Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Γρηγορείτε και αγωνίζεσθε…


Ενημέρωση κατά τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις.

Ο Λοβέρδος με πολιτικάντικες  μανούβρες προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των βουλευτών για το νομοσχέδιο και ειδικά για τα άρθρα που προβλέπουν την περιβόητη «εικαζόμενη συναίνεση» και την εισαγωγή των ιδιωτικών φορέων στη διαδικασία της αξιοποίησης των δωρεών οργάνων.
Στο πρώτο μάλιστα προθυμοποιήθηκε  να υπάρξει μια διετής περίοδος προσαρμογής για την εφαρμογή της «εικαζόμενης συναίνεσης»!!!

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διαλογος:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από τη στιγμή που ο συνάδελφος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας συμφωνεί ότι μια διετής προθεσμία μέσα στην οποία θα επιδοθούμε στην ενημέρωση ολόπλευρα και όλοι μαζί, θα μπορούσε να καταστήσει ακίνδυνη την ιστορία της εικαζομένης, εμείς ταυτιζόμαστε μ’ αυτό.
Αυτό είπα κι εγώ από το Βήμα. Εφόσον υπάρχει πια τόσο μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η εισήγηση του Υπουργείου είναι αυτή ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να το ψηφίσουμε με 2ετή αναστολή ή να το αφαιρέσουμε τελείως και να βάλουμε όλα τα άλλα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι, 2ετής περίοδος προσαρμογής για την εφαρμογή της διατάξεως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Αν κατάλαβα, είπατε ότι θα περιληφθεί, σε αυτό που θα ψηφίσουμε, αυτό που αναφέρατε μόλις;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν μπορώ τώρα να διατυπώσω. Δεν είμαι νομοτεχνικά πρόχειρος. Θα το δω απόψε και αύριο το πρωί, ξεκινώντας τη διαδικασία, θα προσθέσω στο σχετικό άρθρο τρεις σειρές που θα λένε ότι η εικαζομένη πηγαίνει δύο χρόνια μετά και αυτή η 2ετία -είναι 2ετία και όχι ένα έτος όπως είχα σκεφτεί- είναι 2ετία ενημέρωσης και προσαρμογής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το  λόγο για ένα λεπτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Βεβαίως, κύριε Μαρκόπουλε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα κάνω κατάχρηση.
Διευκρινιστικά, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι συμφωνούμε. Θα πρότεινα, όμως, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, για να συμφωνήσουμε, αφού για δύο χρόνια δεν θα το εφαρμόσουμε και αφού αναλαμβάνετε κι εσείς κι εμείς και όλο το πολιτικό σύστημα την ευθύνη των προωθητικών ενεργειών σε αυτή την κατεύθυνση, να το αφαιρέσουμε τελείως. Να το ξαναδούμε, υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε μία 2ετία. Διαφορετικά, δεν έχει έννοια να ψηφίζουμε κάτι που δεν θα εφαρμόσουμε. Δηλαδή, μοιάζει για το πολιτικό σύστημα λίγο περίεργο.
Έχετε καλή πρόθεση. Δεν αφαιρώ καθόλου την πίστη σας σε αυτό το σχεδιασμό. Θέλω, όμως, να σας ζητήσω να το αφαιρέσετε και να δούμε όλα τα άλλα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αγαπητέ συνάδελφε, δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Εγώ πιστεύω στο μέτρο. Θέλω να κάνω πολιτικές ριζοσπαστικές και όχι να αναδιπλώνομαι. Θα επιμείνω. Απλώς η 2ετία είναι μία περίοδος προσαρμογής. Άλλωστε, κάπου το αβγό με την κότα αρχίζουμε να συζητάμε. Πιστεύω στη διάταξη. Πιστεύω στη σημασία της. Πιστεύω στην εξακτίνωση στην ελληνική κοινή γνώμη που δι’ αυτής της διατάξεως συντελείται. Θα επιμείνουμε ως Υπουργείο σε αυτή με τη 2ετία της προσαρμογής".


