Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση για νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα...

..."θα περιμένουμε λιγάκι"!!! 

Αυτή ήταν η….σαφής , σαφέστατη, πιο σαφής δεν γίνεται(!!!!) 
απάντηση του Υπουργείου Υγείας στη επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Πρέβεζας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Τσουμάνη  σχετικά με την κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου στη Πρέβεζα.

Τουτέστιν πέφτει δούλεμα σε ψιλό γαζί  στους Πρεβεζάνους και…εμείς πιστεύουμε και  στους Λευκαδίτες.

Όταν βλέπεις πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μην δίνει σαφή απάντηση και χρονοδιαγράμματα…
Μην ψάχνεσαι άλλο!
Οι άνθρωποι ούτε αποδοχή της δωρέας του οικοπέδου εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν κάνει!!!
Ε, μετά θα έλθουν οι εκλογές, θα τις χάσουν και θα μείνουν οι γνωστές υποσχέσεις  στο πόπολο!

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ και ας κάνουν στο μέλλον  ακόμη και... αποδοχή δωρεάς κλπ κλπ .
Το πολύ πολύ-  και σε βάθος κάποιου χρόνου- στο τέλος να κλείσουν και τα δυο νοσοκομεία.
Γιατί το σίγουρο είναι ότι όταν  εφαρμοστούν οι συνενώσεις -συνδιοικήσεις -συγχωνεύσεις και το Νοσοκομέιο Πρέβεζας και το Νοσοκομείο Λευκάδας θα υποβαθμιστούν.

ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ  ΟΤΑΝ... Ο ΛΑΟΣ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!



