Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων - Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ



Φ

Φ, φ,φ,φ,….φ  Φωτοτυπίες αντί για βιβλία :  Οι δέκα εντολές της Άννας


«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο απ’ το χέρι,
 μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι»
- Μπέρτολτ Μπρεχτ

Με νεότερο έγγραφο του υπουργείου παιδείας δίνονται οδηγίες για το πως μπορούν οι εκπαιδευτικοί  και οι γονείς να αντιμετωπίσουν την «έλλειψη» των βιβλίων.
Αφού πρώτα φροντίζει να αποποιηθεί οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη για τη μη δωρεάν παροχή βιβλίων στους μαθητές,  ρίχνει τις ευθύνες στο Ελεγκτικό συνέδριο για την κατάσταση  που έχει δημιουργηθεί με τα  βιβλία, αφού πρώτα φροντίζει να παραπληροφορήσει για τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία (5.500), αφού πρώτα φροντίζει να προπαγανδίσει  τα  800 «νέα» σχολεία, που έγιναν φέτος 960,  χωρίς να έχει τη συμφωνία των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών της πράξης, αφού πρώτα φροντίζει να προμηθευτούν τα βιβλιοπωλεία με βιβλία για τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων,  αποκλείοντας και με αυτό τον τρόπο τα παιδιά των δημόσιων σχολείων να  έχουν τα βιβλία στην ώρα τους, δίνοντας προτεραιότητα στα ιδιωτικά σχολεία και επιβεβαιώνοντας  την επιλογή του για υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου,  προσπαθεί τελικά να κρύψει τις βαθύτερες επιδιώξεις του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το τι «νέο» σχολείο θέλουν.
Έτσι:
Επιδιώκει  να ρίξει  την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων στους εκπαιδευτικούς,  να τους καταστήσει συνυπεύθυνους της δική του εγκληματικής πολιτικής. «Συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (διοίκηση, σχολικοί σύμβουλοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί), ώστε να υπάρξει πρόγραμμα δράσης για την αξιοποίηση κάθε πρόσφορης λύσης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου.»
Προσπαθεί να πατήσει πάνω στην αγωνία των γονιών για την κάλυψη της ανάγκης για βιβλία και επιστρατεύει το επιχείρημα του εθελοντισμού. Ενός εθελοντισμού που στόχο έχει να κρύψει τη πολιτική του Υπουργείου και να καλλιεργήσει τη «συνήθεια» του ξεπεράσματος των  επιλογών  του με μεθόδους που ουσιαστικά ακυρώνουν βασικές υποτυπώδεις υποχρεώσεις  του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους. «Προώθηση και ενίσχυση κάθε εθελοντικής πρωτοβουλίας από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμους, τοπικούς φορείς.»
Τέλος,  εμπλέκει με έντεχνο τρόπο το ζήτημα των χορηγών και των «καλοθελητών» ιδιωτών που χρειάζεται το «νέο» σχολείο της αγοράς  για να λειτουργήσει . «Συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής για να οργανωθεί η επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, που μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή πρόσθετου διδακτικού υλικού (Δήμοι, Σχολικές Επιτροπές, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ).»


Βέβαια δε λέει από ποιον θα γίνει η εβδομαδιαία αναπαραγωγή, με τι κόστος και ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές προσφορότερες λύσεις  που μπορεί να ταιριάζουν  σε κάθε σχολική μονάδα. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό ποια εταιρεία θα αναπαράγει τα DVD, ποιο το κόστος αναπαραγωγής, με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή της εταιρείας, αν έγινε διαγωνισμός ή ανάθεση κ.ά. Σε αυτή τη κατεύθυνση  η ΔΟΕ οφείλει να ζητήσει από το υπουργείο όλα αυτά τα δεδομένα και να ερευνήσει τις φήμες που κυκλοφορούν ότι την αναπαραγωγή των DVD έχει αναλάβει εταιρεία προς 5 ευρώ το ένα, με αδιαφανείς διαδικασίες και φυσικά, υπερβολικό κόστος.
Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, του ΔΝΤ, του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της Ε.Ε. έχει βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια δωρεάν παιδεία, επιδιώκει από κοινωνικό αγαθό να το κάνει εμπόρευμα, από συλλογικό δικαίωμα να το κάνει ατομική υπόθεση.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να ξεμπερδεύει με την «ανορθογραφία», για την κυρίαρχη πολιτική, που υπάρχει στα «κείμενα» της συνείδησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας: ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική, απέναντι στο μαύρο μπλοκ εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕΒ,Ε.Ε. Μ.Μ.Ε.) η εργαζόμενη πλειοψηφία  έχει ένα μοναδικό χρέος: τον κοινό, συντονισμένο, απεργιακό αγώνα σύγκρουσης, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ
ΑΜΕΣΑ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Π.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ,  ΥΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ, ΠΡΕΠΕΙ:
       να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς και να προγραμματίσουν μαζί με τους  συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. και με τους συλλόγους γονέων,  κοινές συνελεύσεις  ενημέρωσης και απόφασης  πρωτοβουλιών αγώνα  ώστε  να μπλοκάρουν την διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι’ αυτό το λόγο.
       να απαιτούν την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις ΔΕΠ και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
       να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.
Απαιτούμε:
Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.  Όχι στο «Νέο Σχολείο» της αγοράς

Όχι στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και του ΟΣΚ.
Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π., άμεσος διπλασιασμός των χρηματοδοτήσεων των σχολείων για τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Να πάρει το υπουργείο όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να υπάρχει το σύνολο των  βιβλίων σε όλα τα παιδιά και  σε  όλα τα σχολεία  έγκαιρα ,ΤΩΡΑ!!!!!!!!.   12/9/2011