Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Οι φορείς απεξάρτησης και ψυχικής υγείας σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας σε βαθιά εξάρτηση.


Όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων και της ψυχικής υγείας «στοιβάχτηκαν» σε δημοσίευμα περί σχεδιαζόμενης, άνευ προηγουμένου συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας, με αφορμή το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Στους αναφερόμενους ως υπό κατάργηση, συγχώνευση ή ιδιωτικοποίηση Φορείς συγκαταλέγονται και το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ. Κατά συνέπεια και τα Κέντρα Πρόληψης, που με πρόσφατο νομοθέτημα τίθενται στην υπηρεσία των ιδρυτικών σκοπών του ΟΚΑΝΑ χωρίς να επιλύεται το θεσμικό πρόβλημά τους.
Αν το σενάριο ευσταθεί -και η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν αποδείξει τις άγριες διαθέσεις τους απέναντι στην Δημόσια Υγεία- τότε πρόκειται για συνολική ανακατάταξη των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ενταγμένη και τυπικά στο μείγμα πολιτικών των «μνημονίων». Άρα και με όλα τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία ήδη γνωρίζουμε από τον τελευταίο χρόνο – με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, την εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, τις ελλείψεις σε υλικά, τις περικοπές των μισθών μας, την αδυναμία των φορέων να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των εξαρτημένων από ουσίες, οι οποίοι, εντονότερα από άλλους, βιώνουν την κρίση και γίνονται θύματα του κοινωνικού αυτοματισμού, που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιεργεί δαιμονοποιώντας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παράνομη μη καταβολή της χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης (δηλαδή το 50% της συνολικής χρηματοδότησής τους) για το 2010.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, των ασφυκτικών πολλαπλών πιέσεων από την αντικοινωνική οικονομική πολιτική «στην εποχή των επαναλαμβανόμενων μνημονίων», η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας καθίσταται τόσο αναγκαία όσο ποτέ. Εκεί που η Κυβέρνηση «βλέπει» προϋπολογισμούς, δυνατότητες νέων περικοπών σε χρηματοδότηση, μισθούς και θέσεις εργασίας ως υποχρέωσή της απέναντι στους δανειστές, εμείς  βλέπουμε ανθρώπους σε κρίση, που χρειάζονται στήριξη.  
Ως εργαζόμενοι  στους φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης θεωρούμε ότι η δουλειά μας, με έναν πληθυσμό με ιδιαίτερες και άμεσες ανάγκες, και με όλες τις δυσκολίες που αυτή έχει, μας θέτει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Υπηρετούμε μια κοινωνική επιταγή που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κράτους πρόνοιας και της αλληλέγγυας κοινωνίας. Και, προκειμένου να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται συντονισμένος, συλλογικός αγώνας ενάντια στα «μνημόνια» της κερδοσκοπίας και της «ατομικής ευθύνης».   
Ως εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ, θεωρούμε ότι η δουλειά μας δεν είναι μόνο προϋπολογισμοί και κτίρια, είναι κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό και το ηθικό κεφάλαιό μας. Διεκδικούμε από κοινού την δυνατότητα να επιτελέσουμε το έργο που έχουμε αναλάβει, κι αυτό προϋποθέτει:
o       Άμεσες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλύπτονται κατ’ ελάχιστο οι διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών για ένα δίκτυο Δημόσιων Δομών που θα καλύπτει πραγματικά την χώρα. 
o       Χρηματοδότηση των δομών και όχι περικοπές. Άμεση καταβολή των οφειλόμενων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τα Κέντρα Πρόληψης για το 2010.
o       Συμβάσεις, αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα  που σέβονται τους εργαζόμενους και τους αποδέκτες των υπηρεσιών.
o       Ακύρωση όλων των πιθανών σεναρίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα: Πρόληψη, Θεραπεία, Επανένταξη. Καμία ανοχή στη λειτουργία παράνομων ιδιωτικών κλινικών που κερδοσκοπούν σε βάρος των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.
o       Σοβαρό ιδρυτικό νόμο για τα Κέντρα Πρόληψης, στην κατεύθυνση της θεσμικής κατοχύρωσής τους και της ενίσχυσης του δεσμού τους με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Απεξάρτησης.
o       Ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης, καρπό πραγματικής ζύμωσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών και όχι συγκυριακών επιλογών. Ένα Σχέδιο με διάρκεια και συνοχή ανάλογη με αυτή που επιτάσσει η διαχρονικότητα και η ένταση του φαινομένου των εξαρτήσεων.
Ως εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς θεωρούμε ότι η συζήτηση για την εξάρτηση και την αντιμετώπισή της πρέπει να μεταφερθεί εκεί όπου άνεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι συγκεντρώνονται, αγωνιούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους. Η κοινή υπόθεση της υπεράσπισης των υπηρεσιών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, πρέπει να περάσει στα χέρια όλων των πολιτών, με αποδόμηση των κυρίαρχων νεοσυντηρητικών στερεοτύπων, ιδεολογημάτων και πρακτικών, πίσω από τα οποία προσπαθεί να κρυφτεί η ισοπέδωση των κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών. Ενάντια στην προχειρότητα, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, στο πλαίσιο μιας ευρείας αγωγής κοινότητας, στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να συνεισφέρουμε.
Ως εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς θεωρούμε ότι απαιτείται  Ανατροπή των «μνημονίων» της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, του εργασιακού μεσαίωνα, της φτωχοποίησης και της εξάρτησης της ελληνικής κοινωνίας και όσων το στηρίζουν. Παλεύουμε για την απόσυρση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος». Δεν βάζουμε νούμερα στην ανακοίνωση μας, παρότι είναι αποκαλυπτικά και τραγικά. Απευθυνόμαστε στους αποδέκτες των υπηρεσιών μας, στην ελληνική κοινωνία, ξαναβάζοντας στο τραπέζι, στις πλατείες και στους δρόμους όλα αυτά με τα οποία αναμετριόμαστε καθημερινά. Ανάγκες, όνειρα, αξιοπρέπεια, δημοκρατία.

Όλοι στην Γενική Απεργία της 15ης Ιούνη!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης