Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Προανήγγειλε «βάθεμα» των συγχωνεύσεων-συνενώσεων-συρρικνώσεων ο Λοβέρδος


Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
Διαβάστε τα αποσπάσματα από τη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας.
Σαφέστατος ο άνθρωπος...

«Οι συνενώσεις έγιναν χωρίς κόπο, χωρίς νόμους. Τα νοσοκομεία από εκατό τριάντα ένα έγιναν ογδόντα δύο με κανονιστικές πράξεις, με υπουργικές αποφάσεις. Παρακολουθούμε τις συνενώσεις πώς πηγαίνουν σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φαρμάκων, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως τεχνικού προσωπικού, τη λειτουργία της διοικήσεως, τα θέματα καθαριότητας και διάφορα θέματα φύλαξης. Θα αποδώσει το πείραμά μας, η πολιτική μας παρέμβαση; Εάν αποδώσει, που έχει όλες τις δυνατότητες για να αποδώσει, τότε σε δεύτερη φάση θα πάμε σε αυτό που ζήτησαν συνάδελφοι από την Εθνική Αντιπροσωπεία, σε μεγαλύτερες συνενώσεις περιφερειακού επιπέδου. Ο συνάδελφος κ. Κατσούρας έχει καταθέσει πρόταση και αδικήθηκε η ριζοσπαστική του παρέμβαση. Την είχαμε και εμείς αυτή την πρόταση από τον Καθηγητή κ. Λιαρόπουλο, είπαμε όμως να πάμε κλιμακωτά».
«Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις συνενώσεις που κάναμε το καλοκαίρι. Ολοκληρώσαμε; Κάθε άλλο. Μένουν οι συνενώσεις των μονάδων μέσα στα νοσοκομεία, των λεγομένων κλινικών ή τμημάτων.
Αποκτήσαμε 1.950 κλινικές μέσα σε δεκαπέντε χρόνια. Όμως, το Προεδρικό Διάταγμα του αείμνηστου Γεννηματά, με τα αριθμητικά δεδομένα που δημιουργούσε το 1986 –παρακαλώ!- δεν επέτρεπε να περάσουμε τις 1.000. Επετράπη, όμως, στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε ερήμην του νόμου και του Προεδρικού Διατάγματος του αείμνηστου Γεννηματά, που είναι ο ιδρυτής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
Άρα, λοιπόν, προχωρούμε στις συνενώσεις των τμημάτων. Θα είναι ριζοσπαστικές οι συνενώσεις. Χθες με τον κ. Πολύζο επί τρεις ώρες διαμορφώσαμε το σχετικό πλαίσιο. Θα γίνουν τώρα, το Νοέμβριο.
Ταυτοχρόνως, δημιουργούμε στην Αθήνα ένα πρότυπο, ένα μόρφωμα που θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πρότυπο διοικητικής συμπεριφοράς, για να το μεταλαμπαδεύσουμε στο υπόλοιπο ΕΣΥ, αν πετύχει, με βάση το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Ωνάσειο», δύο δημόσια νοσοκομεία και αν μπορέσουμε και νομικά δούμε ότι μας επιτρέπεται, και ένα μικρό σχήμα, μία μικρή ιδιωτική κλινική, η οποία προσφέρεται να ενταχθεί στο σύστημα, χωρίς φυσικά να την αγοράσουμε, όπως επίσης και το Νοσοκομείο στο Ολυμπιακό Χωριό, ένα μικρό νοσοκομείο που είναι ανώνυμη εταιρία και θα βοηθούσε σε αυτήν την κατεύθυνση.»

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχουν υπηρεσίες περισσότερες  ημέρες  την εβδομάδα!!

«Πάμε τώρα στην παρέμβαση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΣΥ που κάνει αυτό το σχέδιο νόμου. Έχουμε τη δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ενσωματώνει στη λειτουργία του γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥ. Διάταξη αυτονόητη με βάση τη διάρθρωση σε περιφερειακό κυρίως επίπεδο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Απάντηση στο ερώτημα, τι θα κάνω εκεί που μου προσέλαβαν επτά αναισθησιολόγους και υπάρχει ένας παιδίατρος; Τι θα κάνω; Γιατί δεν προσέλαβαν τέσσερις αναισθησιολόγους και δύο ή τρεις παιδιάτρους; Γιατί αναπαρήχθη ένα σύστημα πελατειακής υφής με τόση ευκολία; Γιατί; Και τι πρέπει να κάνει τώρα ο ελληνικός λαός, να πληρώσει και για άλλους τόσους σε άλλες ειδικότητες; Όχι. Η αδυναμία αυτή δεν μπορεί να ιαθεί με τη μέθοδο αυτή. Θα μπορούμε να ανατρέξουμε στους γιατρούς αυτούς που είναι συμβεβλημένοι, έχουν αξιολογηθεί ως ικανοί δηλαδή με τον ΕΟΠΥ, για να παράσχουν υπηρεσίες μία φορά την ημέρα. Και η ΟΚΕ για τους επικριτές αυτής της διατάξεως είπε: «Και γιατί μόνο μία ημέρα και όχι περισσότερες;». Έχει ενδιαφέρον η άποψη που διατύπωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συνολικά για το σχέδιο νόμου, αλλά και γι’ αυτό.»