Συζήτηση σήμερα στη Βουλή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση).
Συζητούμε τώρα την με αριθμό 952/6-6-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριου Τσουμάνη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κατασκευή Νέου Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου στο Δήμο Πρέβεζας.
Στον ερωτώντα Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Δημήτριο Τσουμάνη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
Κύριε Βουλευτά, κύριε Τσουμάνη έχετε το λόγο για να παρουσιάσετε την ερώτησή σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, από το γραφείο σας στάλθηκε προς το Δήμο της Πρέβεζας το με αριθμό πρωτοκόλλου 8/7-1-2011 έγγραφο, που γνωρίζει ότι στο γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου σας έχει περιληφθεί και η ανέγερση δημόσιου νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, αλλά και του Νομού Πρέβεζας.
Στο εν λόγω έγγραφό σας ζητούσατε από το Δήμο της Πρέβεζας, μετά την αναίρεση της διαδικασίας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την εκ νέου παραχώρηση οικοπέδου.
Πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας σε συνεδρίασή του στις 31 Ιανουαρίου 2011 έλαβε κατά πλειοψηφία την με αριθμό 4/2011 απόφασή του με την οποία πρώτον, εγκρίνει τη δωρεά κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκταση πενήντα στρεμμάτων από κάποιο κληροτεμάχιο διανομής του ’49. 
Δεύτερον, η δωρεά γίνεται υπό τον όρο ανέγερσης δημόσιου νοσοκομείου, χωρίς Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και το οποίο νοσοκομείο θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τρίτον, εντός της πενταετίας από τη μεταγραφή του συμβολαίου δωρεάς του οικοπέδου των πενήντα στρεμμάτων, θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του νέου Νοσοκομείου. Ειδάλλως, η σύμβαση δωρεάς λύεται αυτοδικαίως κλπ.
Επιπλέον, στο χάρτη της υγείας για την Ήπειρο και το Ιόνιο που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σύνταξης της μελέτης αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων, η οποία έχει επικρατήσει με την ονομασία «Συγχωνεύσεις Νοσοκομείων» κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος προτείνουν τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα ή στο Άκτιο, το οποίο θα καλύπτει τον πληθυσμό του Νομού της Πρέβεζας και της Λευκάδας για τη δευτεροβάθμια φροντίδα, ενώ το Νοσοκομείο Λευκάδας μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Παραδόξως, δέκα μέρες αργότερα, ανακοινώθηκε η κατασκευή και η ένταξη στο ΕΣΠΑ νέου νοσοκομείου στη Λευκάδα, ενώ για την Πρέβεζα δεν έχετε κάνει ακόμα ούτε την αποδοχή της δωρεάς.
Τα ερωτήματα που σας έχουν τεθεί, κύριε Υπουργέ, είναι γραμμένα και έγκεινται στο αν έχετε αποδεχθεί τη δωρεά και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα.
Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον ερωτώντα Βουλευτή κ. Τσουμάνη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):  Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στο τι ακριβώς κάνουμε αυτήν την περίοδο.
Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από το τελευταίο που αναφέρατε σχετικά με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, την επονομαζόμενη «Μελέτη Λιαρόπουλου», όπου πράγματι καταγράφονται προτάσεις και σκέψεις προς την ηγεσία του Υπουργείου.
Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά και σε σας, αλλά και στους άλλους συναδέλφους, ότι τα πορίσματα αυτής της Επιτροπής δεν δεσμεύουν σε τίποτα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι μια βάση διαλόγου, μια επιστημονική πρόταση-μελέτη, η οποία έχει συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις, τις οποίες και θα αξιοποιήσουμε και τις έχουμε αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο διάλογο που ξεκινήσαμε από 1η Απριλίου σε όλη τη χώρα.
Έτσι, λοιπόν, έχουν γίνει επτά συναντήσεις σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η υπόθεση τώρα έχει φτάσει σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, για να εισηγηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου.
Εμείς, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα κάνουμε αυτό το διάλογο και με τους συναδέλφους της Βουλής και στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρώσουμε όλη αυτή τη διαδικασία του ανοιχτού διαλόγου και λάβουμε υπ’ όψιν μας όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα υπάρξουν, θα αποφασίσουμε και θα ανακοινώσουμε δημόσια τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου, σχετικά με τη γενικότερη αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σχετικά δηλαδή με τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη.
Πράγματι υπάρχει αυτή η πρόταση στην περιοχή στην οποία αναφέρεστε, όπως και σε άλλες περιοχές. Όμως, αυτές είναι σκέψεις και προτάσεις της Επιτροπής. Συνεπώς, θα περιμένουμε λιγάκι. Σας καλώ, λοιπόν, να περιμένετε και εσείς, αλλά και οι συμπολίτες στην περιοχή για να δουν τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες να είστε βέβαιος ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τώρα όσον αφορά τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου στο Νομό Πρέβεζας, θα ήθελα να πω ότι μιλάμε για το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, για το οποίο πρέπει, κύριε συνάδελφε, να αναφέρω ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στενή συνεργασία και πίεση θα έλεγα –με την καλή έννοια του όρου- και από το συνάδελφό μας κ. Ευάγγελο Παπαχρήστο, ο οποίος «τρέχει» αυτήν την υπόθεση εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό.
Πρέπει, επίσης, να θυμίσω ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας έχει απενταχθεί πια από τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, δηλαδή της συμμετοχής δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Όπως  θυμάστε, η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να δώσει μια διέξοδο στις πιέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας και βρίσκοντας εύκολη και πρόσφορη λύση να γίνει ένα νοσοκομείο με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, είπε ότι θα τα κάνουμε με αυτή τη διαδικασία και, όπως και εσείς γνωρίζετε, δεν είχε γίνει σε καμία περιοχή της Ελλάδας τίποτα γι’ αυτό. Εμείς,  λοιπόν, το  Νοέμβριο του 2010 αποφασίσαμε και έχουμε εντάξει στη λογική αυτή –θα σας απαντήσω πολύ συγκεκριμένα-  και τη δημιουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Υπάρχει σχετική αλληλογραφία. Είναι θετική η δική μας θέση και νομίζω  ότι θα δώσω πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και για το τι απομένει.
Επίκειται –θέλω να πω, κλείνοντας- η συνάντησή μου με το Δήμαρχο Πρεβέζης. Πράγματι, τον τελευταίο καιρό, λόγω δικών  μου ανειλημμένων υποχρεώσεων, πήγε λίγο πίσω. Όμως, τις επόμενες  ημέρες θα γίνει αυτή η συνάντηση και θα «τρέξουμε» πολύ γρήγορα όλα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας και για την τήρηση του χρόνου.
Παρακαλώ τον ερωτώντα Βουλευτή κύριο Τσουμάνη να λάβει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ: Πράγματι, κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία  περίπου το 2007 εξήγγειλε ότι θα προβεί στην κατασκευή του νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πρέβεζας με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προς τούτο είχε απευθυνθεί στην τότε δημοτική αρχή, η οποία συνηγορούσε και παραχώρησε και τότε το ίδιο οικόπεδο, αυτό που παραχωρεί και σε εσάς.
Ξεκίνησε τις διαδικασίες η ΔΕΠΑΝΟΜ, όρισε σύμβουλό της κ.λπ. και ξαφνικά ο Δήμος Πρέβεζας ανακαλεί την απόφαση παραχώρησης. Στη συνέχεια ο όμορος Δήμος Ζαλόγγου παραχωρεί 90 στρέμματα, για να γίνει εκεί το νοσοκομείο με την μέθοδο των ΣΔΙΤ. Μεσολάβησαν οι εκλογές το 2009 και ακόμη, δυστυχώς, βρισκόμαστε εκεί, κύριε Υφυπουργέ.
Όμως, δεν μου απαντήσατε. Έχετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 29 Γενάρη. Δεν έχετε κάνει ακόμη αποδοχή της δωρεάς. Δεν έχετε σκεφθεί ότι, αφού δεν πρόκειται να το κάνετε με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, υποχρεωτικά θα το κάνετε με δημόσιο διαγωνισμό. Προς τούτο, όμως, πρέπει να έχετε μία τεχνική μελέτη.
Τεχνική μελέτη, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, δεν υπάρχει. Τι περιμένετε, κύριε Υφυπουργέ; Γιατί δεν την προκηρύσσετε αυτή τη μελέτη; Τώρα που έχετε το οικόπεδο μπορείτε να προχωρήσετε στην ανάθεση της μελέτης με δημόσιο διαγωνισμό, να συνταχθούν συμβατικά τεύχη, να μελετηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Όλες αυτές οι διαδικασίες παραπέμπουν αυτό το τόσο σημαντικό για την περιοχή μας έργο, κύριε Υφυπουργέ, στις καλένδες.  Έχω την εντύπωση ότι με τη κωλυσιεργία σας εμπαίζετε το λαό του Νομού Πρέβεζας. Μένει να το αποδείξετε. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα. Εκεί που το βρήκατε τον Οκτώβρη του 2009, ακριβώς εκεί είναι. Απλώς ζητήσατε την εκ νέου παραχώρηση του οικοπέδου και τίποτα άλλο. Αν αυτό, κύριε Υφυπουργέ, σας ικανοποιεί, δεν ξέρω.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον ερωτώντα Βουλευτή κ. Δημήτριο Τσουμάνη.
Παρακαλώ  τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Τιμοσίδη να απαντήσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, θα έχετε παρακολουθήσει πως όσες φορές απαντώ σε επίκαιρες ερωτήσεις –γιατί έχω βρεθεί πολλές φορές στην Αίθουσα με εσάς να προεδρεύετε- δεν συνηθίζω να κάνω χαρακτηρισμούς και αποφεύγω τις αντιθέσεις και τις αντιπαραθέσεις.
Κύριε Τσουμάνη, είπατε ότι εμπαίζουμε το λαό του Νομού Πρέβεζας. Μακριά από μένα,  από την ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και γενικότερα από την Κυβέρνηση τέτοιες σκέψεις και τέτοιες ιδέες. Μάλιστα, αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από μια πολύ δύσκολη κρίση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις.
Θα αποδεχθώ, όμως, την πρόκληση που μου κάνατε ότι τίποτα δεν έχει «τρέξει». Αναφέρετε ότι από το 2009 δεν έγινε κάτι. Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε συνάδελφε, ότι τον Ιανουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο έβαλε ως απαραίτητη προϋπόθεση να απενταχθεί το έργο από ΣΔΙΤ και να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα μέσα από το ΕΣΠΑ. Πράγματι, στις 2 Ιουλίου 2010 έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό και στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ και απέμεναν να γίνουν αυτές οι ενέργειες.

