Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Προτεινόμενη τροπολογία για τους ιατρούς εργασίας


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου περί ΣΕΠΕ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος προτείνεται να υιοθετηθεί ως τροπολογία το ακόλουθο:

1. Οι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας να ασκούν το λειτούργημά τους στα γεωγραφικά πλαίσια αναφοράς του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, καθώς και στους όμορους Νομούς, χωρίς την άδεια των εκεί Ιατρικών Συλλόγων. Επίσης να μπορούν να καλύπτουν και τα Παραρτήματα των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, σε όλη την ελληνική επικράτεια (επίσης χωρίς άδεια των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων όπου βρίσκονται τα Παραρτήματα).
2. Όσοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων είτε χωρίς ειδικότητα ασκούν κατ' εξαίρεση καθήκοντα Ιατρικής της Εργασίας σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα αυτά μόνο στα όρια εμβέλειας του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι με ετήσιες συμβάσεις και μετά από γραπτή βεβαίωση του Ιατρικού Συλλόγου τους, ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σ' αυτόν Ειδικός Ιατρός Εργασίας.

Επιπροσθέτως, θεωρούμε επιβεβλημένο τα πρώην Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) δηλαδή οι νέες Επιθεωρήσεις Ασφάλειας και Υγείας να στελεχώνονται και με Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας (και όχι από επιθεωρητές "εκπαιδευμένους κατάλληλα", καθώς επίσης οι ιατροί οι ΣΕΠΕ να μην ασχολούνται με τεχνικούς ελέγχους και οι ιατρικοί έλεγχοι να πραγματοποιούνται μόνο από ιατρούς.

Με τιμή

Θ. Κ. Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ.