Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

«Ιατρικά προβλήματα μιζαδόρων»

Πρωτότυπη επιστημονική ερευνητική εργασία
Ανακοίνωσις εις το 253ο Πανελλήνιον Ιατρικόν Συνέδριον
Ερευνητές: Δρ. Φώτιος Χουφτιάδης, Δρ. Νικόλαος Αρπάχτρας, Δρ. Henry Mizerman, Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών αναλύσεων Αθηνών. 

Εισαγωγή: O όρος μίζα ή μίτζα προέρχεται εκ της Γαλλικής λέξεως mise, θηλυκό της μετοχής mis του ρήματος mettre = βάζω, θέτω. Μίτζα ή μίζα είναι το αρχικό ποσόν πού καταθέτει κάθε παίχτης τυχερού παιχνιδιού. Μεταφορικώς όμως μίζα σημαίνει και ποσόν χρηματισμού ατόμου εξ υπόπτου επιχειρήσεως ή εκδουλεύσεως. Εν Ελλάδι και εν Ευρώπη ο χρηματισμός φέρεται και διά της Τουρκικής λέξεως μπαξίσι (bahi = ευτελές φιλοδώρημα) και αποτελεί κατάπτυστον υπόλειμμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εις την τεχνολογίαν όμως, μίζα σημαίνει μικρός ηλεκτρικός κινητήρας όστις χρησιμεύει διά την εκκίνησιν του κινητήρος. Προφανώς υφίσταται εννοιολογική συσχέτισις της μίζας κινητήρος με το «λάδωμα» διότι, όπως η μίζα χρησιμεύει διά την εκκίνησιν του κινητήρος ούτω και η «μίζα-μπαξίσι» χρησιμεύει διά να εκκινήσει η «δυσκίνητη» κρατική μηχανή τας διαδικασίας εξυπηρετήσεως του πολίτου. Κατά κανόνα η μίζα και το μπαξίσι αποτελούν ίδιον γνώρισμα του ευρύτερου δημόσιου τομέως εν Ελλάδι και παρά την πάροδον 182 ετών από της απελευθερώσεως της χώρας εκ του Οθωμανικού ζυγού, εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται.

Σκοπός της εργασίας: Σκοπός αυτής της ερευνητικής εργασίας ήτο η καταγραφή ιατρικών προβλημάτων πού προέκυψαν εκ της διαδικασίας χορηγήσεως μίζας εις φυσικά πρόσωπα, κατά κανόνα υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέως κατά την εξάσκησιν των καθηκόντων τους.

Υλικό και μέθοδοι: Η έρευνα επραγματοποιήθη με ανώνυμο ερωτηματολόγιον πού εδόθη εις 500 δημοσίους υπαλλήλους, όπως εφοριακούς, υπαλλήλους πολεοδομίας, ιατρούς νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, τελωνειακούς, δικαστικούς, αστυνομικούς, υπαλλήλους υπουργείων, πολιτικούς, δημάρχους, νομάρχας, κλπ. Εις το ερωτηματολόγιον τούτο κατεγράφησαν  μόνον το αντικείμενον εργασίας του υπαλλήλου, εάν εχρηματίζετο  και τα τυχόν ιατρικά προβλήματα που ανέκυψαν. Εις το πέρας της μελέτης εγένετο στατιστική ταξινόμησις των ευρημάτων διά της χρήσεως του προγράμματος Microsoft Excel® και εις την συνέχειαν εγένετο προσπάθεια ερμηνείας των ιατρικών προβλημάτων.

Αποτελέσματα: Eκ των 500 υπαλλήλων απάντησαν εις το ερωτηματολόγιο 482, δηλαδή ποσοστόν 96,4%, ενώ το 3,6% εδήλωσεν «Δεν απαντώ». Εκ των απαντήσεων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα ως προς τις ιατρικές βλάβες απότοκες του «λαδώματος»:
Ταχυκαρδίες: Ποσοστό 98%. Οφείλονται εις το άγχος μήπως αποκαλυφθεί ο χρηματισμός, ή μήπως κάποιος τους παρακολουθεί την ώραν λήψεως των χρημάτων.
Αρθρίτις του αντίχειρος: Ποσοστό 64%. Οφείλεται εις την συνεχήν καταμέτρησιν των χρημάτων της «μίζας» διά τον έλεγχον της ορθότητας του ποσού.
Αυχενικό σύνδρομο: Ποσοστό 74%. Οφείλεται εις αποτόμους κινήσεις της κεφαλής δεξιά και αριστερά πρό της λήψεως των χρημάτων, διά τον έλεγχον τυχόν παρακολουθήσεως.
Εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια: Κατεγράφησαν δύο. Οφείλονται εις αποκάλυψιν καταγραφής της παρανόμου διαδικασίας χρηματισμού εκ τηλεοπτικού συνεργείου του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλόπουλου.
Εγκαύματα εκ τριβής της παλάμης: Ποσοστόν 23%. Οφείλονται εις επανειλημμένην βεβιασμένην είσοδον της παλάμης εις τα θυλάκια της περισκελίδος (=τσέπη παντελονιού) δια την ταχείαν απόκρυψιν του ποσού χρηματισμού.
Συχνουρία, Απώλεια ούρων και κοπράνων: Ποσοστό 8%. Οφείλεται εις το υπερβολικόν άγχος κατά την διαδικασίαν χρηματισμού και επισυνέβη λίγα λεπτά μετά. Αρκετοί εκ των υποστάντων την ιατρικήν αυτήν επιπλοκήν ηναγκάσθησαν να μεταβούν εις την οικίαν των για μπάνιο και αλλαγή ρούχων.
Οξεία Οσφυαλγία από δισκοκήλη: Ποσοστόν 9%. Επισυνέβη εις άτομα πού εχρηματίζοντο εις είδος (πχ καρπούζια, σοκολάτες, κοτόπουλα, τυριά, ουίσκια, κρασιά, κλπ) και επισυνέβη από την ταχείαν μεταφοράν των δώρων εις το αυτοκίνητό τους.
Ξυλοδαρμοί: Ποσοστόν 3%. Επισυνέβησαν όταν ενεπλέκοντο πλέον του ενός υπαλλήλων εις την διαδικασίαν «εξυπηρετήσεως» του πολίτου και επήλθεν βιαία διαφωνία κατά την διανομήν της «μίζας».

Συμπεράσματα: Ο χρηματισμός (μίζα) μπορεί μεν να επιταχύνει τας διαδικασίας εξυπηρετήσεως του πολίτου εκ του δυσκίνητου δημοσίου τομέως, όμως ενέχει ενίοτε σοβαράς επιπτώσεις εις την υγείαν των «μιζαδόρων» συμπολιτών μας δημοσίων υπαλλήλων κυμαινομένων από 3% έως 98%. Καλόν είναι η Κυβέρνησις να λάβει τα δέοντα μέτρα και να εκδώσει ένα έντυπο φυλλάδιο οδηγιών με τίτλο «Ασφαλείς Οδηγίαι προς μιζαδόρους», εναρμονισμένας με την Οδηγίαν 69/2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπόν την προστασίαν της υγείας των και την μείωσιν της νοσηρότητος των συμπαθών κατά τα άλλα συμπολιτών μας.-    

Copyright © ΧΓ/2007

ΥΓ: 
Και αυτό μας το έστειλε ο ορθοπεδικός-τραυματιολόγος  κ. Χαράλαμπος Γκούβας