Με επιστολή, την οποία ο ίδιος απέστειλα και μετά –όπως σας ανέφερα- και με τη συνεργασία και την πίεση του κ. Παπαχρήστου, του Βουλευτού Πρέβεζας και του Δημάρχου και πολλών παραγόντων από το Νομό, ζητούσα να παραχωρηθεί αυτό το οικόπεδο. Πράγματι, παρελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έβαζε τον όρο απένταξης από τα ΣΔΙΤ. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και απεντάχθηκε από τη διαδικασία του ΣΔΙΤ πριν από ενάμιση-δύο μήνες περίπου. Έγινε επικοινωνία με το Δήμο. Δεν στάθηκε ικανή η συνάντησή μας.
Έχουμε πει ότι μας ενδιαφέρει και βλέπουμε θετικά το αίτημα του Νομού Πρέβεζας, των πολιτών δηλαδή του Νομού, για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα τρέξουμε.
Τι μένει να γίνει, λοιπόν; Μένει να υπάρξει αυτή η συμβολαιογραφική πράξη του Δήμου, που θα πρέπει να την προχωρήσουμε εμείς. Στις δικές μας υπηρεσίες τρέχει αυτή η διαδικασία. Απομένει να αποσταλεί στη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου με πράξη του Υπουργού Οικονομικών να γίνει αποδεκτή αυτή η δωρεά και αμέσως μετά για την υλοποίηση του έργου, θα καθορίσουμε τους όρους δόμησης, να πάρουμε αυτές τις άδειες.
Υπάρχει στενή συνεργασία και με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, η οποία θέλω να σας πω ότι αυτή την περίοδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω και της αδυναμίας διορισμού νέων υπαλλήλων, έχει δυσκολίες και έχει μεγάλο έργο σε όλη τη χώρα. Υπάρχει, όμως, η πίεση προς αυτούς και η αποδοχή από την πλευρά της ΔΕΠΑΝΟΜ να τρέξουμε, ώστε να υπάρχει το προσχέδιο με το οποίο θα πρέπει να γίνει η ένταξη μέσα από το ΕΣΠΑ και αυτό να αποσταλεί στην περιφέρεια –όπως γνωρίζετε κι εσείς- που υλοποιεί το ΕΣΠΑ, στην περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα κάνει αποδεκτή αυτή την πρόταση.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας καλώ να παρακολουθήσουμε και μαζί και θα σας έχω σε διαρκή ενημέρωση, ότι αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνουν. Θα τρέξουν πολύ γρήγορα από εδώ και πέρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΑ΄
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΥΓ: Πώς το έγραφαν μωρέ εκείνο το αμίμητο στα Ποντιακά οι Βεροιώτες