Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σχέδια συρρίκνωσης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Η συνειδητή  πολιτική διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας που χρόνια τώρα ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι ο λόγος  που τα επαρχιακά νοσοκομεία οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση.
Συστηματική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, βασικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες,   ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, απαξίωσαν τα δημόσια  νομαρχιακά νοσοκομεία και οδηγούν σωρηδόν του ασθενείς σε αναζήτηση βοήθειας και θεραπείας σε μεγαλύτερα νοσοκομεία Πανεπιστημιακά ή του κέντρου.
Την πολιτική αυτή, με μεγαλύτερο ζήλο, ακολουθεί η σημερινή  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι κατά τόπους διοικήσεις των νοσοκομείων. 
Οι περίφημες εξοικονομήσεις χρημάτων είναι στην ουσία τεράστιες περικοπές αναγκαίων λειτουργικών δαπανών, που έχουν  στόχο στην πραξη τη μεταφορά κονδυλίων από την υγεία και την πρόνοια στις τσέπες των τραπεζιτών και των ντόπιων και ξένων τοκογλύφων.
Στα πλαίσια μάλιστα των περιβόητων συγχωνεύσεων –συνενώσεων –συνδιοικήσεων, η παρακμή των περιφερειακών νομαρχιακών νοσοκομείων θα γενικευθεί, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία των συγκροτημάτων-κύκλων θα μετατραπούν σε παραρτήματα των κεντρικών νοσοκομείων, και έτσι  θα "αρκεσθούν" σε πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη και σε χώρους μεταφοράς και νοσηλείας χρόνιων , βαρέων και ανίατων  περιστατικών.

Ήδη η πολιτική και η τακτική αυτή έχει οξύνει τα προβλήματα του νοσοκομείου Πρέβεζας,  κλινικές και  τμήματα φαίνεται ότι κεντρικά σχεδιασμένα  έχουν αφεθεί να παρακμάσουν, καθώς δεν αντικαθίστανται αποχωρούντες και συνταξιοδοτούμενοι γιατροί και νοσηλευτές.
Ταυτόχρονα σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, κάθε τόσο αλλάζουν τα καθήκοντα, σε μια προσπάθεια να μπαλώσουν την τεράστια έλλειψη τραυματιοφορέων ,   νοσοκόμων και βοηθών θαλάμου.

Μαύρη είναι η μοίρα που έχουν καθορίσει για το ουρολογικό τμήμα , σε λίγο καιρό για το ορθοπεδικό , αλλά και για τη νοσηλευτική κάλυψη του χειρουργείου κλπ. Ακόμα και η καρδιολογική κλινική έχει τεθεί στο μάτι του ΠΑΣΟΚικού τυφώνα, καθώς διαρρέουν φήμες για συνένωσή της με την Παθολογική κλινική στα πλαίσια των… ελλείψεων νοσηλευτικής στελέχωσης!!!
Παραγνωρίζοντας το ξεχωριστό  και ιδιαίτερο αντικείμενο της καρδιολογικής  κλινικής και της Μονάδας Στεφανιαίας  Νόσου που ενυπάρχει σε αυτή, την ανάγκη ιδιαίτερης εξειδίκευσης και αποκλειστικής ενασχόλησης  του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές    και την ιδιαίτερη προσφορά της  κλινικής στην κοινωνία της Πρέβεζας .
Δείχνοντας και πόσο άσχετοι και επικίνδυνοι για την Υγεία στην περιοχή είναι αυτοί που απεργάζονται σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο  τέτοια σχέδια.

Έχει σημασία να παραθέσουμε αποσπάσματα από τη τοποθέτηση του Νίκου Πολύζου γενικού γραμματέα Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην ευρεία σύσκεψη για την Αναδιάταξη των Δυνάμεων του Ε.Σ.Υ. της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

«Στην πατρίδα μου στην Άρτα κ. Γκούμα, το είπα και του κ. Διοικητή, δεν μπορεί να έχει ράντζα στο παθολογικό και το καρδιολογικό να είναι άδειο. Πρέπει κάτι να κάνει εκεί.
Και η ίδια  εικόνα είναι στις χειρουργικές. Μπήκα στις λεπτομέρειες, χωρίς να πω την περίληψη, 2.336 κλίνες στην Ήπειρο και στα Ιόνια, 145 κλινικές, ακόμα μικρότερο το ποσοστό των κλινών προς τα τμήματα.
Εδώ η πολυδιάσπαση είναι μεγαλύτερη στις Φιλιάτες, στη Λευκάδα και στην  Πρέβεζα και είναι και στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, μάλλον έχω την αίσθηση ότι απλώθηκε, επειδή είναι πολύ περισσότερες οι κλίνες από το παλιό νοσοκομείο.
Τώρα είναι καιρός λιγάκι, αφού αποκαταστάθηκε η περίθαλψη στο καινούριο νοσοκομείο, το είχαμε το πρόβλημα και στην Κατερίνη, να μαζευτεί.
Βλέπεις τεράστιους χώρους, δυο κρεβάτια εδώ, δυο παραπέρα, ανοιχτά τα φώτα, τα νερά, τα πάντα, δεν έχουμε νοσηλεύτριες. Πρέπει λιγάκι η ανάπτυξη αυτών των νοσοκομείων να γίνεται σταδιακά.

….Στην Πρέβεζα το καρδιολογικό με το παθολογικό κομμάτι και αυτό το ίδιο, το ένα γεμάτο και το άλλο άδειο και πάλι στο χειρουργικό τομέα πρόβλημα, της ουρολογικής ειδικότητας, που φαίνεται ότι οι ειδικότητες αυτές ουρολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογική, σε κανένα από το κομμάτι των μικρών νοσοκομείων της Ηπείρου, φεύγουν όλα.»!!!

Να πώς σχεδιάζουν να απαξιώσουν κλινικές και τμήματα με λαμπρή παράδοση στην Πρέβεζα!

Και να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να κληθούν να  τα υλοποιήσουν και άνθρωποι που χρειάστηκαν την συνδρομή, κάποια στιγμή της ζωής τους, του Νοσοκομείου και των τμημάτων του!!!

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και σύσσωμη η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Καμιά υποβάθμιση του Νοσοκομείου καμιά συγχώνευση, ενίσχυση τώρα με το αναγκαίο ιατρικό ,νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Η διάσωση Νοσοκομείου Πρέβεζας από αυτά τα σχέδια των κυβερνώντων  , η αναβάθμισή του, η πλήρης και με υψηλό επιστημονικό προσωπικό στελέχωσή  του πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ  προσωπική υπόθεση τιμής για κάθε Πρεβεζάνο και Πρεβεζάνα!

Πριν είναι αργά για όλους!