών (το οποίο επισημαίνουμε ότι είναι πολλαπλάσιο του ορίου του γενικού πληθυσμού),  επί του οποίου αυθαίρετα καθορίζει ποσοστά (κλιμάκωση)  και τα οποία εφ όσον ο εργαζόμενος τα ξεπερνά,   θα του χορηγούνται τον  αμέσως επόμενο μήνα ορισμένες ημέρες άδεια ακτινοπροστασίας.
Η συγκεκριμένη τροπολογία  όπως έχει διατυπωθεί φαίνεται να  έχει λάβει υπόψη της, κατά την κατάρτισή της,  τις μέσες τιμές ετησίων δόσεων όπως αυτές καταμετρώνται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και έχει τοποθετήσει τα συγκεκριμένα ποσοστά με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλειστεί από το  δικαίωμα της αδείας ακτινοπροστασίας η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας μας αγνοώντας ότι:
1. Θεωρητικά δεν υπάρχει αβλαβής δόση ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
2. Οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα  ιοντιζουσών ακτινοβολιών εκτίθενται σε δόσεις σαφώς μεγαλύτερες ετησίως του γενικού πληθυσμού επί 30 -35 έτη που διαρκεί ο επαγγελματικός τους βίος.
3. Οι λαμβανόμενες  δόσεις ακτινοβολίας  των εργαζομένων είναι αθροιστικές.
4. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα τμήματα λαμβάνουν όλα τα διεθνώς ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιούνται οι  δόσεις στους  ασθενείς και στους ιδίους .

Κατόπιν τούτων θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία  όπως έχει διατυπωθεί πρέπει να αποσυρθεί.
Αντί αυτών προτείνουμε, για τους ως άνω αναφερόμενους λόγους, την εφαρμογή της ήδη ισχύουσας νομοθεσίας .

Με τιμή
Οι Εργαζόμενοι στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας

ΥΓ:Ακολουθούν  τα ονόματα και οι υπογραφές