Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Οι Εργαζόμενοι στο Κωσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας για την τροπολογία κατάργησης της άδειας ακτινοπροστασίας

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 
ΜΕ ΙΟΝΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ


ΠΡΟΣ: 
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδο Ανδρέα

ΘΕΜΑ: Τροπολογία κατάργησης της άδειας ακτινολογικής προστασίας

Κε Υπουργέ,
     Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης(!!!) ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο σας κατέθεσε τροπολογία, στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις(!!!) που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με την οποία πρακτικά καταργείται η άδεια ακτινοπροστασίας – προφύλαξης σε εργαζόμενους στα ιατρικά τμήματα ιονιζουσών ακτινοβολιών.

    Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι το σκεπτικό της τροπολογίας στερείται επιστημονικής βάσης, δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες λειτουργίας των τμημάτων και καταστρατηγεί τις βασικές αρχές ακτινοπροστασίας για τους εργαζόμενους. Ούτε στον Ελληνικό Κανονισμό Ακτινοπροστασίας ούτε και στα Basic Safety Standards του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (τα οποία και ακολουθεί η ΕΕΑΕ) υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άδειας των εργαζομένων και της δόσης ακτινοβολίας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια ιονιζουσών ακτινοβολιών. 

  Επιπλέον, κατά τους διεθνείς και εγχώριους κανονισμούς, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιεί τους επαγγελματικούς κινδύνους των εργαζομένων. Έχετε λάβει όλα αυτά τα απαραίτητα μέτρα; Έχετε προβλέψει την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με ακτινοφυσικούς ώστε να υπάρχει διαρκής και υπεύθυνος έλεγχος της καλής λειτουργίας των μηχανημάτων και των κανονισμών ακτινοπροστασίας; Έχετε ελέγξει πόσα και ποια νοσοκομεία – κέντρα υγείας – ιατρεία ΙΚΑ έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την ΕΕΑΕ και σε πόσα ακόμα εκκρεμεί; Είστε αρκετό χρόνο στο Υπουργείο Υγείας, όπως δηλώσατε, και έχετε επισκεφτεί πάρα πολλές νοσοκομειακές μονάδες, συνεπώς, το γνωρίζετε. Και εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι δεν κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλειά μας;;;;

     Η επιπλέον άδεια που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε ιονίζουσες ακτινοβολίες, δόθηκε για την προστασία της υγείας τους. Μας προσβάλει, συνεπώς, κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι αναφέρετε πως όσοι απασχολούνται επαγγελματικά με ιονίζουσες ακτινοβολίες λαμβάνουν επιπλέον άδεια σαν “μπόνους” ωσάν να μην την δικαιούνται. Το προσωπικό αυτών των εργαστηρίων, παρέχει εξειδικευμένη εργασία, τις περισσότερες φορές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε ιδιαίτερα ανθυγιεινό περιβάλλον και θεωρούμε ότι μας αδικείτε κατάφορα όταν αναφέρετε πως χαριστικά τόσα χρόνια παίρναμε ακτινολογική άδεια.

     Δίκαια, τέλος, αγανακτούμε γιατί δεν ερωτήθηκε καμία από τις επιστημονικές εταιρείες ή τους δημόσιους φορείς που λειτουργούν στον χώρο των ιονιζουσών ακτινοβολιών (Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας), και κατατέθηκε η προαναφερόμενη τροπολογία στη Βουλή, χωρίς να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος με τους άμεσα εμπλεκόμενους, και χωρίς να υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη επιστημονική αιτιολόγηση για το λόγο της ουσιαστικής κατάργησης της συγκεκριμένης άδειας. 

    Τα όσα αναφέρουμε παραπάνω, ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σφαιρική εικόνα σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας σε εργαστήρια ιονιζουσών ακτινοβολίων και να αναθεωρήσετε την εσπευσμένη απόφασή σας για την ουσιαστική κατάργηση της ακτινολογικής άδειας και να αποσύρετε τα σχετικά άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ακολουθούν 53 υπογραφές
 Από όλους τους τεχνολόγους ακτινολογίας, όλους τους ακτινολόγους  ιατρούς (επιμελητές και ειδικευόμενους), όλους τους νοσηλευτές και τους διευθυντές των τμημάτων (ακτινοδιαγνωστικό, αξονικός τομογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος / αιμοδυναμικό).