Δεύτερο τις τροπολογίες σχετικά με την ακτινολογική άδεια , την είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα νοσοκομεία μέσω της δέσμευσης νοσοκομειακών κλινών κλπ θα τις φέρεις για ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω τμήμα από τη τοποθέτησή του

«Την Πέμπτη θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις τροπολογίες για τα φάρμακα με όποιους όρους θέλει ο καθείς στην Αίθουσα αυτή. Το πρωί στην Επιτροπή «ανοίξαμε τη βεντάλια» των δικών μας επιχειρημάτων. Όποιος θέλει ας πάρει όποιο «φύλλο» θέλει απ’ αυτά τα «φύλλα» που ανοίξαμε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το συμμάζεμα του ελληνικού Δημοσίου και τα φάρμακα είναι ένας παραδειγματικός τομέας στον οποίο πηγαίνουμε καλά. Έχουμε κάνει λάθη, αλλά διορθώνουμε τον εαυτό μας και προχωράμε.
Κόβουμε την –μην τη χαρακτηρίσω κάπως αλλιώς- ιδιόρρυθμη κατάσταση των αδειών των ακτινολόγων κατά 45 μέρες παραπάνω από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σαράντα πέντε μέρες. Μία ανάλυση λέει ότι είναι δεκάδες οι ακτινολόγοι που θα γλιτώσει το σύστημα με την παρέμβαση αυτή. Κάνουμε και μία σειρά από παρεμβάσεις που θα τις αναφέρουμε την Πέμπτη, όταν θα συζητήσουμε κατ’ άρθρο το συγκεκριμένο κομμάτι του σχεδίου νόμου. Σήμερα όμως με την τιμή που μας δίνει η τεράστια πλειοψηφία της Εθνικής Αντιπροσωπείας να λέει «ναι» σ’ αυτό μας το βήμα, εμείς σας λέμε ότι γι’ αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα που αφορά συνανθρώπους μας θα προχωρήσουμε. Την Πέμπτη ελπίζουμε ότι η ψηφοφορία θα είναι θετική –δεν λέω σε όλες τις διατάξεις, αλλά πάντως στις περισσότερες- από την Εθνική Αντιπροσωπεία και από την Παρασκευή θα υπάρξει ενημέρωση του Έλληνα πολίτη».
 Αποδεικνύεται  επίσης περίτρανα από το ανωτέρω απόσπασμα  ότι με την κατάργηση της ακτινολογικής άδειας  το σύστημα θα "γλιτώσει την πρόσληψη δεκάδων (!!!) ακτινολόγων". Αυτός είναι  και ο πραγματικός λόγος που καταργεί την ακτινολογική άδεια και βεβαίως τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στο χώρο των «μαγαζιών»  της ιατρικής απεικόνισης.
Αποδεικνύεται   επίσης πόσο ενδοτικός και προδοτικός ήταν και  είναι ο ρόλος των κλαδικών συνδικαλιστών του  χώρου, που κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν ποιες είναι οι προθέσεις του Λοβέρδου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι λόγοι που τους οδηγούν  στην κατάργηση της ακτινολογικής άδειας  και προτείνουν  δήθεν επιτροπές και μελέτες  και διαλόγους και…. φτερά και πούπουλα!

Τρίτο σημείο είναι ότι ο Λοβέρδος αφαίρεσε τη διάταξη  που αφορά στην εργασία εκτός δημοσίου συστήματος υγείας των πανεπιστημιακών, γιατί θα τη φέρει όπως ισχυρίστηκε  με σχετικό αυτοτελές σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες.


Εδώ πρέπει να μπουν αμέσως ψύλλοι στ΄ αυτιά των γιατρών του ΕΣΥ.
Και να τεθούν σε συναγερμό  άμεσα τοσο η ΟΕΝΓΕ όσο και όλοι οι υγειονομικοί.

Γιατί μια τέτοια διάταξη σε αυτοτελές νομοσχέδιο;
Μήπως γιατί αυτό το ξεχωριστό νομοσχέδιο θα βάζει και ζητήματα ιδιωτικού ιατρείου για τους γιατρούς του ΕΣΥ ή μήπως ακόμη περισσότερο γιατί θα επιτρέπει την  απασχόληση των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών στο ΕΣΥ ανατρέποντας συνολικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ ;

Γρηγορείτε και…αγωνίζεσθε, για να φύγουν μια ώρα γρηγορότερα ,πριν διαλύσουν τα πάντα.


Πηγή:
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΓ’
Τρίτη 14 Ιουνίου 2011